Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 02 wastes from the preparation and processing of meat, fish and other foods of animal origin
- 02 02 03 materials unsuitable for consumption or processing
Kérődzőmentes, illetve nem kérődzőmentes gazdasági állatoktól származó, 3-as osztályba sorolt vágóhídi melléktermékekből, sterilizálást követően zsírtalanított, majd szárított termék.
- Not a chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous
- Other inorganic chemical compounds
- nitrogen (total)
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Other inorganic chemical compounds
- magnesium
- Other inorganic chemical compounds
- sodium
- Other inorganic chemical compounds
- sulphur
- Metals, semi-metals and their compounds
- zinc
- Metals, semi-metals and their compounds
- manganese
- Metals, semi-metals and their compounds
- copper
- Other inorganic chemical compounds
- ammonia/ammonium
- Other inorganic chemical compounds
- nitrate
Nitrogén-és foszforformák, alkáli-és alkáliföldfémek, mikroelemek
Amennyiben komposztba teszik (egyébként fő felhasználása nem a komposztálás, hanem állati táplálékként való felhasználás) a talajra kerülve növeli annak tápanyag és mikroelem tartalmát. A szervesanyag-tartalom a komposztálás során stabilizálódik, a komposzt a talajban nagyrészt tápanyagul szolgál, a mikroorganizmusok mineralizálják, a szervetlen anyagokat a növények hasznosítják.
Higiénés állapotot monitorozni, problémákat azonosítani, kontrollálni kell.
Összes elemtartalom cc.HNO3 + cc. H2O2 feltárásból:
Szerves C: 33,9%; Ca: 7,02%; P: 4,06%; N:6,41%; K: 0,41%; Mg: 0,18%; Na: 0,45%; S: 0,60%; Zn: 104 mg/kg; Mn: 19 mg/kg; Cu: 13 mg/kg; NH4-N: 167 mg/kg; NO3-N: 1 mg/kg
Állati takarmány, komposzt
Nem ismertek. Az alkalmazott mennyiséget optimálni szükséges a talaj állapota és a termesztett növények függvényében.