Szőlőtörköly

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Hulladék, melléktermék megnevezéseSzőlőtörköly
Hulladék, melléktermék angol megnevezése
Grape marc
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 01 mosásból, tisztításból, hámozásból, centrifugálásból és más szétválasztásokból származó iszapok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Szilárd
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A szőlőtörköly a borkészítés legnagyobb tömegárammal rendelkező mellékterméke. A feldolgozott szőlő tömegének 15-30%-át teszi ki. A borkészítés során a szőlőt először ledarálják, mely során a héjat megroppantják. A következő lépésben a ledarált szőlőből kipréselik a mustot. Az első préselés során keletkezik a színmust, a nagyüzemi borkészítés során ebből készítik a bort, míg a háztáji borkészítésnél gyakran mégegyszer kipréselik, ez eredményezi a présmustot. A préselés után maradó szilárd anyag a törköly.

Van-e termelő- vagy termékspecifikus jellemzője a hulladéknak?

Igen, szőlőfajtától és borkészítési technológiától is függhet a minősége.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék, melléktermék éves mennyisége Magyarországon
135 000 t
Hulladék, melléktermék lerakott mennyisége Magyarországon
60 000 t
Hulladék jellemzése anyagként
Termék
Egyéb vegyi anyag
fehérje
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
10 %
Egyéb vegyi anyag
rost
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
19 %
Egyéb vegyi anyag
hamu
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
5.5 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálcium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.5 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • foszfor
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.3 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • magnézium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.1 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.1 %
Vegyes hulladék/termék neve
Szőlőtörköly
Vegyes hulladék/termék összetevői

Szárazanyagra vetítve 7-13% fehérje, 15-22% rost, 5-6% hamu, 0,4-0,5% Ca, 0,3% P, 0,1% Mg, 0.1% S.

pH
3.75
Nedvességtartalom (%)
62.5
Sűrűség (g/cm3)
0.28
Izzitási veszteség (LOI) (%)
97.75
Szervesanyag tartalom (%)
43
C/N arány
25
Homogenitás
Inhomogén
Puzzolánaktivitás
nem
Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

A hazánkban keletkező törköly 40%-a komplex feldolgozáson esik át, 5%-ából törkölypálinkát készítenek, 45% hasznosítás nélkül kerül lerakásra. A törköly könnyen biogázzá alakítható, Svájcban a keletkező törköly nagy részét így hasznosítják. A törkölyből értékes komposztot lehet előállítani.

Kiváló szubsztrát egysejt fehérje (SCP) elállítására.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.

Előkezelés után kérődzőkkel feletetik.
Forrás: C. Vaccarino, M.M. Tripodo, R.B. Lo Curto, G. Cimino (1993) The effects of NaOH treatments of grape-marc, vinasse, and wheat-straw mixtures on their degradability in vitro, Bioresource Technology 44 (3), pp. 197-202.

S.L. Greenwood, G.R. Edwards, R. Harrison (2012) Short communication: Supplementing grape marc to cows fed a pasture-based diet as a method to alter nitrogen partitioning and excretion, Journal of Dairy Science 95(2), pp. 755-758.

Élesztőt tenyésztenek a szőlőtörköly szubsztráton.
Forrás: R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo (2001) Yeast production from virgin grape marc, Bioresource Technology 78(1), pp. 5-9.

Tejsavat és biológiai eredetű felületaktív anyagokat gyártanak belőle.
Forrás: Oscar Manuel Portilla Rivera, Ana Belén Moldes, Ana María Torrado, José Manuel Domínguez (2007) Lactic acid and biosurfactants production from hydrolyzed distilled grape marc, Process Biochemistry 42(6), June 2007, pp. 1010-1020.

Referenciák hasznosításra
Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nincs információ
Ha vizsgálták a káros hatást, akkor adja meg, hogy mit, milyen módszerrel, ki mérte és milyen eredménnyel

Nem veszélyes a környezetben.

Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

Globális kár abból ered, hogy ellenőrizetlenül rothad.

Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas a szerves anya, valamint N és P tartalma.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.

Abdullah Baran, Gökhan Çaycı, Cihat Kütük, Roger Hartmann (2001) Composted grape marc as growing medium for hypostases (Hypostases phyllostagya)
Bioresource Technology 78(1), pp. 103-106.

E. Carmona, M.T. Moreno, M. Avilés, J. Ordovás (2012) Use of grape marc compost as substrate for vegetable seedlings, Scientia Horticulturae 137, pp. 69-74.

Alkalmas lehet-e nitrogén, foszfor és/vagy kálium pótlására a talajban?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas a N és P tartalma.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.

A szőlőtörkölyből készült komposzt is kiváló táptalajul szolgál a növényeknek.
Forrás: Abdullah Baran, Gökhan Çaycı, Cihat Kütük, Roger Hartmann (2001) Composted grape marc as growing medium for hypostases (Hypostases phyllostagya)
Bioresource Technology 78(1), pp. 103-106.

E. Carmona, M.T. Moreno, M. Avilés, J. Ordovás (2012) Use of grape marc compost as substrate for vegetable seedlings, Scientia Horticulturae 137, pp. 69-74.

T.C. Flavel, D.V. Murphy, B.M. Lalor, I.R.P. Fillery (2005) Gross N mineralization rates after application of composted grape marc to soil
Soil Biology and Biochemistry 37(7), pp. 1397-1400.

Alkalmas lehet-e mezoelemek (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) pótlására a talajban?
Nem
Alkalmas lehet-e mikroelemek (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) pótlására a talajban?
Nem
Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Nincs információ
Alkalmas-e humusztartalom/szervesanyag-tartalom növelésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.
Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Alkalmas lehet-e termesztőközeg alapnak?
Nem
Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag és tápelem tartalmának köszönhetően.

Forrás: Antonio F. Patti, G. (Jason) Issa, Ron Smernik and Kevin Wilkinson (2009) Chemical composition of composted grape marc Water Science & Technology 60(5), pp. 1265-1271.

Remigio Paradelo, Ana Belén Moldes, María Teresa Barral (2009) Properties of slate mining wastes incubated with grape marc compost under laboratory conditions, Waste Management 29, pp. 579–584.

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.
Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nem
Indoklás, referenciák

Állagából adódóan nem.

Alkalmas lehet-e homoktalajok javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.

Forrás: EvForrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez ezáltal javítva a talaj szerkezetét.

Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Alkalmas lehet-e savanyú talajok javítására?
Nem
Indoklás, referenciák

pH-ja erősen savanyú.

Alkalmas lehet-e sós és szikes talajok javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Igen
Indoklás, referenciák

A szőlőtörkölyből készült vermikomposzt képes megkötni egyes növényvédőszereket a szennyezett talajba helyezve.
Forrás: Jesús D. Fernández-Bayo, Rogelio Nogales, Esperanza Romero (2007) Improved retention of imidacloprid (ConfidorŸ) in soils by adding vermicompost from spent grape marc, Science of The Total Environment 378(1–2), pp. 95-100.

Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mobilitásának, hozzáférhetőségének növelésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok bonthatóságának, fizikai, kémiai, biológiai degradációjának fokozására?
Igen
Indoklás, referenciák

Különböző szerves hulladékokkal együtt a talajba keverve könnyen biodegradálhatónak bizonyultak a vizsgált keverékek.

Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nem
Indoklás, referenciák

Állagából adódóan nem.

Egyéb potenciális használat talajra

Vermikomposztálás után a talajban kiváló tápelemforrás.
Forrás: María Gómez-Brandón, Cristina Lazcano, Marta Lores, Jorge Domínguez (2011) Short-term stabilization of grape marc through earthworms, Journal of Hazardous Materials 187(1–3), pp. 291-295.

Hasznosítással összefüggő kockázatok

Nagy mennyiségben kontrollálatlan körülmények közt kihelyezve rothadásnak indulhat.

Adatlap azonosító (eredeti)
1497
Bevivő
Fekete-Kertész Ildikó
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás