Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
Compulsory sheet
Information on the method
Measured endpoint
Implementation conditions
Implementation costs
Innovation, main features
A talaj biológiai állapotáról ad információt, a talajban végbemenő biológiai folyamatok jellemzésére, a lebontási aktivitás kimutatására szolgáló teszt. A cellulóz lebontásának intenzitásából nemcsak a lebotó folyamatokra lehet következtetni, hanem a biológiai összaktivitásra is. A módszer a talajba helyezett cellulóz tömegcsökkenésének mérésén (vagy a keletkező cukor mennyiségi meghatározásán) alapul.
Talaj mikrobiológiai állapotának, mikrobiológiai aktivitásának, szezonális változásainak, adaptálódóképességének vizsgálata.
Ritka szövésű szintetikus szövetből készített zacskókba ismert tömegű Whatmann No.1 szűrőpapírt ill. szemészeti vattát helyezünk el és varrunk be. 4-6 tesztzacskót helyezünk a talajba kb. 5 cm mélyen egymástól kb.10 cm távolságra. Laborkísérlet során 10 hétre, szabadföldi kísérlet során 3-6 hónapra. A talajból kiemelt zacskókat felbontás nélkül 70oC-on kiszárítjuk. A cellulózmaradékot a zacskókból izzítótégelybe helyezzük, 105oC-on tömegállandóságig szárítjuk, lemérjük, majd denaturált szeszes előégetés után 600oC-n 2,5 órán át elégetjük. A hamuhoz 5 ml ammónium karbonát oldatot adunk, tömegállandóságig szárítjuk 105 oc-on, exszikkátorban hűtjük, mjd lemérjük.
SWOT (evalaution based on scores)
SWOT (evaluation in words)
,
,
Other information, references
MSZ-08-1931-84