Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 01 wastes from agriculture, horticulture, aquaculture, forestry, hunting and fishing
- 02 01 06 animal faeces, urine and manure (including spoiled straw), effluent, collected separately and treated off-site
Állattartó telepeken képződő melléktermék. Általában almos tartásból származik, vagyis szalma alommal felfogott állati ürüléket értjük alatta.
A trágyában lévő alom (például szalma) mennyiség a tartás típusától függ.
Main characteristics of the waste/ by-product
Marha-trágya Víz Szervesa. Hamu N K2O Na2O CaO MgO P2O5 SO3 SiO2 NaCl
Friss ürülék 838 145 17,2 2,9 1,0 0,2 3,4 1,3 1,7 0,4 7,2 0,2
Friss vizelet 938 35 27,4 5,8 15 6,4 0,1 0,4 - 1,3 0,3 3,8
Trágya alommal 775 203 21,8 3,4 4 1,4 3,1 1,1 1,6 0,6 8,5 1,0
Forrás:www.taki.iif.hu/hungarian/agrok/.../gyakorlati_tragyazastan.doc
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Biogáz termelés
Sakar, S.; Yetilmezsoy, K. & Kocak, E. Anaerobic digestion technology in poultry and livestock waste treatment--a literature review.
Waste Manag Res, 2009, 27, 3-18
Hazards of the waste or by-product
Potential utilisation in soil
http://www.agraroldal.hu/szervesanyag_cikk.html
a szántóföldre való kijuttatást a 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet szabályozza