Ugrás a tartalomra

Kávébab héj

Adatszolgáltató

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Elérhetőség
Telefon/fax
+36-1-4632347
Hulladék, melléktermék fő adatai
Hulladék, melléktermék megnevezéseKávébab héj
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 04 fogyasztásra, illetve feldolgozásra alkalmatlan anyagok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Szilárd
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A kávébab hántolása során keletkező hulladék. A kávégyümölcsöt a teljes érés állapota után szedik le, majd kb. 12 % víztartalomig szárítják. Az Arabica és Robusta fajtáknál ez általában 6-15 napot vesz igénybe. A vizes eljárásnál az érett gyümölcsről először a gyümölcshúst, majd a kávészemeket borító nyálkahártyát távolítják el. A mosott kávét ezután szárítják, majd hántolják. A mosott kávé sokkal értékesebb, mint a száraz eljárással előkészített. A vizes eljárás korszerűbb eljárás is egyben.
Forrás: Esquivel, P. & Jim´enez, V.M., Functional properties of coffee and coffee by-products, Food Research International (2011), doi:
10.1016/j.foodres.2011.05.028

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Vegyes
Vegyes hulladék, termék jellegű hulladék jellemzői
Vegyes hulladék/termék neve
Kávébab héj
Vegyes hulladék/termék összetevői

7.0% fehérje, 0.3% zsír, 72.3% szénhidrát(Gouvea et al.,
2009). 24.5% cellulóz, 29.7% hemicellulóz,
23.7% lignin, 6.2% hamu (Bekalo and Reinhardt, 2010).
Forrás:
Pushpa S. Murthy, M. Madhava Naidu, Sustainable management of coffee industry by-products and value addition—A review Review Article
Resources, Conservation and Recycling, Volume 66, September 2012, Pages 45-58

Gouvea BM, Torres C, Franca AS, Oliveira LS, Oliveira ES. Feasibility of ethanol production from coffee husks. Biotechnology Letters 2009;31:1315–9.

Bekalo SA, Reinhardt HW. Fibers of coffee husk and hulls for the production of
particleboard. Materials and Structures 2010;43:1049–60.

Hulladék, melléktermék jellemzése
Nedvességtartalom (%)
15
Izzitási veszteség (LOI) (%)
5.4
Homogenitás
Homogén
Puzzolánaktivitás
nem
Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Aktív szenet gyártanak belőle.
Forrás: Baquero, M.C., Giraldo, L., Moreno, J.C., Suarez-Garcıa, F., Martınez-Alonso, A., Tascon, J.M.D., Activated carbons by pyrolysis of coffee bean husks in presence of phosphoric acid, J. Anal. Appl. Pyrolysis 70 (2003) 779/784.

Etanolt készítenek belőle; Adriana S. Franca, Bruna M. Gouvea, Carolina Torres, Leandro S. Oliveira, Evelyn S. Oliveira: Feasibility of ethanol production from coffee husks, Journal of Biotechnology, Volume 136, Supplement, October 2008, Page S269

In Seong Choi, Seung Gon Wi, Su-Bae Kim, Hyeun-Jong Bae: Conversion of coffee residue waste into bioethanol with using popping pretreatment, Bioresource Technology, Volume 125, December 2012, Pages 132-137

Nehézfémek (Cu(II), Cd(II), Zn(II)) eltávolítása lehetséges vele vizes oldatokból. Forrás: Oliveira, W.E et al.: Untreated coffee husks as biosorbents for the removal of heavy metals from aqueous solutions. Journal of hazardous materials, 152(3), 1073-81, 2008

Hulladék, melléktermék veszélyessége
Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Nincs információ
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nem
Potenciális használat talajra
Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően alkalmas lehet talajjavításra.

Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervesanyag tartalmának köszönhetően alkalmas lehet termesztőközeg előállítására.

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően javíthatja a talaj szerkezetét ezzel gátolva a talaj tömörödését.

Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Nehézfémek (Cu(II), Cd(II), Zn(II)) eltávolítása lehetséges vele vizes oldatokból. Forrás: Oliveira, W.E, Franca, A.S. Leandro S. Oliveira, Sonia D. Rocha: Untreated coffee husks as biosorbents for the removal of heavy metals from aqueous solutions. Journal of hazardous materials, 152(3), 1073-81, 2008

Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nincs információ
Hasznosítással összefüggő kockázatok

A szakirodalom nem említ hasznosítással összefüggő kockázatot, habár magas polifenol tartalmának köszönhetően fitotoxikus lehet.

Adatlap tulajdonságai
Adatlap azonosító (eredeti)
1301
Bevivő
Fekete-Kertész Ildikó
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás