Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 05 wastes from the dairy products industry
- 02 05 01 materials unsuitable for consumption or processing
Tejipari technológiák szennyvizétől különválasztott és/vagy külön gyűjthető romlott tej.
Igen, a termék fajtájától függően összetétele változhat.
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous
- Not a chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- chlorine/chloride
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
- Other inorganic chemical compounds
- magnesium
- Other inorganic chemical compounds
- sodium
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Metals, semi-metals and their compounds
- copper
- Metals, semi-metals and their compounds
- manganese
- Metals, semi-metals and their compounds
- nickel
- Metals, semi-metals and their compounds
- iron
- Metals, semi-metals and their compounds
- zinc
Tejtermékek gyártása során visszamaradó romlott tej. Főbb összetevők: Víz (80-90%), tejzsír (főleg trigliceridek), tejfehérje (kazeinek és savófehérjék), tejcukor, tejsav, ásványi anyagok, vízoldható vitaminok (B1, B12, B2, B6, C), enzimek (hidrolázok, oxidoreduktázok), NPN-anyagok (ammónia, szabad aminosavak, karbamid, kreatin, kreatinin, húgysav, hippursav).
Környezetbe kerülve erős szaghatás jelentkezhet. Magas szervesanyag-tartalma miatt élővizekbe kerülve eutrofizációt okozhat. Fungicid, régi kertészeti gyakorlatban permetként juttatták a gombával fertőzött növényre.
Összes szilárd anyag (TS - Total Solids) = 149000-152000 mg/l;
Összes illékony szilárd anyag (Total Volatile Solids) = 100200-103800 mg/l;
Lebegő szilárd anyagok (Suspended Solids) = 1390-2070 mg/l;
Illékony lebegőanyagok (Volatile Suspended Solids) = 1575-2085 mg/l;
Összes Kjeldahl Nitrogén (TKN) = 11060-13080 mg/l;
BOI5 = 104 000 mg/l; pH = 6.1-7.1
Alkalmas biogáz termelésre anaerob reaktorokban. Anaerob kezelésének iszapját trágyázásra használják. Fungicid, régi kertészeti gyakorlatban permetként juttatták a gombával fertőzött növényre.
Pandian Sivakumar, Margandan Bhagiyalakshmi, Kamalakannan Anbarasu: Anaerobic treatment of spoiled milk from milk processing industry for energy
recovery – A laboratory to pilot scale study,Elsevier Ltd, Fuel, 96, 482–486, 2012
A szerves szennyező anyagok koncentrációját, a biológiai terhelést a kémiai, vagy ötnapos biológiai oxigénigénnyel (KOI és BOI5) jellemzik. A lebegőanyag-tartalom, az összes nitrogén (TKN), az összes foszfor koncentrációjának vizsgálata, valamint a zsír-, és olajtartalom meghatározása jellemző a tejipari vizsgálatokra [1]. Vizsgálták a romlott tej Kémiai Oxigénigényét (KOI), a szilárd- és lebegőanyag tartalmát, valamint elemtartalmát (kalcium, magnézium, nátrium, réz, mangán, nikkel, vas) és pH-ját [2].
[1] dr. Kárpáti Árpád (1997) A tejfeldolgozás szennyvizei és tisztításuk DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Veszprémi Egyetem
[2] Pandian Sivakumar, Margandan Bhagiyalakshmi, Kamalakannan Anbarasu: Anaerobic treatment of spoiled milk from milk processing industry for energy recovery – A laboratory to pilot scale study,Elsevier Ltd, Fuel, 96, 482–486, 2012
Toxikus, bonthatatlan anyagokat nem tartalmaz azonban fertőzéseket terjeszthet, növényvédőszer maradványokat is tartalmazhat.
A tejipar folyékony hulladékával történő öntözés igen célszerű lehet szárazabb éghajlati viszonyok esetén. A víz újrahasznosításán túl ilyen esetben a talajban a tej szennyvízbe kerülő veszteségeinek, szerves anyagának, nitrogén- és foszfortartalmának hasznosítására is sor kerül.
[dr. Kárpáti Árpád (1997) A tejfeldolgozás szennyvizei és tisztításuk DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Veszprémi Egyetem]
K-tartalma (1520 mg/l) miatt alkalmas lehet.
Ca-tartalma (1200 mg/l), Cl-tartalma (635 mg/l), Na-tartalma (1000 mg/l) miatt alkalmas lehet.
Szervesanyag tartalmából kifolyólag.
Könnyen biodegradálható összetevőinek köszönhetően kiválóan alkalmas komposztálásra és termesztőközegek kialakítására.
[1]- Babcsány Ildikó et al. (2005) Útmutató a legjobb technika meghatározásához a tejfeldolgozás terén, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Budapest
A talaj humusztartalmának, termőképességének és vízháztartásának javításával közvetetten alkalmas lehet eróziógátlásra, mivel kedvező feltételeket teremthet a növénytakaró kialakulásához.
Nem jellemző
Patogéneket tartalmazhat. Kihelyezése után erős szaghatás is jelentkezhet [1]. Magas szervesanyag-tartalma miatt élővizekbe kerülve eutrofizációt okozhat. [1]- Pandian Sivakumar et al.: Anaerobic treatment of spoiled milk from milk processing industry for energy recovery – A laboratory to pilot scale study,Elsevier Ltd, Fuel, 96, 482–486, 2012