Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
A felszíni vizek szaprobitásának meghatározása az azokban élő szaprobionta indikátorfajok segítségével történik. Az indikátorfajok melltt szükséges a felszíni víz BOI és KOI tartalmának ismerete is.
Azokban a felszíni vizekben alkalmazzuk, amelyekbe bomló szerves anyagok kerülnek, és bomlásuk során az élővilág összetételében nagyobb mértékű változások következhetnek be.
Szakképzettség és tapasztalat szükséges az indikátorfajok mikroszkópos vizsgálatához.
A szaprobitás jellege tükröződik az élőlényállományok faji összetételének különbségeiben, amelyeknek mennyiségi jellemzésére a szaprobitásfokozatot használjuk, amit különféle eljárásokkal, az élővilág összetételének meghatározásával, az indikátorfajok segítségével állapítunk meg. A szaprobiológiai indikátorérték a vízi élőlények esetén a baktériumok kivételével, a limnoszapróbikus tartományra vonatkozik: xeno-, oligo, beta-, alfa-, mezo-, és poliszapróbia. A baktériumok szaprobiológiai indikátorértékét nyolc fokozatú skálával jelöljük. A szaprobitás fokozatát, mennyiségileg a Szaprobiológiai indikátorfajok jegyzékében levő adatok felhasználásával, a szapróbiaindexszel fejezzük ki.
Könnyen hozzáférhető és rutinszerűen alkalmazott módszer.
Függ a külső behatásoktól a pontosság és a reprodukálhatóság.
A szaprobitás a vízben levő elhalt szerves anyagok lebontásának mértéke. A szerves anyagok a heterotróf vízi szervezetek táplálékául szolgál, biológiailag hozzáférhető és nem mérgező szerves anyagokról van szó, melyek mennyiségétől függ a szaprobitás. A szaprobitást a szerves anyagot bontó fajok mikroszkópos vizsgálatával és az oxigénfogyasztás mérésével határozzák meg (BOI és KOI).
MSZ 12756:1998, Felszíni vizek szaprobitásának meghatározása,
http://www.mszt.hu/szabvanyosit/filter2.asp?id=Felsz%EDni%20vizek%20%E9…
http://www.ejpau.media.pl/articles/volume3/issue1/fisheries/art-03.html
MSZ 12756:1998, Felszíni vizek szaprobitásának meghatározása
http://www.mszt.hu/MSZTSite/ikta/kvlista3.html