Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
- 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
- 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 01 mosásból, tisztításból, hámozásból, centrifugálásból és más szétválasztásokból származó iszapok
Two-phase Olive Mill Effluent (TPOME): A kétfáziú szeparációs technológiánál vízszintes elhelyezkedésű centrifugát használnak az olívaolaj primer szétválasztásához. A leválasztott olajat a mosási fázisban megtisztítják a visszamaradt szennyeződésektől. A technológia végén az olajat és a mosóvizeket vertikális centrifugával választják el egymástól[1]. A régebbi háromfázisú technológiát váltja fel, ökológiailag gazdaságosabb üzemmenetet téve lehetővé. Kevesebb szennyvízképződés mellett a háromfázisú technológiában keletkező olajpogácsa és szennyvíz helyett, egy iszapszerű, az olívabogyó felhasználatlan részeit tartalmazó (mag, héj, gyümölcsvíz) anyag és csekély mennyiségű technológiai szennyvíz keletkezik. Egy tonna olívából, megközelítőleg 200 kg olaj nyerhető ki, 800 kg-nyi melléktermék keletkezése mellett [2]. [1]- Rafael Borja, Francisco Raposo and Bárbara Rincón (2006) Treatment technologies of liquid and solid wastes from two-phase olive oil mills, Instituto de la Grasa (CSIC), Avda. Padre García Tejero, 4, 41012-Sevilla, Spain [2]- Alburquerque J.A., Gonzalvez J., Garcıa D., Cegarra J., Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology 91 (2004) 195–200
Igen, az olajkinyerés technológiájától (préselés, háromfázisú, kétfázisú) függően alapvetően eltérő tulajdonságú melléktermékek keletkeznek. [Professor N.G. (Tan) Nair and Dr Julie Markham (2008) Recycling Solid Waste from the Olive Oil Extraction Process, Rural Industries Research and Development Corporation, Australia]
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- nitrogén (összes)
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- foszfor
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- kálium
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- kálcium
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- magnézium
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- nátrium
- Fémek, félfémek és vegyületeik
- vas
- Fémek, félfémek és vegyületeik
- réz
- Fémek, félfémek és vegyületeik
- mangán
- Fémek, félfémek és vegyületeik
- cink
- Fenolok
- fenolok (összes)
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
Összes szervesanyag-tartalom = 932 g/kg, ebből, 45.8% lignin, 37.7% hemicellulóz, 20.8% cellulóz, 13% különböző zsírok, 7.7% protein, 10.1% vízoldható szénhidrátok és 1,5% vízoldható fenolok aránya.
Állagát tekintve sűrű iszapként lehet a legjobban jellemezni. Víztartalma elpárologtatása után, kemény, szilárd tömbbé áll össze, kis porozitás és kis szemcseméret jellemzi.
Hamutartalom = 67.4 g/kg; Szervesanyag-tartalom = 25-54%
Komposztkészítés alapanyaga. Biogáz előállítására alkalmas lehet. Extrahálással további olaj nyerhető ki belőle, de a keletkezett melléktermék hexánt tartalmazhat. Elégetésével elektromos áram előállítására is alkalmas lehet.
[1] Alburquerque J.A., Gonzalvez J., Garcıa D., Cegarra J., Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology 91 (2004) 195–200; [2] Francesco Montemurro, Mariangela Diacono, Carolina Vitti, Giambattista Debiase, Biodegradation of olive husk mixed with other agricultural wastes, Bioresource Technology 100 (2009) 2969–2974 [3] Professor N.G. (Tan) Nair and Dr Julie Markham (2008) Recycling Solid Waste from the Olive Oil Extraction Process, Rural Industries Research and Development Corporation, Australia
Toxikus elemtartalmat vizsgálták. Nem jelentős a toxikus fémtartalma, viszont fenolt, szerves- és zsírsavakt tartalmazhat. [Alburquerque J.A., Gonzalvez J., Garcıa D., Cegarra J., Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology 91 (2004) 195–200]
Károsíthatja a talaj szerkezetét, negatívan hathat a csírázásra, a növénynövekedésre és a talaj mikrobiológiai aktivitására is. Szaghatás, ammónia légkörbe jutása és nitrát talajvízbe mosódása is jelentkezhet nem megfelelő kihelyezésekor.
Magas tápanyagtartalma miatt alkalmas. [Francesco Montemurro, Mariangela Diacono, Carolina Vitti, Giambattista Debiase, Biodegradation of olive husk mixed with other agricultural wastes, Bioresource Technology 100 (2009) 2969–2974]
Mikrotápelem tartalma miatt alkalmas. [Francesco Montemurro, Mariangela Diacono, Carolina Vitti, Giambattista Debiase, Biodegradation of olive husk mixed with other agricultural wastes, Bioresource Technology 100 (2009) 2969–2974]
Komposzt alapanyagként alkalmazzák, mivel így negatív hatásai kiküszöbölhetők, lehetővé téve talajjavítási potenciáljának kihasználását. [Francesco Montemurro, Mariangela Diacono, Carolina Vitti, Giambattista Debiase, Biodegradation of olive husk mixed with other agricultural wastes, Bioresource Technology 100 (2009) 2969–2974]
Alkalmas lehet homokos talajok textúrájának, vízháztartásának javítására, mivel növeli a talajaggregátumok átlagos átmérőjét és a talaj térfogatsűrűségét, valamint csökkenti a talaj vízáteresztő képességét. [Professor N.G. (Tan) Nair and Dr Julie Markham (2008) Recycling Solid Waste from the Olive Oil Extraction Process, Rural Industries Research and Development Corporation, Australia]
Elvileg alkalmas lehet, mivel közvetlenül talajra alkalmazva megváltoztatja annak szerkezetét, porozitását és vízháztartását. Növeli a talajaggregátumok átlagos átmérőjét és a talaj térfogatsűrűségét, valamint csökkenti a talaj vízáteresztő képességét. [Professor N.G. (Tan) Nair and Dr Julie Markham (2008) Recycling Solid Waste from the Olive Oil Extraction Process, Rural Industries Research and Development Corporation, Australia]
Elvileg alkalmas lehet, mivel közvetlenül talajra alkalmazva megváltoztatja annak szerkezetét, porozitását és vízháztartását. Növeli a talajaggregátumok átlagos átmérőjét és a talaj térfogatsűrűségét, valamint csökkenti a talaj vízáteresztő képességét. [Professor N.G. (Tan) Nair and Dr Julie Markham (2008) Recycling Solid Waste from the Olive Oil Extraction Process, Rural Industries Research and Development Corporation, Australia]
A magas C/N arány és az alacsony pH miatt egyes szennyezőket, ugyanakkor tápelemeket (nitrogén) is immobilizálhat. [Professor N.G. (Tan) Nair and Dr Julie Markham (2008) Recycling Solid Waste from the Olive Oil Extraction Process, Rural Industries Research and Development Corporation, Australia]
Fenol, szerves- és zsírsavtartalma miatt közvetlenül talajra alkalmazva károsíthatja annak szerkezetét, valamint negatívan hathat a csírázásra, a növénynövekedésre és a talaj mikrobiológiai aktivitására is. [Alburquerque J.A., Gonzalvez J., Garcıa D., Cegarra J., Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology 91 (2004) 195–200]