Adatszolgáltató
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Elérhetőség
A módszer fő adatlapja
Módszerre vonatkozó információk
Mért végpont
Kivitelezés feltételei
Kivitelezés költségei
A módszer részletes ismertetése
A talaj biológiai állapotáról ad információt, a talajban végbemenő biológiai folyamatok jellemzésére, a lebontási aktivitás kimutatására szolgáló teszt. A cellulóz lebontásának intenzitásából nemcsak a lebotó folyamatokra lehet következtetni, hanem a biológiai összaktivitásra is. A módszer a talajba helyezett cellulóz tömegcsökkenésének mérésén (vagy a keletkező cukor mennyiségi meghatározásán) alapul.
Talaj mikrobiológiai állapotának, mikrobiológiai aktivitásának, szezonális változásainak, adaptálódóképességének vizsgálata.
Ritka szövésű szintetikus szövetből készített zacskókba ismert tömegű Whatmann No.1 szűrőpapírt ill. szemészeti vattát helyezünk el és varrunk be. 4-6 tesztzacskót helyezünk a talajba kb. 5 cm mélyen egymástól kb.10 cm távolságra. Laborkísérlet során 10 hétre, szabadföldi kísérlet során 3-6 hónapra. A talajból kiemelt zacskókat felbontás nélkül 70oC-on kiszárítjuk. A cellulózmaradékot a zacskókból izzítótégelybe helyezzük, 105oC-on tömegállandóságig szárítjuk, lemérjük, majd denaturált szeszes előégetés után 600oC-n 2,5 órán át elégetjük. A hamuhoz 5 ml ammónium karbonát oldatot adunk, tömegállandóságig szárítjuk 105 oc-on, exszikkátorban hűtjük, mjd lemérjük.
SWOT (értékelés osztályzattal)
SWOT (szöveges értékelés)
,
,
Egyéb információk, referenciák
MSZ-08-1931-84