Talajok mikrobiológiai állapotának jellemzése celluláz-teszttel

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Telephone/fax
+36-1-4632347
Method Hungarian nameTalajok mikrobiológiai állapotának jellemzése celluláz-teszttel
Method name
Soil microbiological characterisation: cellulase teszt
Stage of development
after application
Patent number
MSZ-08-1931-84
Method type
laboratory test: biodegradability test
Other type
talaj jellemzése
Biodegradation tests
product formation
Endpoint of the test
Other
Other endpoint
biodegradációs aktivitás
Exposition scenario
Water habitat: sediment exposed to threat by polluted surface water
Other scenario
teljes talaj
Duration of the test
long term = chronic
Instrument/equipment needed to perform the measurement
termosztát, szárítószekrény, izzító kemence,
Other necessary equipment/tools
izzító tégely, exszikátor, táramérleg
Standard materials for the test
10% ammónium-karbonát, denaturált szesz
How many samples are needed
100-200 g
How many tests can be performed simultaneously with one equipment
25
Data processing level
data input in PC, data evaluation by excel or other software
Necessary qualification
secondary education (chemical technician, chemical worker, laboratory assistant)
Type of laboratory for testing
general analytical chemistry laboratory
Purchase price of the equipment
4.000 - 8.000 Euro
Labour cost/measurement
8 - 20 Euro
Total cost/measurement
20 - 40 Euro
Brief concise description explaining the innovation

A talaj biológiai állapotáról ad információt, a talajban végbemenő biológiai folyamatok jellemzésére, a lebontási aktivitás kimutatására szolgáló teszt. A cellulóz lebontásának intenzitásából nemcsak a lebotó folyamatokra lehet következtetni, hanem a biológiai összaktivitásra is. A módszer a talajba helyezett cellulóz tömegcsökkenésének mérésén (vagy a keletkező cukor mennyiségi meghatározásán) alapul.

Typical (recommended) application of the method

Talaj mikrobiológiai állapotának, mikrobiológiai aktivitásának, szezonális változásainak, adaptálódóképességének vizsgálata.

Is there any Protocol
yes
Detailed Protocol

Ritka szövésű szintetikus szövetből készített zacskókba ismert tömegű Whatmann No.1 szűrőpapírt ill. szemészeti vattát helyezünk el és varrunk be. 4-6 tesztzacskót helyezünk a talajba kb. 5 cm mélyen egymástól kb.10 cm távolságra. Laborkísérlet során 10 hétre, szabadföldi kísérlet során 3-6 hónapra. A talajból kiemelt zacskókat felbontás nélkül 70oC-on kiszárítjuk. A cellulózmaradékot a zacskókból izzítótégelybe helyezzük, 105oC-on tömegállandóságig szárítjuk, lemérjük, majd denaturált szeszes előégetés után 600oC-n 2,5 órán át elégetjük. A hamuhoz 5 ml ammónium karbonát oldatot adunk, tömegállandóságig szárítjuk 105 oc-on, exszikkátorban hűtjük, mjd lemérjük.

Costs
4-low
Time requirement
3-medium
Workload requirement
3-medium
Equipment, apparata requirement
3-medium
Qualified labour
3-medium
Environmental risk and workplace risks
5-very low
Environmental reality
4-good
Adequate accuracy
4-good
Reproducibility
4-good
Cost efficiency
4-good
Feasibility
4-good
Availability
3-average
Well known
3-average
Strengths

,

Weaknesses

,

Publications

MSZ-08-1931-84

Datasheet id (original)
178
Creator
Tolner Mária
Status
Verified
Adatlap típusaBiological, ecotoxicological assessment and monitoring methods
Létrehozás
Módosítás