Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 04 materials unsuitable for consumption or processing
A burgonyafeldolgozás legnagyobb mellékterméke a héj, amely azonban az alkalmazott technológiától függően a burgonya tömegének 15–40 %-át kiteheti.A héj mellett még metalálhatóak a burgonya hulladékban azok a belső részek is, melyek a humán fogyasztási sztenderdeknek nem felelnek meg.
Az iparban erre a célra egy speciális burgonya hámozó gépet használnak.
Forrás: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/szolgaltatastechnika/ch06s04…
https://www.mcness.com/sites/default/files/file_attach/PotatoWasteCdnE0…
http://www.szamos-h.hu/products/products&prod=76
http://www.omikk.bme.hu/collections/mgi_fulltext/hull/2004/03/0307.pdf
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Other organic chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Other inorganic chemical compounds
- magnesium
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous
- Other organic chemical substance
- Other organic chemical substance
Main characteristics of the waste/ by-product
hemicellulóz; cellulóz; lignin; 3,4% pektin; 14,7% protein, 66,8% keményítő, 7,7% hamu.
Forrás: A.U. Mahmood, J. Greenman, A.H. Scragg (1998) Orange and potato peel extracts: Analysis and use as Bacillus substrates for the production of extracellular enzymes in continuous culture, Enzyme and Microbial Technology 22(2), pp. 130-137.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Állatokkal feletetik magában, vagy más terménnyel keverve.
Forrás: https://www.mcness.com/sites/default/files/file_attach/PotatoWasteCdnE0…
Humán táplálékban természetes rost-pótló anyag lehet.
Forrás: Arti Arora, Mary Ellen Camire (1994) Performance of potato peels in muffins and cookies, Food Research International 27(1), pp. 15-22.
Magas antioxidáns tartalma miatt a belőle készült kivonatok értékes táplálék-kiegészítők lehetnek.
Forrás:
Amir Al-Weshahy, Mohammad El-Nokety, Mahmud Bakhete, Venket Rao (2013) Effect of storage on antioxidant activity of freeze-dried potato peels, Food Research International 50(2), pp. 507-512.
Pushp Pal Singh, Marleny D.A. Saldaña (2011) Subcritical water extraction of phenolic compounds from potato peel, Food Research International 44(8), pp. 2452-2458.
Nandita Singh, P.S. Rajini (2004) Free radical scavenging activity of an aqueous extract of potato peel, Food Chemistry 85(4), pp. 611-616.
Ehető filmréteg állítható elő belőle:
Forrás: Ho Jin Kang, Sea C. Min (2010) Potato peel-based biopolymer film development using high-pressure homogenization, irradiation, and ultrasound
LWT - Food Science and Technology 43(6), pp. 903-909.
Etanol előállítására alkalmas.
Forrás: D. Arapoglou, Th. Varzakas, A. Vlyssides, C. Israilides (2010) Ethanol production from potato peel waste (PPW), Waste Management 30(10), pp. 1898-1902.
Bacillus subtilis fermentációjához alkalmas szubsztrátként.
Forrás: Ashis K. Mukherjee, Hemanta Adhikari, Sudhir K. Rai (2008) Production of alkaline protease by a thermophilic Bacillus subtilis under solid-state fermentation (SSF) condition using Imperata cylindrica grass and potato peel as low-cost medium: Characterization and application of enzyme in detergent formulation, Biochemical Engineering Journal 39(2), pp. 353-361.
Hazards of the waste or by-product
Feltehetöen nincs káros hatása.
Potential utilisation in soil
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusztartalom növeléséhez.
Forrás: A.U. Mahmood, J. Greenman, A.H. Scragg (1998) Orange and potato peel extracts: Analysis and use as Bacillus substrates for the production of extracellular enzymes in continuous culture, Enzyme and Microbial Technology 22(2), pp. 130-137.
Nitrogén, foszfor és kálium tartalma csekély.
Forrás: A.U. Mahmood, J. Greenman, A.H. Scragg (1998) Orange and potato peel extracts: Analysis and use as Bacillus substrates for the production of extracellular enzymes in continuous culture, Enzyme and Microbial Technology 22(2), pp. 130-137.
Mg, Si és Ca pótlására alkalmas lehet.
Forrás: A.U. Mahmood, J. Greenman, A.H. Scragg (1998) Orange and potato peel extracts: Analysis and use as Bacillus substrates for the production of extracellular enzymes in continuous culture, Enzyme and Microbial Technology 22(2), pp. 130-137.
Nem tartalmazza számottevő mennyiségben a következő elemeket: B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V.
Forrás: A.U. Mahmood, J. Greenman, A.H. Scragg (1998) Orange and potato peel extracts: Analysis and use as Bacillus substrates for the production of extracellular enzymes in continuous culture, Enzyme and Microbial Technology 22(2), pp. 130-137.
Nem tartalmaz.
Forrás: A.U. Mahmood, J. Greenman, A.H. Scragg (1998) Orange and potato peel extracts: Analysis and use as Bacillus substrates for the production of extracellular enzymes in continuous culture, Enzyme and Microbial Technology 22(2), pp. 130-137.
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a humusztartalom növeléséhez.
Mg, Si és Ca pótlására alkalmas lehet.
A.U. Mahmood, J. Greenman, A.H. Scragg (1998) Orange and potato peel extracts: Analysis and use as Bacillus substrates for the production of extracellular enzymes in continuous culture, Enzyme and Microbial Technology 22(2), pp. 130-137.
Konzisztenciájából kifolyólag nem alkalmas.
Magas szerves anyag és ásványi anyag tartalma miatt igen.
Mg, Si és Ca pótlására alkalmas lehet.
A.U. Mahmood, J. Greenman, A.H. Scragg (1998) Orange and potato peel extracts: Analysis and use as Bacillus substrates for the production of extracellular enzymes in continuous culture, Enzyme and Microbial Technology 22(2), pp. 130-137.
A szerkezeti humusztartalom növelésén keresztül elképzelhető.
Állagából kifolyólag nem.
A szerkezeti humusztartalom növelésén keresztül elképzelhető.
Állagából kifolyólag nem.
A natív burgonyahéjat és a belőle készült aktív szént alkalmazzák Cu ionok és színezékek vizes közegből való eltávolítására.
Forrás: J.C. Moreno-Piraján, L. Giraldo (2011) Activated carbon obtained by pyrolysis of potato peel for the removal of heavy metal copper (II) from aqueous solutions, Journal of Analytical and Applied Pyrolysis 90(1), pp. 42-47.
Tehseen Aman, Asrar Ahmad Kazi, Muhammad Usman Sabri, Qudsia Bano (2008) Potato peels as solid waste for the removal of heavy metal copper(II) from waste water/industrial effluent, Colloids and Surfaces B: Biointerfaces 63(1), pp. 116-121.
El-Khamsa Guechi, Oualid Hamdaoui (2011)Sorption of malachite green from aqueous solution by potato peel: Kinetics and equilibrium modeling using non-linear analysis method, Arabian Journal of Chemistry, In Press.
Perklorátok bonthatóságát fokozza.
Forrás: Benedict C. Okeke, William T. Frankenberger Jr. (2005) Use of starch and potato peel waste for perchlorate bioreduction in water, Science of The Total Environment 347(1–3), pp. 35-45.
D. Chen, D. Lawton, M.R. Thompson, Q. Liu (2012) Biocomposites reinforced with cellulose nanocrystals derived from potato peel waste, Carbohydrate Polymers 90(1), pp. 709-716.