Adatszolgáltató
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Elérhetőség
Technológia fő adatlapja
A fejlesztés finanszírozása
Alkalmazási kör
- Kémiai degradáció
- Kémiai degradáció
- Savanyodás
- Biológiai degradáció
- Szervesanyag vesztés
- Biológiai degradáció
Technológiára vonatkozó információ
A fahamu talajjavító hatású. Komposztként legfeljebb 3%-os arányban ajánlott fahamut adni a talajhoz. A fahamut, a házi kertekben régen, és jelenleg is hasznosítják biokertészek a károsító szervezetek távol tartásához, és a növények táplálására vagy a talaj tápanyagtartalmának részbeni pótlására, a fahamu lúgos kémhatása és a magas kalcium (8,0 - 43,8 %) tartalma miatt. A biokertészek, és azok, akik nem kedvelik a csigaölő vegyszereket, a meztelen csigától védendő ágyások szegélyét ezzel csíkban szórják meg. A fa égetésével a nitrogén és a kén teljesen elillan, csak kalcium-, magnézium-karbonátok és mikroelemek maradnak a fahamuban. 25–30 %-ban kalcium-karbonátot tartalmaz, ami a savanyú talajok mészpótlására, kémhatásának növelésére alkalmas. Mintegy 10%-ban káliumot tartalmaz, körülbelül 1–2 %-ban foszfort, és igen kis mennyiségben mikroelemeket, vasat, mangánt, bórt, rezet és cinket. Nyomokban nehézfémek, ólom, kadmium, nikkel és króm is található a fahamuban. Nagyon finom szemcséjű, ezért a talajra szórva gyorsan kifejti hatását. A talaj pH-jának indokolatlan növelése, a fahamu szükségtelen kiszórása azonban megnehezíti a növények tápanyagfelvételét, ami a legtöbb növény esetében enyhén savanyú (pH 7 alatt) talajon a legtökéletesebb. Magas pH-tartományban a mikroelemek felvehetetlenné válnak, és hiánytünetek jelentkeznek a növényekben.Felhasználható mennyisége a kertben a talaj típusától és kémhatásától függően változó.
Biogazdálkodást elősegíti, hiszen javítja a talaj tápanyagtartalmát, távol tartja a kártevőket, mindezt vegyszermentesen, környezetbarát módon. Ezen felül hulladékanyagot használ fel a folyamat során, és új hulladék nem is keletkezik.
Technológia besorolása
- Talajjavítás mezőgazdasági és ipari hulladékokkal
- Egyéb technológiák
Technológia-monitoring
Technológia költségei
SWOT (értékelés osztályzattal)
SWOT (szöveges értékelés)
A módszer erőssége a környezetbarát megvalósításban rejlik, nem kerül semmilyen vegyi anyag felhasználásra a folyamat során, nem keletkezik veszélyes melléktermék, továbbá költségkímélő.
Alkalmas a talaj K, P és mikroelem tartalmának csökkentésére.
Mivel finom szemcséjű, ezért gyorsan fejti ki hatását.
Rovarriasztó hatással is bír, meztelen csigák távol tartására is alkalmas.
Nem túl hatékony oly szempontból, hogy a talaj pH értékén keveset, a tápanyagtartalmán pedig alig tud változtatni. Ezen felül sokoldalú irodalmat,tájékozottságot követel meg a javítandó talajról.
A lehetőségek abban rejlenek, hogy ezen folyamat során nem használnak fel új(esetleg például környezetszennyező) anyagot, hanem hulladékot hasznosítanak.
Főként a fahamu nem megfelelő mennyiségben történő alkalmazásával kapcsolatban merülhetnek fel veszélyek: a talaj pH-jának indokolatlan növelése, a fahamu szükségtelen kiszórása megnehezíti a növények tápanyagfelvételét, ami a legtöbb növény esetében enyhén savanyú (pH 7 alatt) talajon a legtökéletesebb. Magas pH-tartományban a mikroelemek felvehetetlenné válnak, és hiánytünetek jelentkeznek a növényekben.
Konkrét megvalósult alkalmazások
A kezelt terület mérete
- Mezőgazdasági
Fahamut alkalmaztak magas kaliforniai fenyő (Pinus radiata) ültetvényen savanyú talaj javítására. A fahamu megnövelte a pH-t és növelte a talaj hozzáférhető P, Ca, Mg és K tartalmát. A fenyők növekedésére gyakorolt pozitív hatása 5 év után szignifikáns volt.
- Kémiai degradáció
- Kémiai degradáció
- Savanyodás
Publikáció, referencia
Fernando Solla-Gullón, Martín Santalla, César Pérez-Cruzado, Agustín Merino, Roque Rodríguez-Soalleiro (2008) Response of Pinus radiata seedlings to application of mixed wood-bark ash at planting in a temperate region : Nutrition and growth, Forest Ecology and Management, 255 (11) 3873-3884