Nitrozaminok meghatározása felszíni vizekben, tisztított szennyvízben, ivóvízben és más víz mintákban

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Módszer neveNitrozaminok meghatározása felszíni vizekben, tisztított szennyvízben, ivóvízben és más víz mintákban
Módszer angol neve
Determination of nitrosamines in surface and drinking water, purified waste water and outher water samples
A fejlesztés fázisa
alkalmazott
Vegyi anyag csoport|Konkrét vegyi anyag
  • Nem tudom melyik csoportba tartozik
Egyéb jellemző/vegyi anyag
N-nitrozodimetilamin
Detektálási határ
0.5 µg/kg
Reprodukálhatóság (%)
10.00
Szelektivitás
Szelektív
Vegyi anyag csoport|Konkrét vegyi anyag
  • Nem tudom melyik csoportba tartozik
Egyéb jellemző/vegyi anyag
N-nitrozodietilamin
Detektálási határ
0.5 µg/kg
Reprodukálhatóság (%)
10.00
Szelektivitás
Szelektív
Vegyi anyag csoport|Konkrét vegyi anyag
  • Nem tudom melyik csoportba tartozik
Egyéb jellemző/vegyi anyag
N-nitrozometiletilamin
Detektálási határ
0.5 µg/kg
Reprodukálhatóság (%)
10.00
Szelektivitás
Szelektív
Vegyi anyag csoport|Konkrét vegyi anyag
  • Nem tudom melyik csoportba tartozik
Egyéb jellemző/vegyi anyag
N-nitrozo-n-propilamin
Detektálási határ
0.5 µg/kg
Reprodukálhatóság (%)
10.00
Szelektivitás
Szelektív
Vegyi anyag csoport|Konkrét vegyi anyag
  • Nem tudom melyik csoportba tartozik
Egyéb jellemző/vegyi anyag
N-nirozo-n-butilamin
Detektálási határ
0.5 µg/kg
Reprodukálhatóság (%)
10.00
Vegyi anyag csoport|Konkrét vegyi anyag
  • Nem tudom melyik csoportba tartozik
Egyéb jellemző/vegyi anyag
N-nitrozopirrolidin
Detektálási határ
0.5 µg/kg
Reprodukálhatóság (%)
10.00
Vegyi anyag csoport|Konkrét vegyi anyag
  • Nem tudom melyik csoportba tartozik
Egyéb jellemző/vegyi anyag
N-nitrozopiperidin
Detektálási határ
0.5 µg/kg
Reprodukálhatóság (%)
10.00
A módszer típusa
Mérési/analitikai módszer
A módszer alkalmazásának helye
Laboratóriumban
A módszer alkalmazási területei
Szennyezőanyag jellemzése környezeti elemben/ fázisban/ mintában
A módszer alkalmazási lehetőségei
Szennyezett környezet szűrővizsgálata
Környezeti elem/fázis, amelyre a módszer alkalmazható
Felszíni víz
A kivitelezéshez szükséges eszköz/műszer
GC-MS/MS
Egyéb szükséges berendezés/segédeszköz
SPE
Milyen standard anyagok szükségesek a kivitelezéshez
nitrózamin standardok
Milyen reagensek/segédanyagok szükségesek a kivitelezéshez
SPE töltet
Milyen szintű az adatfeldolgozás
Csatlakozó szoftver végzi az adatgyűjtést, naplózást, kiértékelést
Legalább milyen szakképzettség szükséges a kivitelezéshez
Felsőfokú (vegyész, vegyészmérnök, biológus, biológusmérnök, környezetmérnök, mikrobiológus, mezőgazdász)
Milyen laboratórium szükséges a kivitelezéshez
Általános analitikai laboratórium
A berendezés becsült ára
10 - 50.000.000 HUF
Rövid lényegretörő leírás, az újdonság magyarázatával

A nagy térfogatú injektálás és az ioncsapdás tömegspektrometriás detektálás egyedülálló érzékenységet biztosít.

A módszer tipikus (javasolt) alkalmazásai

Ivóvíz, nyersvíz, tisztított szennyvíz, felszíni víz vizsgálata

Részletes protokoll

A vízminta koncentrálása szilárd fázisú extrakcióval (SPE), majd injektálás (20 mikroliter).

Költség
2-nagy
Időigény
5-nagyon kicsi
Munkaigény
4-kicsi
Felszerelés, műszerigény
1-nagyon nagy
Szakember-igény
1-nagyon nagy
Környezeti és munkahelyi kockázatok
5-nagyon kicsi
Környezeti realitás
4-jó
Igényeknek megfelelő pontosság
5-kiváló
Reprodukálhatóság
5-kiváló
Költséghatékonyság
4-jó
Alkalmazhatóság
4-jó
Elérhetőség
2-gyenge
Ismertség
4-jó
Erősségek

Kiemelkedő pontosság és reprodukálhatóság mind a 7 nitrózamin vegyületre. nagy érzékenység.

Gyengeségek

Drága készülékre, nagy szakértelemre van szükség

Lényeges szempontok, érdekességek, saját megjegyzések

A nitrozaminok a nitrát-, nitrittartalmú vizek fertőtlenítésekor keletkeznek monoklóramin és más aminok reakciójával, továbbá élelmiszerek nitrites tartósításakor nitrit és aminok reakciójával. Karcinogének, ezért szükséges a mérésük. Az N-nitrozodimetilaminra megállapított limitkoncentráció ivóvízben 0,7 ng/l (US Department of Health and Human Services) az USA-ban, Németországban és Hollandiában az intézkedési határérték 10 ng/l.

Publikációk

Varian Application Note 01400: EPA 521: Determination of Nitrosamines in Drinking Water by Gas Chromatography with Large Volume Injection and Chemical Ionization Tandem mass Sectrometry (CI/MS/MS) Using the 220-MS Ion Trap
Krauss, M.: Nitrosamiones - a risk in drinking water. Eewagnews 66, August 2009, 25-27. http://www.eawag.ch/medien/publ/eanews/news_66/en66e_krauss.pdf

Alkalmazás helye, ország
Svájc
Alkalmazás helye, város
20 szennyvízítisztító
Alkalmazási terület
Szennyezőanyag jellemzése környezeti elemben/ fázisban/ mintában
Az alkalmazás tanulságai

A svájcban megvizsgált 20 szennyvíztisztítótelepen az elsődleges kifolyóban 1-89 ng/l N-nitrozodimetilamint, 4-31 ng/l N-nitrozomorfolint mértek.A biológiai kezelés után egyik érték sem haladta meg a 20 ng/l-t. A parti szűrésű kutakból kinyert víz nitrozamin konmcentrációja nem haladta meg a 10 ng/l-t.

Adatlap azonosító (eredeti)
785
Bevivő
Fenyvesi Éva
Státusz
Publikált
Adatlap típusaFizikai-kémiai felmérési/monitoring módszerek
Létrehozás
Módosítás