Kávébab héj

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Hulladék, melléktermék megnevezéseKávébab héj
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 04 fogyasztásra, illetve feldolgozásra alkalmatlan anyagok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Szilárd
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A kávébab hántolása során keletkező hulladék. A kávégyümölcsöt a teljes érés állapota után szedik le, majd kb. 12 % víztartalomig szárítják. Az Arabica és Robusta fajtáknál ez általában 6-15 napot vesz igénybe. A vizes eljárásnál az érett gyümölcsről először a gyümölcshúst, majd a kávészemeket borító nyálkahártyát távolítják el. A mosott kávét ezután szárítják, majd hántolják. A mosott kávé sokkal értékesebb, mint a száraz eljárással előkészített. A vizes eljárás korszerűbb eljárás is egyben.
Forrás: Esquivel, P. & Jim´enez, V.M., Functional properties of coffee and coffee by-products, Food Research International (2011), doi:
10.1016/j.foodres.2011.05.028

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Vegyes
Vegyes hulladék/termék neve
Kávébab héj
Vegyes hulladék/termék összetevői

7.0% fehérje, 0.3% zsír, 72.3% szénhidrát(Gouvea et al.,
2009). 24.5% cellulóz, 29.7% hemicellulóz,
23.7% lignin, 6.2% hamu (Bekalo and Reinhardt, 2010).
Forrás:
Pushpa S. Murthy, M. Madhava Naidu, Sustainable management of coffee industry by-products and value addition—A review Review Article
Resources, Conservation and Recycling, Volume 66, September 2012, Pages 45-58

Gouvea BM, Torres C, Franca AS, Oliveira LS, Oliveira ES. Feasibility of ethanol production from coffee husks. Biotechnology Letters 2009;31:1315–9.

Bekalo SA, Reinhardt HW. Fibers of coffee husk and hulls for the production of
particleboard. Materials and Structures 2010;43:1049–60.

Nedvességtartalom (%)
15
Izzitási veszteség (LOI) (%)
5.4
Homogenitás
Homogén
Puzzolánaktivitás
nem
Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Aktív szenet gyártanak belőle.
Forrás: Baquero, M.C., Giraldo, L., Moreno, J.C., Suarez-Garcıa, F., Martınez-Alonso, A., Tascon, J.M.D., Activated carbons by pyrolysis of coffee bean husks in presence of phosphoric acid, J. Anal. Appl. Pyrolysis 70 (2003) 779/784.

Etanolt készítenek belőle; Adriana S. Franca, Bruna M. Gouvea, Carolina Torres, Leandro S. Oliveira, Evelyn S. Oliveira: Feasibility of ethanol production from coffee husks, Journal of Biotechnology, Volume 136, Supplement, October 2008, Page S269

In Seong Choi, Seung Gon Wi, Su-Bae Kim, Hyeun-Jong Bae: Conversion of coffee residue waste into bioethanol with using popping pretreatment, Bioresource Technology, Volume 125, December 2012, Pages 132-137

Nehézfémek (Cu(II), Cd(II), Zn(II)) eltávolítása lehetséges vele vizes oldatokból. Forrás: Oliveira, W.E et al.: Untreated coffee husks as biosorbents for the removal of heavy metals from aqueous solutions. Journal of hazardous materials, 152(3), 1073-81, 2008

Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Nincs információ
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nem
Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően alkalmas lehet talajjavításra.

Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervesanyag tartalmának köszönhetően alkalmas lehet termesztőközeg előállítására.

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően javíthatja a talaj szerkezetét ezzel gátolva a talaj tömörödését.

Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Nehézfémek (Cu(II), Cd(II), Zn(II)) eltávolítása lehetséges vele vizes oldatokból. Forrás: Oliveira, W.E, Franca, A.S. Leandro S. Oliveira, Sonia D. Rocha: Untreated coffee husks as biosorbents for the removal of heavy metals from aqueous solutions. Journal of hazardous materials, 152(3), 1073-81, 2008

Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nincs információ
Hasznosítással összefüggő kockázatok

A szakirodalom nem említ hasznosítással összefüggő kockázatot, habár magas polifenol tartalmának köszönhetően fitotoxikus lehet.

Adatlap azonosító (eredeti)
1301
Bevivő
Fekete-Kertész Ildikó
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás