Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
Compulsory sheet
Information on the method
Measured endpoint
Implementation conditions
Implementation costs
Innovation, main features
A felszíni vizek szaprobitásának meghatározása az azokban élő szaprobionta indikátorfajok segítségével történik. Az indikátorfajok melltt szükséges a felszíni víz BOI és KOI tartalmának ismerete is.
Azokban a felszíni vizekben alkalmazzuk, amelyekbe bomló szerves anyagok kerülnek, és bomlásuk során az élővilág összetételében nagyobb mértékű változások következhetnek be.
Szakképzettség és tapasztalat szükséges az indikátorfajok mikroszkópos vizsgálatához.
A szaprobitás jellege tükröződik az élőlényállományok faji összetételének különbségeiben, amelyeknek mennyiségi jellemzésére a szaprobitásfokozatot használjuk, amit különféle eljárásokkal, az élővilág összetételének meghatározásával, az indikátorfajok segítségével állapítunk meg. A szaprobiológiai indikátorérték a vízi élőlények esetén a baktériumok kivételével, a limnoszapróbikus tartományra vonatkozik: xeno-, oligo, beta-, alfa-, mezo-, és poliszapróbia. A baktériumok szaprobiológiai indikátorértékét nyolc fokozatú skálával jelöljük. A szaprobitás fokozatát, mennyiségileg a Szaprobiológiai indikátorfajok jegyzékében levő adatok felhasználásával, a szapróbiaindexszel fejezzük ki.
SWOT (evalaution based on scores)
SWOT (evaluation in words)
Könnyen hozzáférhető és rutinszerűen alkalmazott módszer.
Függ a külső behatásoktól a pontosság és a reprodukálhatóság.
Other information, references
A szaprobitás a vízben levő elhalt szerves anyagok lebontásának mértéke. A szerves anyagok a heterotróf vízi szervezetek táplálékául szolgál, biológiailag hozzáférhető és nem mérgező szerves anyagokról van szó, melyek mennyiségétől függ a szaprobitás. A szaprobitást a szerves anyagot bontó fajok mikroszkópos vizsgálatával és az oxigénfogyasztás mérésével határozzák meg (BOI és KOI).
MSZ 12756:1998, Felszíni vizek szaprobitásának meghatározása,
http://www.mszt.hu/szabvanyosit/filter2.asp?id=Felsz%EDni%20vizek%20%E9…
http://www.ejpau.media.pl/articles/volume3/issue1/fisheries/art-03.html
MSZ 12756:1998, Felszíni vizek szaprobitásának meghatározása
http://www.mszt.hu/MSZTSite/ikta/kvlista3.html