Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 99 waste not otherwise specified
A kukorica nedves őrléssel történő feldolgozásának első lépése a mechanikai tisztítás. Ezt követi az áztatás, melynek során ellenáramban SO2(kéndioxid) tartalmú vizet áramoltatnak. Az áztatás időtartama legalább 30 óra, hőmérséklete 48°C, és jellemző a tejsavbaktériumok jelenléte. A kilépő áztatólé nagy fehérjetartalmú, melyet bepárlással koncentrálnak, így kapják a kukoricalekvárt. Az áztatás végeztével a fellazult magot durva őrlésnek vetik alá, ezzel a csíra elválik, melyet aztán hidrociklonokkal távolítanak el. A csíramentes szemet ezután finomra őrlik, és ívszitán szeparálják a rost frakciót a keményítőtől és fehérjétől. A rostot a bepárolt áztatólével 2:1 arányban összekeverve kapják a CGF (corn gluten feed) mellékterméket.
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
Szárazanyagra nézve: nyers fehérje 22%, éterrel extrahálható anyagok 3%, keményítő 14%, teljes emészthető anyag 71-88%, semleges detergens rost (NDF) 38-49%, sav detergens rost (ADF) 12%, sav detergens lignin (ADL) 3%.
A nedves CGF kiegyensúlyozott fehérje-, energia- és rosttartalma miatt tejelő- és hízómarha számára ideális takarmány-alapanyag. A benne található biológiai nedvességnek köszönhetően növeli a napi szárazanyag felvételt, miközben költséghatékonyan csökkenthető az etetett abrak mennyisége is. Lesilózva vagy fólia hurkába töltve (önmagában vagy silókukoricával keverten) a szilázsnak megfelelő kondíciókkal tárolható. A nedves CGF további szárításával egy 90% körüli szárazanyagtartalmú, hosszú távon eltartható, könnyen kezelhető (rakodás, tárolás, keverés) takarmány alapanyagot nyernek (CGF por/pellet). A kérődzők takarmányozási rendszerébe az abrak részeként, vagy akár közvetlenül etetve (CGF pellet) beilleszthető. Fehérjetartalma a kukoricának többszöröse, közel azonos energiatartalom mellett.
Nincs káros hatása
Műtrágya helyettesítésre. N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 35, 12, 18 g/kg).
Referencia:Carvalho, L. F., Melo, D. S. P., Pereira, C. R. M., Rodrigues, M. A. M., Cabrita, A. R. J., Fonseca, A. J. M., 2005. Chemical composition, in vivo digestibility, n degradability and enzymatic intestinal digestibility of five protein supplements. Animal Feed Science and Technology 119 (1-2), 171–178.
Műtrágya helyettesítésre. N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 35, 12, 18 g/kg).
Referencia:Carvalho, L. F., Melo, D. S. P., Pereira, C. R. M., Rodrigues, M. A. M., Cabrita, A. R. J., Fonseca, A. J. M., 2005. Chemical composition, in vivo digestibility, n degradability and enzymatic intestinal digestibility of five protein supplements. Animal Feed Science and Technology 119 (1-2), 171–178.
N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 35, 12, 18 g/kg).
Referencia: Carvalho, L. F., Melo, D. S. P., Pereira, C. R. M., Rodrigues, M. A. M., Cabrita, A. R. J., Fonseca, A. J. M., 2005. Chemical composition, in vivo digestibility, n degradability and enzymatic intestinal digestibility of five protein supplements. Animal Feed Science and Technology 119 (1-2), 171–178.
Magas a szerves anyag tartalma.
Nagy fehérjetartalma miatt alkalmas komposztálásnál a megfelelő C:N arány beállításához.
Referencia: Carvalho, L. F., Melo, D. S. P., Pereira, C. R. M., Rodrigues, M. A. M., Cabrita, A. R. J., Fonseca, A. J. M., 2005. Chemical composition, in vivo digestibility, n degradability and enzymatic intestinal digestibility of five protein supplements. Animal Feed Science and Technology 119 (1-2), 171–178.
A szerkezeti humusz tartalom képződésén keresztül javíthat.