Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 02 wastes from spirits distillation
A mescal vinasz a tequilla gyártás mellékterméke. A mescal (ejtsd: „meszkál”) olyan égetett szesz, melyet egy agávéféle, a Mexikóban őshonos közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával készítenek. A mescal vinasz a mescal erjesztés eredményeképpen létrejövő alkohol után visszamaradó cefre lepárlásakor megmaradt, 8-11% szárazanyagtartalmú melaszmoslék besűrítésével keletkezik.
Igen, mely nagymértékben függ a nyersanyagként használt agavéfaj minőségétől, mennyiségétől, az erjesztés körülményeitől, az erjesztésben részt vevő baktériumtörzsek változatosságától és mennyiségétől, a hőmérséklettől és az alkalmazott technológiai eljárástól.
- Phenols
- phenol
- Not a chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- nitorgen (Kjeldhal)
- Other inorganic chemical compounds
- phosphate
- Other inorganic chemical compounds
- sulphate
Fenol= 478-542 mg gallic acid/L (1, 2, 3); Fruktóz= 14.8-50.0 mg/L; Kjeldhal Nitrogén= 660-5650 mg/L; Foszfát= 290-1705 mg/L; Szulfát= 308-947 mg/L [1]- V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012. (2) Robles-González, V., López-López, E., Martínez-Jerónimo, F., Ortega-Clemente, A.,Ruiz-Ordaz, N., Galíndez-Mayer, J., Rinderknecht-Seijas, N., Poggi-Varaldo, H.M., 2010. Combined treatment of mezcal vinasses by ozonation and aerobic biological post-treatment. Procedings of 14th International Biotechnology Symposium.Rimini, Italy, 14–18, September 2010 in CD ROM.(3) Robles-González, V., 2011. Integrated treatment of mezcal vinasses for depurationand discharge. Doctoral Thesis. ENCB del IPN. México D.F., México.
Nagy tápanyagtartalmú (nagyrészt szerves formában) enyhén savanyú anyag, és mint ilyen, a környezetben a mikroorganizmusok szaporodását és aktivitását növeli. A talaj tápanyag- és humusztartalmát nem közvetlenül, hanem a talajmikroorganizmusok általi hasznosításon, beépítésen keresztül növeli, tehát a növények a mikroorganizmusok által mineralizált tápanyagokat hasznosítják.
pH=3.6-3.8; Vezetőképesség= 2.6-4.2 mS/cm; Szín (475nm)= 4.6-10.6; KOI= 56230-122860 mg/L; BOI5= 22000-33600 mg/L; Összes szilárd anyag (TS)= 26830-94713 mg/L; Összes lebegőanyag (TSS)= 3130-8400 mg/L; Illékony lebegő anyagok= 1130-6850 mg/L; Fixált lebegő szilárd anyagok= 1405-2000 mg/L
Komposztálható más mezőgazdasági hulladékkal együtt és a komposzt alkalmazható talajjavításra (1,2). Például komposztálható agavé bagasszal (1). Bioenergia gyártás (1, 3). Biotermékek gyártása (1, 4)
[1]- V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
[2] Díaz, M.J., Madejón, E., López, F., López, R., 2002b. Composting of vinasse and cotton gin waste by using two different systems. Resour. Conserv. Recycl. 34, 235–248. (3) Mohanakrishna, G., Mohan, S.V., Sarma, P.N., 2010. Bio-electrochemical treatment of distillery wastewater in microbial fuel cell faciliting discoloration and desalination along with power generation. J. Hazard. Mater. 177, 487–494. (4) Singh, A., Bajar, S., Bishnoi, N.R., Singh, N., 2010. Laccase production by Aspergillus heteromorphus using distillery spent wash and lignocellulosic biomass. J. Hazard.Mater. 176 (1–3), 1079–1082.
A mescal vinasz kezelés nélkül, nagy mennyiségben, nagyon agresszív a környezetre, toxikus elemtartalma, lebontásnak ellenálló szervesanyag tartalma lehet, ugyanakkor savas kémhatása van.
V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
Tápanyagtartalának köszönhetően kiválthatja a műtrágyát, adagolása azonban körültekintést igényel, a nehezen lebomló toxikus szervesanyagok miatt, talajra öntözés előtt, a vinasz kezelése javasolt (1), (2).
(1) V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
(2) Gemtos, T.A., Chouliaras, N., Marakis, St., 1999. Vinasse rate, time of application and compaction effect on soil properties and durum wheat crop. J. Agric. Eng. Res.73, 283–296.
Nagy N, P és K tartalom (1)
(1) V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
Nem tartalmaz mezoelemeket (1).
(1) V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
Nem mutattak ki mikroelemeket (1)
(1) V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
N, P, K pótlás (1)
(1) V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
Nagy tápanyagtartalmú (nagyrészt szerves formában) anyag, és mint ilyen, a környezetben a mikroorganizmusok szaporodását és aktivitását növeli. A talaj tápanyag- és humusztartalmát nem közvetlenül, hanem a talajmikroorganizmusok általi hasznosításon, beépítésen keresztül növeli, tehát a növények a mikroorganizmusok által mineralizált tápanyagokat hasznosítják.
Más vinaszhoz hasonlóan (2) komposztálják mezőgazdasági szilárd hulladékokkal, de javasolt komposztálása külön mezgal bagasszal is (1).
(1) V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
(2) Díaz, M.J., Madejón, E., López, F., López, R., 2002b. Composting of vinasse and cotton gin waste by using two different systems. Resour. Conserv. Recycl. 34, 235–24
Elvileg alkalmas, hiszen megnöveli a talajmikroorganizmusok tápanyagellátottságát, a mikroorganizmusok számát és aktivitását, melynek következményeképpen a növényi aktivitások és talajlakó állatok száma és aktivitása is megnövekszenek, így áttételesen egy aktív, jó minőségű talaj jöhet létre, a biológiai rendszer által befolyásolt, kialakított szerkezettel.
Konkrét alkalmazás nem ismert, de a talajélet aktiválásán és normalizálásán keresztül alkalmas lehet a jó minőségű, zárt növénytakaró kialakítására és ezáltal a szél- és vízerózió gátlására.
Savas kémhatása van.
V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.
Konkrét alkalmazás nem ismert, de a talajélet aktiválásán és normalizálásán keresztül alkalmas lehet a jó minőségű, zárt növénytakaró kialakítására és ezáltal a szél- és vízerózió gátlására, tehát hulladéklerakók (települési szilárd hulladéklerakók) rézsűjén alkalmas lenne a növényesítés elősegítésére.
A mescal vinasz előzetes kezelés nélkül, nagy mennyiségben, agresszív lehet a környezetre. Toxikus elemtartalma, lebontásnak ellenálló szervesanyag tartalma lehet, ugyanakkor savas kémhatása van. Ezért kontrolálatlanul, valamint előkezelés vagy komposztálás nélkül talajra alkalmazva illetve felszíni vizekbe vezetve, kockázatot jelent a talaj- , a felszín alatti víz- valamint a felszíni vizek ökoszisztémájára.
V.R.González et al.: Treatment of mezcal vinasses: A review, Journal of Biotechnology 157, 524–546, 2012.