Skip to main content

Kávébab héj

Data provider

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Contact details
Telephone/fax
+36-1-4632347
General information about the waste or by-product
Denomination of the waste or by-productKávébab héj
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from food industry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • HUF
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 04 materials unsuitable for consumption or processing
Consistency of the waste or by-product
Solid
Description of the waste generating technology

A kávébab hántolása során keletkező hulladék. A kávégyümölcsöt a teljes érés állapota után szedik le, majd kb. 12 % víztartalomig szárítják. Az Arabica és Robusta fajtáknál ez általában 6-15 napot vesz igénybe. A vizes eljárásnál az érett gyümölcsről először a gyümölcshúst, majd a kávészemeket borító nyálkahártyát távolítják el. A mosott kávét ezután szárítják, majd hántolják. A mosott kávé sokkal értékesebb, mint a száraz eljárással előkészített. A vizes eljárás korszerűbb eljárás is egyben.
Forrás: Esquivel, P. & Jim´enez, V.M., Functional properties of coffee and coffee by-products, Food Research International (2011), doi:
10.1016/j.foodres.2011.05.028

Is it a hazardous waste?
no
Characterisation of the waste as a chemical substance
Blend
Main characteristics of the waste/ by-product
Name of the waste/by-product
Kávébab héj
Components of the waste/by-product

7.0% fehérje, 0.3% zsír, 72.3% szénhidrát(Gouvea et al.,
2009). 24.5% cellulóz, 29.7% hemicellulóz,
23.7% lignin, 6.2% hamu (Bekalo and Reinhardt, 2010).
Forrás:
Pushpa S. Murthy, M. Madhava Naidu, Sustainable management of coffee industry by-products and value addition—A review Review Article
Resources, Conservation and Recycling, Volume 66, September 2012, Pages 45-58

Gouvea BM, Torres C, Franca AS, Oliveira LS, Oliveira ES. Feasibility of ethanol production from coffee husks. Biotechnology Letters 2009;31:1315–9.

Bekalo SA, Reinhardt HW. Fibers of coffee husk and hulls for the production of
particleboard. Materials and Structures 2010;43:1049–60.

Physico-chemical properties of the waste or by-product
Moisture content (%)
15
Ignition loss (LOI) (%)
5.4
Homogeneity
Homogeneous
Pozzolan activity
no
Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

Aktív szenet gyártanak belőle.
Forrás: Baquero, M.C., Giraldo, L., Moreno, J.C., Suarez-Garcıa, F., Martınez-Alonso, A., Tascon, J.M.D., Activated carbons by pyrolysis of coffee bean husks in presence of phosphoric acid, J. Anal. Appl. Pyrolysis 70 (2003) 779/784.

Etanolt készítenek belőle; Adriana S. Franca, Bruna M. Gouvea, Carolina Torres, Leandro S. Oliveira, Evelyn S. Oliveira: Feasibility of ethanol production from coffee husks, Journal of Biotechnology, Volume 136, Supplement, October 2008, Page S269

In Seong Choi, Seung Gon Wi, Su-Bae Kim, Hyeun-Jong Bae: Conversion of coffee residue waste into bioethanol with using popping pretreatment, Bioresource Technology, Volume 125, December 2012, Pages 132-137

Nehézfémek (Cu(II), Cd(II), Zn(II)) eltávolítása lehetséges vele vizes oldatokból. Forrás: Oliveira, W.E et al.: Untreated coffee husks as biosorbents for the removal of heavy metals from aqueous solutions. Journal of hazardous materials, 152(3), 1073-81, 2008

Hazards of the waste or by-product
Hazard characteristics
Not classified
No information
Measured harmful effects
No
Potential utilisation in soil
Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően alkalmas lehet talajjavításra.

Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
No information
Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Szervesanyag tartalmának köszönhetően alkalmas lehet termesztőközeg előállítására.

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
Yes
Justification, references

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően javíthatja a talaj szerkezetét ezzel gátolva a talaj tömörödését.

Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
No
Would it be suitable for erosion prevention?
No information
Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
Yes
Justification, references

Nehézfémek (Cu(II), Cd(II), Zn(II)) eltávolítása lehetséges vele vizes oldatokból. Forrás: Oliveira, W.E, Franca, A.S. Leandro S. Oliveira, Sonia D. Rocha: Untreated coffee husks as biosorbents for the removal of heavy metals from aqueous solutions. Journal of hazardous materials, 152(3), 1073-81, 2008

Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No information
Risks associated with potential utilisation in soil

A szakirodalom nem említ hasznosítással összefüggő kockázatot, habár magas polifenol tartalmának köszönhetően fitotoxikus lehet.

Properties of the datasheet
Datasheet id (original)
1301
Creator
Fekete-Kertész Ildikó
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás