Kávézacc

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Telephone/fax
+36-1-4632347
Denomination of the waste or by-productKávézacc
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from food industry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • HUF
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 04 materials unsuitable for consumption or processing
Consistency of the waste or by-product
Solid
Description of the waste generating technology

A kávészemek pörkölése után a kávét különböző módon lehet elkészíteni. A forró víz kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat. A visszamaradó szilárd szemcsés anyagot nevezzük zaccnak.

Is it a hazardous waste?
no
Characterisation of the waste as a chemical substance
Mixture of chemical substances
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • phosphorous
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.112 mass %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • potassium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.43 mass %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • calcium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.103 mass %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • magnesium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.143 mass %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • oxigene
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
35 mass %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • carbon
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
52 mass %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • hydrogen
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
7 mass %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • nitrogen (total)
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
3.5 mass %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • sulphur
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.1 mass %
Name of the waste/by-product
Kávézacc
Components of the waste/by-product

Holocellulóz tartalma 47,2 m/m%, lignin: 39,4 m/m%.
Forrás: Wen-Tien Tsai, Sii-Chew Liu, Ching-Hsiang Hsieh (2012)Preparation and fuel properties of biochars from the pyrolysis of exhausted coffee residue Journal of Analytical and Applied Pyrolysis 93, pp. 63-67.

Moisture content (%)
11
Ignition loss (LOI) (%)
0.73
Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

A kávézacc kiváló növényvédőszer, távol tartja a kártevőket. Rengeteg ásványi anyaggal és más hasznos tápanyaggal látja el kertünk talaját, növelhetjük vele annak nitrogén, foszfor, kálium, kálcium, magnézium és kén tartalmát. Talajtakaróként is megállja helyét. Szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy a felesleges víz el tudjon távozni kertünkben. A kávészemek csersavtartalma részben a zaccban is megmarad, így alkalmas lehet a talaj javítására. Különösen azok a növények hálálják meg a zacckezelést, amelyek savanyú talajban fejlődnek jobban.

Bioüzemanyagot állítanak elő belőle. Forrás: Wen-Tien Tsai, Sii-Chew Liu, Ching-Hsiang Hsieh (2012)Preparation and fuel properties of biochars from the pyrolysis of exhausted coffee residue Journal of Analytical and Applied Pyrolysis 93, pp. 63-67.

Bioetanolt állítanak elő belőle.
Forrás: In Seong Choi, Seung Gon Wi, Su-Bae Kim, Hyeun-Jong Bae (2012) Conversion of c

References on utilisation

Aktív szenet állítanak elő belőe. Forrás: Virote Boonamnuayvitaya, Srisuda Sae-ung, Wiwut Tanthapanichakoon (2005) Preparation of activated carbons from coffee residue for the adsorption of formaldehyde, Separation and Purification Technology 42(2), pp. 159-168.

http://www.edenkert.hu/novenydoktor/aktualis-novenyvedelmi-munkak/ne-do…
http://ezermester.hu/cikk-5057/7_konyhai_hulladek_kerti_felhasznalasa
http://www.viragcenter.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=…
http://www.hegyvidekujsag.eu/archivum/archivum-2011-februar-15/kavezacc…

Komposztálható, hűtő illatosítóként is használható, hangyaűző hatású, a tűzhelybe téve kevesebb hamu keletkezik a fa égése során, színanyagként is alkalmazható.
Forrás:http://lifehackery.com/2008/08/21/home-7/
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080612190650AA1f2eE
http://organi

Hazard characteristics
Not classified
No information
Measured harmful effects
No
Suspected harmful effects

Mivel magas a csersav tartalma, túlzott mértékben alkalmazva nagyon elsavanyíthatja a talajt.
Forrás: N.D. Senevirathne, T. Okamoto, J. Takahashi, K. Umetsu, T. Nishida (2012) Effect of Mixed Microbial Culture Treatment on the Nutritive Value of Coffee, Green Tea and Oolong Tea Residues and the Effect of the Fermented Residues on in Vitro Rumen Fermentation, APCBEE Procedia 4, pp. 66-72.

Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló. Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.

Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
Yes
Justification, references

Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló, emelett foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot, ként tartalmaz nagy mennyiségben.
Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.

Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló, emelett foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot, ként tartalmaz nagy mennyiségben.
Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
Yes
Justification, references

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően a talaj szerkezetét javíthatja.

Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
Yes
Justification, references

Közvetetten alkalmas lehet szervesanyag-tartalmának köszönhetően.

Would it be suitable for erosion prevention?
Yes
Justification, references

Vízelvezető képességének köszönhetően védi a talajt az elmosódástól.

Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
Yes
Justification, references

George Z. Kyzas, Nikolaos K. Lazaridis, Athanassios Ch. Mitropoulos (2012)Removal of dyes from aqueous solutions with untreated coffee residues as potential low-cost adsorbents: Equilibrium, reuse and thermodynamic approach, Chemical Engineering Journal 189–190, pp. 148-159.

Virote Boonamnuayvitaya, Chaiyan Chaiya, Wiwut Tanthapanichakoon, Somnuk Jarudilokkul (2004) Removal of heavy metals by adsorbent prepared from pyrolyzed coffee residues and clay, Separation and Purification Technology 35(1), pp. 11-22.

Chahrazed Djilani, Rachida Zaghdoudi, Ali Modarressi, Marek Rogalski, Fayçal Djazi, Abdelaziz Lallam (2012)Elimination of organic micropollutants by adsorption on activated carbon prepared from agricultural waste, Chemical Engineering Journal 189–190, pp. 203-212

Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No
Justification, references

-

Risks associated with potential utilisation in soil

Mivel magas a csersav tartalma, túlzott mértékben alkalmazva nagyon elsavanyíthatja a talajt.
Forrás: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080612190650AA1f2eE

Datasheet id (original)
1234
Creator
Fekete-Kertész Ildikó
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás