Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
Data on the producer, manager and collector
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 99 waste not otherwise specified
A kukorica nedves őrléssel történő feldolgozásának első lépése a mechanikai tisztítás. Ezt követi az áztatás, melynek során ellenáramban SO2(kéndioxid) tartalmú vizet áramoltatnak. Az áztatás időtartama legalább 30 óra, hőmérséklete 48°C, és jellemző a tejsavbaktériumok jelenléte. A kilépő áztatólé nagy fehérjetartalmú, melyet bepárlással koncentrálnak, így kapják a kukoricalekvárt. Az áztatás végeztével a fellazult magot durva őrlésnek vetik alá, ezzel a csíra elválik, melyet aztán hidrociklonokkal távolítanak el. A csíramentes szemet ezután finomra őrlik, és ívszitán szeparálják a rost frakciót a keményítőtől és fehérjétől. A rostot a bepárolt áztatólével 2:1 arányban összekeverve kapják a CGF (corn gluten feed) mellékterméket.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
Main characteristics of the waste/ by-product
Szárazanyagra nézve: nyers fehérje 22%, éterrel extrahálható anyagok 3%, keményítő 14%, teljes emészthető anyag 71-88%, semleges detergens rost (NDF) 38-49%, sav detergens rost (ADF) 12%, sav detergens lignin (ADL) 3%.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
A nedves CGF kiegyensúlyozott fehérje-, energia- és rosttartalma miatt tejelő- és hízómarha számára ideális takarmány-alapanyag. A benne található biológiai nedvességnek köszönhetően növeli a napi szárazanyag felvételt, miközben költséghatékonyan csökkenthető az etetett abrak mennyisége is. Lesilózva vagy fólia hurkába töltve (önmagában vagy silókukoricával keverten) a szilázsnak megfelelő kondíciókkal tárolható. A nedves CGF további szárításával egy 90% körüli szárazanyagtartalmú, hosszú távon eltartható, könnyen kezelhető (rakodás, tárolás, keverés) takarmány alapanyagot nyernek (CGF por/pellet). A kérődzők takarmányozási rendszerébe az abrak részeként, vagy akár közvetlenül etetve (CGF pellet) beilleszthető. Fehérjetartalma a kukoricának többszöröse, közel azonos energiatartalom mellett.
Hazards of the waste or by-product
Nincs káros hatása
Potential utilisation in soil
Műtrágya helyettesítésre. N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 35, 12, 18 g/kg).
Referencia:Carvalho, L. F., Melo, D. S. P., Pereira, C. R. M., Rodrigues, M. A. M., Cabrita, A. R. J., Fonseca, A. J. M., 2005. Chemical composition, in vivo digestibility, n degradability and enzymatic intestinal digestibility of five protein supplements. Animal Feed Science and Technology 119 (1-2), 171–178.
Műtrágya helyettesítésre. N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 35, 12, 18 g/kg).
Referencia:Carvalho, L. F., Melo, D. S. P., Pereira, C. R. M., Rodrigues, M. A. M., Cabrita, A. R. J., Fonseca, A. J. M., 2005. Chemical composition, in vivo digestibility, n degradability and enzymatic intestinal digestibility of five protein supplements. Animal Feed Science and Technology 119 (1-2), 171–178.
N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 35, 12, 18 g/kg).
Referencia: Carvalho, L. F., Melo, D. S. P., Pereira, C. R. M., Rodrigues, M. A. M., Cabrita, A. R. J., Fonseca, A. J. M., 2005. Chemical composition, in vivo digestibility, n degradability and enzymatic intestinal digestibility of five protein supplements. Animal Feed Science and Technology 119 (1-2), 171–178.
Magas a szerves anyag tartalma.
Nagy fehérjetartalma miatt alkalmas komposztálásnál a megfelelő C:N arány beállításához.
Referencia: Carvalho, L. F., Melo, D. S. P., Pereira, C. R. M., Rodrigues, M. A. M., Cabrita, A. R. J., Fonseca, A. J. M., 2005. Chemical composition, in vivo digestibility, n degradability and enzymatic intestinal digestibility of five protein supplements. Animal Feed Science and Technology 119 (1-2), 171–178.
A szerkezeti humusz tartalom képződésén keresztül javíthat.