Felszíni vizek szaprobitásának meghatározása

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Telephone/fax
+36-1-4632347
Method Hungarian nameFelszíni vizek szaprobitásának meghatározása
Method name
Saprobity of surface waters - Hungarian standard
Stage of development
after application
Patent number
MSZ 12756:1998
Method type
laboratory test: biodegradability test
Other type
Szaprobitás
Other test types
bontó fajok és BOI, KOI
Endpoint of the test
Other
Other endpoint
bontó fajok és BOI, KOI
Number of used species
other
Number of other species
mikroszkópos vizsgálat
Test organisms
More species simultaneously
Other test organisms
Biodegradáló indikátorfajok
Exposition scenario
Characterisation of air
Other scenario
felszíni vízben élő fajok
Instrument/equipment needed to perform the measurement
Mintavételhez: folyadéküveg vagy műanyag edény dugóval, műanyag vagy fém vödör
Other necessary equipment/tools
Vizsgálathoz: kilendülőfejes centrifuga, centrifugacső, szélesszájú pipetta,szűrőkészülék, 0,45 μm pórusátm. szűrő
Type of laboratory for testing
microbiological laboratory
Total cost/measurement
80 - 200 Euro
Brief concise description explaining the innovation

A felszíni vizek szaprobitásának meghatározása az azokban élő szaprobionta indikátorfajok segítségével történik. Az indikátorfajok melltt szükséges a felszíni víz BOI és KOI tartalmának ismerete is.

Typical (recommended) application of the method

Azokban a felszíni vizekben alkalmazzuk, amelyekbe bomló szerves anyagok kerülnek, és bomlásuk során az élővilág összetételében nagyobb mértékű változások következhetnek be.

Limits of the method

Szakképzettség és tapasztalat szükséges az indikátorfajok mikroszkópos vizsgálatához.

Is there any Protocol
yes
Detailed Protocol

A szaprobitás jellege tükröződik az élőlényállományok faji összetételének különbségeiben, amelyeknek mennyiségi jellemzésére a szaprobitásfokozatot használjuk, amit különféle eljárásokkal, az élővilág összetételének meghatározásával, az indikátorfajok segítségével állapítunk meg. A szaprobiológiai indikátorérték a vízi élőlények esetén a baktériumok kivételével, a limnoszapróbikus tartományra vonatkozik: xeno-, oligo, beta-, alfa-, mezo-, és poliszapróbia. A baktériumok szaprobiológiai indikátorértékét nyolc fokozatú skálával jelöljük. A szaprobitás fokozatát, mennyiségileg a Szaprobiológiai indikátorfajok jegyzékében levő adatok felhasználásával, a szapróbiaindexszel fejezzük ki.

Costs
1-very high
Time requirement
3-medium
Workload requirement
3-medium
Equipment, apparata requirement
4-low
Qualified labour
2-high
Environmental risk and workplace risks
5-very low
Environmental reality
4-good
Adequate accuracy
3-average
Reproducibility
2-weak
Cost efficiency
3-average
Feasibility
3-average
Availability
4-good
Well known
4-good
Strengths

Könnyen hozzáférhető és rutinszerűen alkalmazott módszer.

Weaknesses

Függ a külső behatásoktól a pontosság és a reprodukálhatóság.

Important findings, points of interest, remarks

A szaprobitás a vízben levő elhalt szerves anyagok lebontásának mértéke. A szerves anyagok a heterotróf vízi szervezetek táplálékául szolgál, biológiailag hozzáférhető és nem mérgező szerves anyagokról van szó, melyek mennyiségétől függ a szaprobitás. A szaprobitást a szerves anyagot bontó fajok mikroszkópos vizsgálatával és az oxigénfogyasztás mérésével határozzák meg (BOI és KOI).

Webpage references and DEMO reports
Publications

MSZ 12756:1998, Felszíni vizek szaprobitásának meghatározása
http://www.mszt.hu/MSZTSite/ikta/kvlista3.html

Location of the application, country
Magyarország, nemzetközi
Location of the application, town and/or region
mindenhol
Year of application
1998
Application area
General characterisation of surface water
Characterisation of water ecosystem
Environmental problem the method was applied to (old)
Early warning methods/systems
Polluted sites assessment: Screening
Technology monitoring: following the progress of the target process
Environmental monitoring: During technology operation: biomonitoring and integrated monitoring to follow the emissions
Environmental monitoring: After technology application (postmonitoring)
Environmental scenario the method was applied to
Water habitat: polluted water
Water habitat: water exposed to threat by polluted sediment
Water habitat: ecosystem
Water habitat: food chains
Human usage: drinking water
Human usage: surface water - recreation
Environmental element/phase the method was applied to
subsurface water
surface water
Datasheet id (original)
338
Creator
Kossuth Zsuzsanna
Status
Verified
Adatlap típusaBiological, ecotoxicological assessment and monitoring methods
Létrehozás
Módosítás