Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
Data on the producer, manager and collector
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 99 waste not otherwise specified
A sörgyártás során a malátaőrleményt cefrézik, a cefrézés során a szénhidrátbontó enzimek a keményítőtartalom egy részét egyszerű cukrokká bontják. A vízben nem oldható maradék szilárd anyagokat a cefreszűrés során szűrőkádban távolítják el a színsörlétől. A kád perforált fenekű, erre rétegződik a szilárd maradék, melyet a szűrés után meleg vízzel többször átmosnak, ezzel minél teljesebben eltávolítva a még benne lévő extrakot. Ez a technológiai lépés a máslás. A máslóvíz hőmérsékletét 80°C alatt tartják, így az alfa-amiláz enzimek, melyek működése az utócukrosodáshoz elengedhetetlen, nem inaktiválódnak. A máslás végén visszamaradó szilárd frakció a sörtörköly. A törkölyt nem szabad túlságosan kilúgozni, mert az extrakt minőségét rontó anyagok egyre nagyobb mértékben kerülnek az oldatba.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
Main characteristics of the waste/ by-product
Szárazanyagra nézve: fehérje 31%, pentozán 19%, lignin 16%, keményítő és béta-glükán 12%, cellulóz 9%, zsírok 9%, hamu 4%.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Takarmányozásra: marhának 10-15 kg, sertésnek és juhoknak 0,5-1 kg adható naponta. Biogáztermelésre is alkalmas. Kései laskagomba (Pleurotus ostreatus) termesztésre is használják.
El-Shafey, E. I., Gameiro, M. L. F., Correia, P. F. M., de Carvalho, J. M. R., 2004. Dewatering of brewer’s spent grain using a membrane filter press: A pilot plant study. Separation Science and Technology 39 (14), 3237–3261.
Hazards of the waste or by-product
Nincs káros hatása a környezetben.
Szag
Potential utilisation in soil
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 52, 18, 1 g/kg).
Forrás: http://www.idosi.org/gjer/gjer1%281%2907/4.pdf
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 52, 18, 1 g/kg).
Forrás: http://www.idosi.org/gjer/gjer1%281%2907/4.pdf
N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 52, 18, 1 g/kg). http://www.idosi.org/gjer/gjer1%281%2907/4.pdf
Magas a szerves anyag tartalma.
Magas fehérjetartalma révén komposztálásnál a megfelelő C:N arány beállításához.
http://www.idosi.org/gjer/gjer1%281%2907/4.pdf