Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 04 materials unsuitable for consumption or processing
A kávébab hántolása során keletkező hulladék. A kávégyümölcsöt a teljes érés állapota után szedik le, majd kb. 12 % víztartalomig szárítják. Az Arabica és Robusta fajtáknál ez általában 6-15 napot vesz igénybe. A vizes eljárásnál az érett gyümölcsről először a gyümölcshúst, majd a kávészemeket borító nyálkahártyát távolítják el. A mosott kávét ezután szárítják, majd hántolják. A mosott kávé sokkal értékesebb, mint a száraz eljárással előkészített. A vizes eljárás korszerűbb eljárás is egyben.
Forrás: Esquivel, P. & Jim´enez, V.M., Functional properties of coffee and coffee by-products, Food Research International (2011), doi:
10.1016/j.foodres.2011.05.028
Main characteristics of the waste/ by-product
7.0% fehérje, 0.3% zsír, 72.3% szénhidrát(Gouvea et al.,
2009). 24.5% cellulóz, 29.7% hemicellulóz,
23.7% lignin, 6.2% hamu (Bekalo and Reinhardt, 2010).
Forrás:
Pushpa S. Murthy, M. Madhava Naidu, Sustainable management of coffee industry by-products and value addition—A review Review Article
Resources, Conservation and Recycling, Volume 66, September 2012, Pages 45-58
Gouvea BM, Torres C, Franca AS, Oliveira LS, Oliveira ES. Feasibility of ethanol production from coffee husks. Biotechnology Letters 2009;31:1315–9.
Bekalo SA, Reinhardt HW. Fibers of coffee husk and hulls for the production of
particleboard. Materials and Structures 2010;43:1049–60.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Aktív szenet gyártanak belőle.
Forrás: Baquero, M.C., Giraldo, L., Moreno, J.C., Suarez-Garcıa, F., Martınez-Alonso, A., Tascon, J.M.D., Activated carbons by pyrolysis of coffee bean husks in presence of phosphoric acid, J. Anal. Appl. Pyrolysis 70 (2003) 779/784.
Etanolt készítenek belőle; Adriana S. Franca, Bruna M. Gouvea, Carolina Torres, Leandro S. Oliveira, Evelyn S. Oliveira: Feasibility of ethanol production from coffee husks, Journal of Biotechnology, Volume 136, Supplement, October 2008, Page S269
In Seong Choi, Seung Gon Wi, Su-Bae Kim, Hyeun-Jong Bae: Conversion of coffee residue waste into bioethanol with using popping pretreatment, Bioresource Technology, Volume 125, December 2012, Pages 132-137
Nehézfémek (Cu(II), Cd(II), Zn(II)) eltávolítása lehetséges vele vizes oldatokból. Forrás: Oliveira, W.E et al.: Untreated coffee husks as biosorbents for the removal of heavy metals from aqueous solutions. Journal of hazardous materials, 152(3), 1073-81, 2008
Hazards of the waste or by-product
Potential utilisation in soil
Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően alkalmas lehet talajjavításra.
Szervesanyag tartalmának köszönhetően alkalmas lehet termesztőközeg előállítására.
Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően javíthatja a talaj szerkezetét ezzel gátolva a talaj tömörödését.
Nehézfémek (Cu(II), Cd(II), Zn(II)) eltávolítása lehetséges vele vizes oldatokból. Forrás: Oliveira, W.E, Franca, A.S. Leandro S. Oliveira, Sonia D. Rocha: Untreated coffee husks as biosorbents for the removal of heavy metals from aqueous solutions. Journal of hazardous materials, 152(3), 1073-81, 2008
A szakirodalom nem említ hasznosítással összefüggő kockázatot, habár magas polifenol tartalmának köszönhetően fitotoxikus lehet.