Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
Data on the producer, manager and collector
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 04 wastes from sugar processing
- 02 04 99 wastes not otherwise specified
A répában megtermett cukrot a lényerés során vízzel oldják ki a diffúzőrökben. A répa sejtjeiben oldott állapotban van a cukor. Hőkezelés hatására a sejtfal protoplazma membránja áteresztővé válik, így a sejtben lévő cukor a lényeréshez használt vízbe, a víz a sejtbe hatol. Ez a diffúziós folyamat a koncentráció kiegyenlítődésig tart. A lényerés zárt rendszerű torony- vagy teknő alakú diffúzőrökben 70 °C körüli hőmérsékleten, a szelet és a víz ellenáramában játszódik le. Így nyerik az ún. nyerslevet és a kilúgzott répaszeletet. Ez utóbbit szeletpréseken víztelenítik kb. 16-22 % szárazanyag tartalomra.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
Main characteristics of the waste/ by-product
Szárazanyag tartalom: 18-24% cellulóz, 18-32% hemicellulóz, 15-32% pektin, 5-10% fehérje, 3-6% cukor, 3-12% hamu, 3-6% lignin
A környezetben alkalmazva, vagyis közvetlenül kikerülve a környezetbe úgy viselkedik, mint bármely elhalt növényi anyag, mely a talajba harmonikusan illeszthető. Nagyobb mennyiségben vízbe kerülve, mint minden könnyen biodegradálódó anyag oxigénhiányt okozhat. Biodegradálható, a talajban energiatermelésre és humuszképződésre egyaránt felhasználódik.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
A préselt friss répaszelet nedvességtartalma 80% körüli érték, szárazanyagtartalma 18-20%.
A szárított répaszelet víztartalma 12% körüli érték, 20-25% pektint, 15-20% emészthető (kérődzőknek) rostot, 6-10% fehérjét tartalmaz.
1. Biogázosításra;
2. Takarmányozásra: fejőstehenekkel és hízóállatokkal etetik vagy a cukorgyártás tartama alatt friss állapotban, később silózással savanyítva, újabban szárítva.
3. Szubmerz fermentációval fehérjével dúsított répaszeletet kapnak, melyet egyszerű gyomrúak takarmányozására használnak
A kaposvári cukorgyár biogázosít: http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=157470
Takarmányozásra törénő felhasználása: László E. Biológiai és élelmiszeripari technológia II. Mezőgazdasági iparok. Műegyetemi kiadó, 1994.
Hazards of the waste or by-product
Nincs káros környezeti hatása sem emberre, sem ökoszisztémára.
Nincsenek benne veszélyes anyagok.
Potential utilisation in soil
Nem jellemző a talajraalkalmazás, értékesebb felhasználás a takarmányozás.
A biogáz előállítás maradéka viszont alkalmas lehet. Nincs referencia.
Nem jellemző, értékesebb felhasználás a takarmányozás.
A biogáz előállítás maradéka alkalmas lehet. Nincs referencia.
Közvetlenül, komposztálva vagy a biogáztermelés maradékaként. Nincs referencia.
Elvileg rosttartalma és tartós szerves anyagai miatt alkalmas lehet, nincs referencia.
Talajra alkalmazásának kockázatai abból adódhatnak, ha túl nagy koncentrációban kerül a talajba, és ezzel felborul a talaj mikrobiotájának fajeloszlása és megváltoznak a redoxkörülmények. technológia alkalmazásakor ezek teljes mértékben kontrollálhatóak.