Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 02 wastes from the preparation and processing of meat, fish and other foods of animal origin
- 02 02 99 waste not otherwise specified
A hús mosása, tisztítása, valamint az eszközök és berendezések tiszítása során keletkezik nagy mennyiségű magas fehérje és zsírtartalmú szennyvíz.
A feldolgozott hús fajtájától és minőségétől függően eltérő lehet.
- Other inorganic chemical compounds
- nitrogen (total)
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous (total)
- Other inorganic chemical compounds
- ammonia/ammonium
nagy mennyiségű vért, állati fehérjét és zsírt tartalmaznak. A zsír, mint felülúszó a víz felszínén megszilárdul, majd egyre vastagabb rétegre kiterjed, így a csatornanyílás elzáródásához vezethet. A húsipari szennyvizekben sok a darabos szennyezés, amelyek hús és béldarabkák, köröm, toll lehetnek. Mindemellett igen nagy mennyiségű szerves anyagot, gyomor- és béltartalmat, hígtrágyát, szőrt is tartalmaznak, ezért rövid időn belül erőteljes rothadásnak indulnak, intenzív szagképződés mellett. Egészségügyi szempontból magas baktérium fertőzöttség jellemzi, döntően patogén Salmonella törzsekkel http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/transpack/2006/11/2007020519231152…
http://www.bioamp.co.hu/industries-meat-processing
KOI: 530-4700 mg/l; Összes nitrogén: 40-230 mg/l, Ammónia formájú N: 3-70 mg/l, Összes foszfor: 6-34 mg/l.
Forrás: J.M. Russell, R.N. Cooper, S.B. Lindsey (1993) Soil denitrification rates at wastewater irrigation sites receiving primary-treated and anaerobically treated meat-processing effluent, Bioresource Technology 43(1), pp. 41-46.
A húsfeldolgozó üzemi szennyvíz elválasztott szerves anyagai biogáz termelére használhatóak, valamint a talajra kijuttatható. A biogáz termelés során keletkező maradék biogázferment a talajra kijuttatható.
Kezelés nélkül a környezetbe juttatva megnő a víz szerves anyag tartalma, mely a baktériumoknak tápanyagot jelent, a bontáshoz oxigén kell, csökken a víz oxigén tartalma, anaerob populáció jelenik meg, továbbá algásodást, iszaposodást, járványt idézhet elő.
Magas szerves-anyag, nitrogén és foszfor tartalmának köszönhetően alkalmas.
Forrás:
J.M. Russell, R.N. Cooper, S.B. Lindsey (1993) Soil denitrification rates at wastewater irrigation sites receiving primary-treated and anaerobically treated meat-processing effluent, Bioresource Technology 43(1), pp. 41-46.
G. Erden, N. Buyukkamaci, A. Filibeli (2010) Effect of low frequency ultrasound on anaerobic biodegradability of meat processing effluent, Desalination 259(1–3), pp. 223-227.
M.R. Balks, C.D.A. McLay, C.G. Harfoot (1997) Determination of the progression in soil microbial response, and changes in soil permeability, following application of meat processing effluent to soil, Applied Soil Ecology 6(2), pp. 109-116.
A.J. van Oostrom (1995) Nitrogen removal in constructed wetlands treating nitrified meat processing effluent, Water Science and Technology 32(3), pp. 137-147.
E. Görgün, E. Ubay Çokgör, D. Orhon, F. Germirli, N. Artan (1995) Modelling biological treatability for meat processing effluent, Water Science and Technology 32(12), pp. 43-52.
J.M. Russell, R.N. Cooper, S.B. Lindsey (1993) Soil denitrification rates at wastewater irrigation sites receiving primary-treated and anaerobically treated meat-processing effluent,Bioresource Technology 43(1), pp. 41-46.
A.J. van Oostrom, R.N. Cooper (1990) MEAT PROCESSING EFFLUENT TREATMENT IN SURFACE-FLOW AND GRAVEL-BED CONSTRUCTED WASTEWATER WETLANDS, Constructed Wetlands in Water Pollution Control, pp. 321,321a,322-332.
J Luo, S Lindsey, J Xue (2004) Irrigation of meat processing wastewater onto land Agriculture, Ecosystems & Environment 103(1), pp. 123-148.
Magas nitrogén és foszfor tartalmának köszönhetően alkalmas.
Forrás:
J.M. Russell, R.N. Cooper, S.B. Lindsey (1993) Soil denitrification rates at wastewater irrigation sites receiving primary-treated and anaerobically treated meat-processing effluent, Bioresource Technology 43(1), pp. 41-46.
G. Erden, N. Buyukkamaci, A. Filibeli (2010) Effect of low frequency ultrasound on anaerobic biodegradability of meat processing effluent, Desalination 259(1–3), pp. 223-227.
M.R. Balks, C.D.A. McLay, C.G. Harfoot (1997) Determination of the progression in soil microbial response, and changes in soil permeability, following application of meat processing effluent to soil, Applied Soil Ecology 6(2), pp. 109-116.
A.J. van Oostrom (1995) Nitrogen removal in constructed wetlands treating nitrified meat processing effluent, Water Science and Technology 32(3), pp. 137-147.
E. Görgün, E. Ubay Çokgör, D. Orhon, F. Germirli, N. Artan (1995) Modelling biological treatability for meat pr
Magas szerves-anyag, nitrogén és foszfor tartalmának köszönhetően alkalmas.
Forrás:
J.M. Russell, R.N. Cooper, S.B. Lindsey (1993) Soil denitrification rates at wastewater irrigation sites receiving primary-treated and anaerobically treated meat-processing effluent, Bioresource Technology 43(1), pp. 41-46.
G. Erden, N. Buyukkamaci, A. Filibeli (2010) Effect of low frequency ultrasound on anaerobic biodegradability of meat processing effluent, Desalination 259(1–3), pp. 223-227.
M.R. Balks, C.D.A. McLay, C.G. Harfoot (1997) Determination of the progression in soil microbial response, and changes in soil permeability, following application of meat processing effluent to soil, Applied Soil Ecology 6(2), pp. 109-116.
A.J. van Oostrom (1995) Nitrogen removal in constructed wetlands treating nitrified meat processing effluent, Water Science and Technology 32(3), pp. 137-147.
E. Görgün, E. Ubay Çokgör, D. Orhon, F. Germirli, N. Artan (1995) Modelling biological treatabilit
Állagából kifolyólag nem.
Magas szerves-anyag, nitrogén és foszfor tartalmának köszönhetően alkalmas.
Forrás:
J.M. Russell, R.N. Cooper, S.B. Lindsey (1993) Soil denitrification rates at wastewater irrigation sites receiving primary-treated and anaerobically treated meat-processing effluent, Bioresource Technology 43(1), pp. 41-46.
G. Erden, N. Buyukkamaci, A. Filibeli (2010) Effect of low frequency ultrasound on anaerobic biodegradability of meat processing effluent, Desalination 259(1–3), pp. 223-227.
M.R. Balks, C.D.A. McLay, C.G. Harfoot (1997) Determination of the progression in soil microbial response, and changes in soil permeability, following application of meat processing effluent to soil, Applied Soil Ecology 6(2), pp. 109-116.
A.J. van Oostrom (1995) Nitrogen removal in constructed wetlands treating nitrified meat processing effluent, Water Science and Technology 32(3), pp. 137-147.
E. Görgün, E. Ubay Çokgör, D. Orhon, F. Germirli, N. Artan (1995) Modelling biological treatabilit
Állagából kifolyólag nem.
A szerkezeti humusztartalom növelésén keresztül alkalmas lehet.
Forrás:
M.R. Balks, C.D.A. McLay, C.G. Harfoot (1997) Determination of the progression in soil microbial response, and changes in soil permeability, following application of meat processing effluent to soil, Applied Soil Ecology 6(2), pp. 109-116.
Állagából kifolyólag nem.
Nincs lúgosító hatása.
Nincs savanyító hatása.
Állagából kifolyólag nem.
Kezelés nélkül a környezetbe juttatva megnő a víz szerves anyag tartalma, mely a baktériumoknak tápanyagot jelent, a bontáshoz oxigén kell, csökken a víz oxigén tartalma, anaerob populáció jelenik meg, továbbá algásodást, iszaposodást, járványt idézhet elő.