Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
- 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
- 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 01 mosásból, tisztításból, hámozásból, centrifugálásból és más szétválasztásokból származó iszapok
A szőlőtörköly a borkészítés legnagyobb tömegárammal rendelkező mellékterméke. A feldolgozott szőlő tömegének 15-30%-át teszi ki. A borkészítés során a szőlőt először ledarálják, mely során a héjat megroppantják. A következő lépésben a ledarált szőlőből kipréselik a mustot. Az első préselés során keletkezik a színmust, a nagyüzemi borkészítés során ebből készítik a bort, míg a háztáji borkészítésnél gyakran mégegyszer kipréselik, ez eredményezi a présmustot. A préselés után maradó szilárd anyag a törköly.
Igen, szőlőfajtától és borkészítési technológiától is függhet a minősége.
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- kálcium
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- foszfor
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- magnézium
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- kén
Szárazanyagra vetítve 7-13% fehérje, 15-22% rost, 5-6% hamu, 0,4-0,5% Ca, 0,3% P, 0,1% Mg, 0.1% S.
A hazánkban keletkező törköly 40%-a komplex feldolgozáson esik át, 5%-ából törkölypálinkát készítenek, 45% hasznosítás nélkül kerül lerakásra. A törköly könnyen biogázzá alakítható, Svájcban a keletkező törköly nagy részét így hasznosítják. A törkölyből értékes komposztot lehet előállítani.
Kiváló szubsztrát egysejt fehérje (SCP) elállítására.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.
Előkezelés után kérődzőkkel feletetik.
Forrás: C. Vaccarino, M.M. Tripodo, R.B. Lo Curto, G. Cimino (1993) The effects of NaOH treatments of grape-marc, vinasse, and wheat-straw mixtures on their degradability in vitro, Bioresource Technology 44 (3), pp. 197-202.
S.L. Greenwood, G.R. Edwards, R. Harrison (2012) Short communication: Supplementing grape marc to cows fed a pasture-based diet as a method to alter nitrogen partitioning and excretion, Journal of Dairy Science 95(2), pp. 755-758.
Élesztőt tenyésztenek a szőlőtörköly szubsztráton.
Forrás: R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo (2001) Yeast production from virgin grape marc, Bioresource Technology 78(1), pp. 5-9.
Tejsavat és biológiai eredetű felületaktív anyagokat gyártanak belőle.
Forrás: Oscar Manuel Portilla Rivera, Ana Belén Moldes, Ana María Torrado, José Manuel Domínguez (2007) Lactic acid and biosurfactants production from hydrolyzed distilled grape marc, Process Biochemistry 42(6), June 2007, pp. 1010-1020.
Nem veszélyes a környezetben.
Globális kár abból ered, hogy ellenőrizetlenül rothad.
Magas a szerves anya, valamint N és P tartalma.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.
Abdullah Baran, Gökhan Çaycı, Cihat Kütük, Roger Hartmann (2001) Composted grape marc as growing medium for hypostases (Hypostases phyllostagya)
Bioresource Technology 78(1), pp. 103-106.
E. Carmona, M.T. Moreno, M. Avilés, J. Ordovás (2012) Use of grape marc compost as substrate for vegetable seedlings, Scientia Horticulturae 137, pp. 69-74.
Magas a N és P tartalma.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.
A szőlőtörkölyből készült komposzt is kiváló táptalajul szolgál a növényeknek.
Forrás: Abdullah Baran, Gökhan Çaycı, Cihat Kütük, Roger Hartmann (2001) Composted grape marc as growing medium for hypostases (Hypostases phyllostagya)
Bioresource Technology 78(1), pp. 103-106.
E. Carmona, M.T. Moreno, M. Avilés, J. Ordovás (2012) Use of grape marc compost as substrate for vegetable seedlings, Scientia Horticulturae 137, pp. 69-74.
T.C. Flavel, D.V. Murphy, B.M. Lalor, I.R.P. Fillery (2005) Gross N mineralization rates after application of composted grape marc to soil
Soil Biology and Biochemistry 37(7), pp. 1397-1400.
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.
Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.
Magas szerves anyag és tápelem tartalmának köszönhetően.
Forrás: Antonio F. Patti, G. (Jason) Issa, Ron Smernik and Kevin Wilkinson (2009) Chemical composition of composted grape marc Water Science & Technology 60(5), pp. 1265-1271.
Remigio Paradelo, Ana Belén Moldes, María Teresa Barral (2009) Properties of slate mining wastes incubated with grape marc compost under laboratory conditions, Waste Management 29, pp. 579–584.
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.
Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.
Állagából adódóan nem.
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.
Forrás: EvForrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez ezáltal javítva a talaj szerkezetét.
Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.
pH-ja erősen savanyú.
A szőlőtörkölyből készült vermikomposzt képes megkötni egyes növényvédőszereket a szennyezett talajba helyezve.
Forrás: Jesús D. Fernández-Bayo, Rogelio Nogales, Esperanza Romero (2007) Improved retention of imidacloprid (Confidor) in soils by adding vermicompost from spent grape marc, Science of The Total Environment 378(1–2), pp. 95-100.
Különböző szerves hulladékokkal együtt a talajba keverve könnyen biodegradálhatónak bizonyultak a vizsgált keverékek.
Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.
Állagából adódóan nem.
Vermikomposztálás után a talajban kiváló tápelemforrás.
Forrás: María Gómez-Brandón, Cristina Lazcano, Marta Lores, Jorge Domínguez (2011) Short-term stabilization of grape marc through earthworms, Journal of Hazardous Materials 187(1–3), pp. 291-295.
Nagy mennyiségben kontrollálatlan körülmények közt kihelyezve rothadásnak indulhat.