Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
Data on the producer, manager and collector
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 99 waste not otherwise specified
Gabonaszesz gyártásnál az őrölt szemet vízben szuszpendálják, és 3 óra alatt 85°C-on alfa-amiláz enzimmel keményítőtartalmát vízoldható dextrinekké hidrolizálják. A szem egyéb alkotója (fehérje, csíraolaj, rost) a szilárd frakcióban marad, amelyet szűréssel távolítanak el. Erre a célra egy háromcellás hengeres szűrőt alkalmaznak, melyben a dextrinoldat elválasztása után a maradékot vízzel ellenáramban mossák. A mosóvíz a dextrinoldattal együtt a szimultán cukrosítási és erjesztési lépésbe kerül, ahol a dextrintartalmat amiloglükozidáz enzim glükózzá alakítja, melyet a pékélesztő etanollá erjeszt. A nedves szilárd maradékot szeszgyári törkölynek nevezzük.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
Main characteristics of the waste/ by-product
Szárazanyagra nézve: rost 27%, fehérje 27%, csíraolaj 23%, dextrin 17%, hamu 7%.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Takarmányozás, biogáz előállítás.
Gyimesi J, Sólyom L. Élesztő- és szeszipari kézikönyv. Mezőgazdasági kiadó, 1979.
Hazards of the waste or by-product
A környezetben nem veszélyes.
Potential utilisation in soil
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra.
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra.
N, P, K pótlásra.
Magas fehérjetartalma révén komposztálásnál a megfelelő C:N arány beállításához.