Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 99 wastes not otherwise specified
Olive Mill Wastewater (OMW). Az olívaolaj kinyerés háromfázisú szeparációs (centrifuga) rendszerben történik, ami biztosítja a folyamatos működés feltételeit. Ebben a rendszerben az olíva olajtartalmát, a növényi víztartalmát és szilárd alkotóit választják szét folyamatos üzemben, ami a hagyományos préselési technológiát csaknem teljes egészében háttérbe szorította. A rendszer nagy mennyiségben termel melléktermékeket, olíva olajpogácsát és szennyvizet, főképp az év egy rövid időszakában (November-Február). Az olívaolaj préselés során keletkező szennyvíz a növény saját víztartalmából és a technológiai elfolyó vizekből tevődik össze, nagy szerves anyag tartalmú folyadék. [1]- J.A. Alburquerque et al. Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology 91 (2004) 195–200
Igen, az olajsajtolás technológiájától nagyban függ az összetétele.
- Other inorganic chemical compounds
- nitorgen (Kjeldhal)
- Phenols
- phenols (all)
- Other organic chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Other inorganic chemical compounds
- sodium
- Other inorganic chemical compounds
- magnesium
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
Magas só- és szervesanyag-tartalom jellemzi, tartalmazhat fenolokat és polifenolokat is.
Jelentős mennyiségű olívaolaj gyártási szennyvíz keletkezik az év egy viszonylag rövid szakaszában (November-Február), magas KOI és szervesanyag-tartalma terheli jelentősen a környezetet. Magas foszfortartalma élővizekben az eutrofizációs hatásokat erősítheti.
Hamutartalom = 21.4%;TOC= 42%
Legelterjedtebb a hulladék lerakással történő ártalmatlanítása, vagy a nyitott, mesterséges tavakban történő elpárologtatása és a maradékanyag ártalmatlanítása lerakással. Felhasználására alternatíva lehet a talajba való kihelyezés talajjavítási potenciálja miatt. Komposzt készítéséhez is felhasználható.
(1) Alburquerque J.A., Gonzalvez J., Garcıa D., Cegarra J. (2004) Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology, 91, 195–200; (2) Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar (2008) Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management, 28, 2593–2603
Ökotoxikológiai hatásokat, kémiai összetételt, biológiai hatásokat, termesztett növényekre kifejtett hatásokat (burgonya). [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar (2008) Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management, 28, 2593–2603]
Fenolokat, polifenolokat tartalmazhat. Mikrobiológiai aktivitás csökkenését okozhatja, gátolhatja a talajban lejátszódó lebontó és humuszképző folyamatokat, növénycsírázásra toxikus hatással lehet.
Kálium és foszfortartalma miatt alkalmas lehet. (1) Alburquerque J.A., Gonzalvez J., Garcıa D., Cegarra J. (2004) Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology, 91, 195–200
Kalcium és magnézium tartalma miatt alkalmas lehet. (1) Alburquerque J.A., Gonzalvez J., Garcıa D., Cegarra J. (2004) Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology, 91,195–200
Szervesanyag-tartalma megfelelő alkalmazás esetén jelentősen növelheti a talajok humusztartalmát. (1) Alburquerque J.A., Gonzalvez J., Garcıa D., Cegarra J. (2004) Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology, 91, 195–200
Humusztartalom növelő hatása miatt textúrajavító hatású.
Közvetlenül talajra alkalmazva megváltoztatja annak szerkezetét, porozitását és vízháztartását. Növeli a talajaggregátumok átlagos átmérőjét és a talaj térfogatsűrűségét, valamint csökkenti a talaj vízáteresztő képességét [1]. [Professor N.G. (Tan) Nair and Dr Julie Markham (2008) Recycling Solid Waste from the Olive Oil Extraction Process, Rural Industries Research and Development Corporation, Australia]
A magas C/N arány és az alacsony pH miatt egyes szennyezőket, ugyanakkor tápelemeket (nitrogén) is immobilizálhat. [Professor N.G. (Tan) Nair and Dr Julie Markham (2008) Recycling Solid Waste from the Olive Oil Extraction Process, Rural Industries Research and Development Corporation, Australia]
Ilyen jellegű hasznosítása nem jellemző
Közvetlenül alkalmazva talajra káros hatással lehet annak mikrobiológiai aktivitására, illetve gátolhatja a talajban lejátszódó lebontó és humuszképző folyamatokat. Növénycsírázásra gyenge fitotoxikus hatással lehet fenoltartalma miatt. Magas nátrium és egyéb sótartalma a szikesedést segítheti. [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar (2008) Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management, 28, 2593–2603]