Ugrás a tartalomra

Édesipari szennyvíz

Adatszolgáltató

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Elérhetőség
Telefon/fax
+36-1-4632347
Hulladék, melléktermék fő adatai
Hulladék, melléktermék megnevezéseÉdesipari szennyvíz
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 06 a sütő- és cukrászipari hulladékok
  • 02 06 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Folyékony
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A szennyvíz eredete szinte kizárólag a gyártó berendezések mosása, amelynek következtében a mosóvíz – a mosószer mellett – alapvetően cukor-féleségeket és zsiradékot tartalmaz.

Van-e termelő- vagy termékspecifikus jellemzője a hulladéknak?

A gyártott édesipari terméktől és gyártósor gépeinek minőségétől függhet.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Vegyes
Vegyi anyag (keverék) jellemzői és vegyi anyag tartalom
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Nem vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
cukor
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Nem vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
zsír
Vegyes hulladék, termék jellegű hulladék jellemzői
Vegyes hulladék/termék neve
Édesipari szennyvíz
Vegyes hulladék/termék összetevői

Cukrok, zsírok, vízben oldva, kis koncentrációban

Vegyes hulladék/termék viselkedése, sorsa a környezetben, egyéb jellemzői

Ez a hulladékvíz felszíni vízbe kerülve megemeli a felszíni víz KOI és BOI értékét, ezzel oxigénhiányos állapotot idézhet elő.
Talajra öntözve könnyen bontható szervesanyagtartalmát a mikroorganizmusok elbontják, abból energiát termelnek és sejtanyagot szintetizálnak. Túl nagy koncentrációban megváltoztathatja a normál mikrobiális diverzitást azzal túl sok könnyen bontható energiaforrást biztosít, ehhez a mikroorganizmusok több oxigént igényelnek, emiatt a talajban anoxikus körülményeket eredményezhet.

Hulladék, melléktermék jellemzése
pH
6-8
Szárazanyag-tartalom (%)
<1
Nedvességtartalom (%)
>99
Sűrűség (g/cm3)
kb.1
Szervesanyag tartalom (%)
<1
C/N arány
>95
Összes oldott anyag, TDS (mg/l)
<1%
Kémiai oxigén igény, KOI(mg/l)
90
Homoktartalom (szemcseméret-frakció) (%)
0
Iszaptartalom (szemcseméret-frakció) (%)
0
Agyagtartalom (szemcseméret-frakció) (%)
0
Homogenitás
Homogén
Puzzolánaktivitás
nem
Egyéb

Az édesipari szennyvizekre jellemző a kb. 50-130 mg KOI/m3 érték, ezen belül a zsiradékok mennyisége 100 mg KOI/m3 alatt marad.

Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Biogáztermelésre. A biogáztermelés maradékát talajok öntözésére használják.
Cukorvisszanyerésre és azt követően öntözésre.

Referenciák hasznosításra

Biogáz: H. Ozgun, N. Karagul, R. K. Dereli, M. E. Ersahin, T. Coskuner, D. I. Ciftci, I. Ozturk and M. Altinbas (2012) Confectionery industry: a case study on treatability-based effluent characterization and treatment system performance. Water Science & Technology 66(1):15–20 © IWA Publishing doi:10.2166/wst.2012.094
Cukorvisszanyerés reverz ozmózissal: http://www.pcimembranes.pl/Article.html,content:62,page:9

Hulladék, melléktermék veszélyessége
Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nincs információ
Ha vizsgálták a káros hatást, akkor adja meg, hogy mit, milyen módszerrel, ki mérte és milyen eredménnyel

Toxikus hatása nincs, szennyvíztisztítókban, biogáztermelő üzemekben problémamentes.
1% cukortartalma miatt BOI a felszíni vizekben oxigénhiányhoz vezethet.

Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

1% cukortartalma miatt BOI a felszíni vizekben oxigénhiányhoz vezethet.

Potenciális használat talajra
Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Nincs információ
Indoklás, referenciák

Kezelés nélkül vagy a szennyvíz kezelését követően alkalmas talaj öntözésére. Attól függ, hogy milyen távol van a locsolandó céltól. Csak közvetlen közeli helyszíneken.

Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Nincs referencia, de a híg cukor és zsíroldat tápanyagul szolgálhat a talajmikroorganizmusok számára. Csak közvetlen közeli helyszíneken használható.

Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Nincs irodalmi referencia, de a termesztőközeg öntözésére alkalmas lehet. Csak közvetlen közeli helyszíneken használható.

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Nincs információ
Indoklás, referenciák

Nincs erre vonatkozó referencia, de locsolásra használva meggyorsíthatja a talajélet kialakítását és a vegetáció fejlődését. Csak közvetlen közeli helyszíneken használható.

Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Nincs információ
Indoklás, referenciák

Közvetlenül nem, de talajélet stimulálásán keresztül hathat a talaj szennyezőanyag-megkötő kapacitására.

Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nem
Hasznosítással összefüggő kockázatok

Közvetlenül talajra öntözés talajsavanyodást, és amennyiben nem szivárog rövid időn belül el, a lefolyó vizek KOI és BOI terhelését eredményezheti. Csak annyit szabad a talajra locsolni, amennyi a talajbe beszívódik és amelynek szervesanyagtartalma záros határidőn belül el is bomlik.

Adatlap tulajdonságai
Adatlap azonosító (eredeti)
1191
Bevivő
Fekete-Kertész Ildikó
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás