Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 99 wastes not otherwise specified
Az olajpogácsa olyan melléktermék, amely az olaj eltávolítása (sajtolás, extrakció) során visszamarad a magokból. Hideg sajtolás: A magok nagy része héjuktól megtisztítva tiszta magbélként kerül feldolgozásra. A hidegsajtolásos eljárás során a magokból 120 atm nyomással, Co-on csigapréssel nyerik ki az olajat. A présekből kifolyó olaj zárt, rozsdamentes tárolótartályba kerül. A kész olajat fénytől és levegőtől elzártan tárolják a szükség szerinti kiszerelésig. Az extrakciós eljárás során az olajpogácsa maradék olajtartalmának kivonásával 20%-kal nagyobb hozam érhető el. Az extrakció során - a hexán segitségével - a préselvény (szilárd pogácsa) 2o%o-os olajtartalmát 1 % - osra csökkentik és az igy létrejött extrahált olajat, még a finomftást megelőzően 5 lépcsős desztilláción vezetik végig. Igy a finomításra kerülő nyersolaj 2 részből áll: 80%-ban a magból közvetlenül kisajtolt olajból, 2o% - ban extrahált olajból.
Az alapanyag, a sajtolás és a finomítás minőségétől, valamint a tárolási körülményektől is függ.
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- carbon
- Other inorganic chemical compounds
- hydrogen
- Other inorganic chemical compounds
- nitrogen (total)
- Other inorganic chemical compounds
- oxigene
A napraforgó olajpogácsa (NOP) nyersfehérje tartalma 27%, míg hántolt változata 40% fehérjét és 10 % rostot tartalmaz. A napraforgó olajpogácsa 3 fő frakcióból épül fel: lignocellulóz frakció 23,2-25,3%, fehérjetartalmú frakció 55,4-57,6%, oldható frakció 17,1-21,4% (1).
A napraforgó olajpogácsa gazdag metioninban, de szegény lizinben és treoninban (1).
(1) Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche, Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey (2007) Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000-2009
Talajba keverve összetevői bekerülnek a biológiai rendszerekbe, elemkörforgalmakba, átalakulva vagy eredeti formában. A talaj szervetlen strukturális alkotóelemeibe, oxidokban, hidroxidokba és anyagásványokba beépülnek.
A napraforgó olajpogácsa összetétele (1): C: 59.81%, H: 6.22%, N: 4.87%, O: 29.10%
(1) Hasan Ferdi Gercel (2002) The production and evaluation of bio-oils from the pyrolysis of sunflower-oil cake, Biomass and Bioenergy 23 (2002) 307 – 314
Takarmányozásra (1), biogáz előállításra (4), fermentációs technológiákban szubsztrátként (1), trágyázásra, talajjavításra (1,2), növény- és gabonatermést veszélyeztető parazita nematodafajok szaporodásának meggátolására (5), gombatermelésben szubsztrátként (3)
(1) Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche, Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey (2007) Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000-2009
(2)WANG Lei1, YANG Xing-Lun1 et al (2013)Combined Use of Alkaline Slag and Rapeseed Cake to Ameliorate Soil Acidity in an Acid Tea Garden Soil, Pedosphere 23(2):177–184
(3) Malika Mansour–Benamar, Jean-Michel Savoie, Louis Chavant (2013) Valorization of solid olive mill wastes by cultivation of a local strain of edible mushrooms, C. R. Biologies 336 (2013) 407–415
(4) Hasan Ferdi Gercel (2002) The production and evaluation of bio-oils from the pyrolysis of sunflower-oil cake, Biomass and Bioenergy 23 (2002) 307 – 314
(5) Alam, M. M., 1991: Control of plant parasitic nematodes with oilseed cakes on some vegetables in field. Pak. J. Nematol.9, (1), 21–30.
Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.
Fenolokat és polifenolokat tartalmazhat, ezért főképp komposztálva használható fel. [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar, Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603]
Az olajpogácsa (mint pl. a ricinus és a miatyánkcserje) szerves nitrogén tartalma miatt alkalmas trágyázásra (1)
(1) Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Vaughn, S.F., Deppe, N.A., Berhow, M.A., Evangelista, R.L., 2010 Lesquerella presscake as an organic fertilizer for greenhouse tomatoes. Ind. Crop Prod. 32, 163–168.
N, P, K tartalom (1)
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Kis mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot is, így elméletileg alkalmas lehet. [1]-Salma Hachicha et al., Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603 [2]- F. Sellami et al., Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188
Néhány olajpogácsa típus növeli a növények nitrogén felvételét, miközben a talaj nitrifikációját gátolja (1). A parazitáktól, rovaroktól is védi a növényt, amely ezáltal ellenállóvá válik a fertőzésekkel szemben (2).
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Alam, M. M., 1991: Control of plant parasitic nematodes with oilseed cakes on some vegetables in field. Pak. J. Nematol.9, (1), 21–30.
Vaughn, S.F., Deppe, N.A., Berhow, M.A., Evangelista, R.L., 2010 Lesquerella presscake as an organic fertilizer for greenhouse tomatoes. Ind. Crop Prod. 32, 163–168.
Alkalmas lehet antibiotikumokat és enzimeket termelő mikroorganizmusok, valamint különböző gombák (2) termesztőközegének. [1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Malika Mansour–Benamar, Jean-Michel Savoie, Louis Chavant (2013) Valorization of solid olive mill wastes by cultivation of a local strain of edible mushrooms, C. R. Biologies 336 (2013) 407–415
Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Szervesanyag- és tápanyagtartalma javíthatja a talaj szerkezetét.
Szervesanyagtartalma miatt. A talajba vitt szerves anyagok növelik a talaj víztartó képességét, a vályog és lösz talajokon, ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Szervesanyagtartalma miatt. A talajba vitt szerves anyagok növelik a talaj víztartó képességét, a vályog és lösz talajokon, ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Savas kémhatása miatt önmagában nem, hanem együttesen bázikus adalékanyaggal (1).
(1) WANG Lei1, YANG Xing-Lun1 et al (2013)Combined Use of Alkaline Slag and Rapeseed Cake to Ameliorate Soil Acidity in an Acid Tea Garden Soil, Pedosphere 23(2):177–184
Szervetlen adalékokkal együtt alkalmas rossz minőségű, valamint fémekkel szennyezett talajok javítására, remediációjára. Együttes alkalmazása csökkentheti a szennyezőanyagok biológiai hozzáférhetőségét, mobilitását.
L.C. Ram, R.E.Masto (2014) Fly ash for soil amelioration: A review on the influence of ash blending with inorganic and organic amendments, Earth-Science Reviews 128 (2014) 52–74
Talajba kerülve a talaj mikrobiológiai aktivitását megnöveli. Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.