Ugrás a tartalomra

Zsírtalan enyves húslé

Adatszolgáltató

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Elérhetőség
Telefon/fax
+36-1-4632347
Termelő, felelős, gyűjtő adatai
Név
ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.
Település
Budapest
Utca, házszám
Illatos út 23.
Irányítószám
1097
Telefon/fax
(1) 348 51 00; (1) 348 51 01
E-mail
Kapcsolata a hulladékkal, melléktermékkel
Termelő
Termelés, kezelés, lerakás helye
Név
ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. Solti Gyára
Település
Solt
Utca, házszám
Külterület, Pólyafoki zsilip mellett
Irányítószám
6320
Tevékenység
Termelés
Név
ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. Debreceni Gyára
Település
Debrecen-Bánk
Irányítószám
4002
Tevékenység
Termelés
Hulladék, melléktermék fő adatai
Hulladék, melléktermék megnevezéseZsírtalan enyves húslé
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 02 hús, hal és egyéb állati eredetű élelmiszerek előkészítéséből és feldolgozásából származó hulladékok
  • 02 02 03 fogyasztásra vagy feldolgozásra alkalmatlan anyagok
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

Állati hulladék feldolgozásakor nedves eljárásos zsírkinyerés során zsírtalan enyves víz és húspaszta keletkezik.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék, melléktermék éves mennyisége Magyarországon
40 000 t
Hulladék jellemzése anyagként
Vegyes
Vegyi anyag (keverék) jellemzői és vegyi anyag tartalom
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Nem tudom melyik csoportba tartozik
Vegyes hulladék, termék jellegű hulladék jellemzői
Vegyes hulladék/termék neve
Zsírtalan enyves húslé
Hulladék, melléktermék jellemzése
pH
6.1
Szárazanyag-tartalom (%)
18.82
Nedvességtartalom (%)
81.18
Sűrűség (g/cm3)
1.07
Szervesanyag tartalom (%)
84.73
Egyéb

Biogázhozam 30 Celsius fokon: 337 Nm3/t sz.a.
Biogázhozam 55 Celsius fokon: 354 Nm3/t sz.a.
Enyves lé fajlagos biogáz kihozatala: 600 m3/t szerves sz.a.

Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Biogáz előállítása

Hulladék, melléktermék veszélyessége
Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nincs információ
Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

Higiénés problémákra lehet számítani.

Potenciális használat talajra
Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Nincs információ
Indoklás, referenciák

Elvileg alkalmas lehet

Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Nincs információ
Indoklás, referenciák

Elvileg alkalmas lehet

Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Nincs információ
Indoklás, referenciák

Elvileg alkalmas lehet

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nincs információ
Hasznosítással összefüggő kockázatok

Higiénés problémákra és szaghatásra lehet számítani.

Adatlap tulajdonságai
Adatlap azonosító (eredeti)
1026
Bevivő
Atkári Ágota
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás