Szőlőtörköly

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Telephone/fax
+36-1-4632347
Denomination of the waste or by-productSzőlőtörköly
Denomination of the waste or by-product in English
Grape marc
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from food industry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • HUF
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 01 sludges from washing, cleaning, peeling, centrifuging and separation
Consistency of the waste or by-product
Solid
Description of the waste generating technology

A szőlőtörköly a borkészítés legnagyobb tömegárammal rendelkező mellékterméke. A feldolgozott szőlő tömegének 15-30%-át teszi ki. A borkészítés során a szőlőt először ledarálják, mely során a héjat megroppantják. A következő lépésben a ledarált szőlőből kipréselik a mustot. Az első préselés során keletkezik a színmust, a nagyüzemi borkészítés során ebből készítik a bort, míg a háztáji borkészítésnél gyakran mégegyszer kipréselik, ez eredményezi a présmustot. A préselés után maradó szilárd anyag a törköly.

Any special characteristics of the waste or by-product

Igen, szőlőfajtától és borkészítési technológiától is függhet a minősége.

Is it a hazardous waste?
no
Generated annual tonnage
135 000 t
Dumped tonnage
60 000 t
Characterisation of the waste as a chemical substance
Product
Other type of chemical substance
fehérje
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
10 %
Other type of chemical substance
rost
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
19 %
Other type of chemical substance
hamu
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
5.5 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • calcium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.5 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • phosphorous
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.3 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • magnesium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.1 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • sulphur
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.1 %
Name of the waste/by-product
Szőlőtörköly
Components of the waste/by-product

Szárazanyagra vetítve 7-13% fehérje, 15-22% rost, 5-6% hamu, 0,4-0,5% Ca, 0,3% P, 0,1% Mg, 0.1% S.

pH
3.75
Moisture content (%)
62.5
Density (g/cm3)
0.28
Ignition loss (LOI) (%)
97.75
Organic content (%)
43
C/N ratio
25
Homogeneity
Inhomogeneous
Pozzolan activity
no
Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

A hazánkban keletkező törköly 40%-a komplex feldolgozáson esik át, 5%-ából törkölypálinkát készítenek, 45% hasznosítás nélkül kerül lerakásra. A törköly könnyen biogázzá alakítható, Svájcban a keletkező törköly nagy részét így hasznosítják. A törkölyből értékes komposztot lehet előállítani.

Kiváló szubsztrát egysejt fehérje (SCP) elállítására.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.

Előkezelés után kérődzőkkel feletetik.
Forrás: C. Vaccarino, M.M. Tripodo, R.B. Lo Curto, G. Cimino (1993) The effects of NaOH treatments of grape-marc, vinasse, and wheat-straw mixtures on their degradability in vitro, Bioresource Technology 44 (3), pp. 197-202.

S.L. Greenwood, G.R. Edwards, R. Harrison (2012) Short communication: Supplementing grape marc to cows fed a pasture-based diet as a method to alter nitrogen partitioning and excretion, Journal of Dairy Science 95(2), pp. 755-758.

Élesztőt tenyésztenek a szőlőtörköly szubsztráton.
Forrás: R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo (2001) Yeast production from virgin grape marc, Bioresource Technology 78(1), pp. 5-9.

Tejsavat és biológiai eredetű felületaktív anyagokat gyártanak belőle.
Forrás: Oscar Manuel Portilla Rivera, Ana Belén Moldes, Ana María Torrado, José Manuel Domínguez (2007) Lactic acid and biosurfactants production from hydrolyzed distilled grape marc, Process Biochemistry 42(6), June 2007, pp. 1010-1020.

References on utilisation
Hazard characteristics
Not classified
Measured harmful effects
No information
If harmful effect was measured, please, specify what was measured, which method was used, who did the measurement, and what was the result

Nem veszélyes a környezetben.

Suspected harmful effects

Globális kár abból ered, hogy ellenőrizetlenül rothad.

Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Magas a szerves anya, valamint N és P tartalma.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.

Abdullah Baran, Gökhan Çaycı, Cihat Kütük, Roger Hartmann (2001) Composted grape marc as growing medium for hypostases (Hypostases phyllostagya)
Bioresource Technology 78(1), pp. 103-106.

E. Carmona, M.T. Moreno, M. Avilés, J. Ordovás (2012) Use of grape marc compost as substrate for vegetable seedlings, Scientia Horticulturae 137, pp. 69-74.

Would it supply nitrogen, phosphorous and/or potassium to the soil?
Yes
Justification, references

Magas a N és P tartalma.
Forrás: C. Vaccarino, R.B. Lo Curto, M.M. Tripodo, R. Patané, A. Ragno (1992) Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi, Bioresource Technology 40(1), pp. 35-41.

A szőlőtörkölyből készült komposzt is kiváló táptalajul szolgál a növényeknek.
Forrás: Abdullah Baran, Gökhan Çaycı, Cihat Kütük, Roger Hartmann (2001) Composted grape marc as growing medium for hypostases (Hypostases phyllostagya)
Bioresource Technology 78(1), pp. 103-106.

E. Carmona, M.T. Moreno, M. Avilés, J. Ordovás (2012) Use of grape marc compost as substrate for vegetable seedlings, Scientia Horticulturae 137, pp. 69-74.

T.C. Flavel, D.V. Murphy, B.M. Lalor, I.R.P. Fillery (2005) Gross N mineralization rates after application of composted grape marc to soil
Soil Biology and Biochemistry 37(7), pp. 1397-1400.

Would it supply mesoelements (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) to the soil?
No
Would it supply microelements (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) to the soil?
No
Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
No information
Would it increase the humus/organic matter content of the soil?
Yes
Justification, references

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.
Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Would it suffice as a main component of growing media?
No
Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Magas szerves anyag és tápelem tartalmának köszönhetően.

Forrás: Antonio F. Patti, G. (Jason) Issa, Ron Smernik and Kevin Wilkinson (2009) Chemical composition of composted grape marc Water Science & Technology 60(5), pp. 1265-1271.

Remigio Paradelo, Ana Belén Moldes, María Teresa Barral (2009) Properties of slate mining wastes incubated with grape marc compost under laboratory conditions, Waste Management 29, pp. 579–584.

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
Yes
Justification, references

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.
Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
No
Justification, references

Állagából adódóan nem.

Would it be suitable for amending sandy soils?
Yes
Justification, references

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez.

Forrás: EvForrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Would it be suitable for erosion prevention?
Yes
Justification, references

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szerkezeti humusz képződéséhez ezáltal javítva a talaj szerkezetét.

Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Would it be suitable for amending acidic soils?
No
Justification, references

pH-ja erősen savanyú.

Would it be suitable for amending saline and sodic soils?
No information
Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
Yes
Justification, references

A szőlőtörkölyből készült vermikomposzt képes megkötni egyes növényvédőszereket a szennyezett talajba helyezve.
Forrás: Jesús D. Fernández-Bayo, Rogelio Nogales, Esperanza Romero (2007) Improved retention of imidacloprid (ConfidorŸ) in soils by adding vermicompost from spent grape marc, Science of The Total Environment 378(1–2), pp. 95-100.

Would it intensify the mobility, availability of the contaminants?
No information
Would it intensify physical, chemical, and/or biological degradation and decomposition of contaminants?
Yes
Justification, references

Különböző szerves hulladékokkal együtt a talajba keverve könnyen biodegradálhatónak bizonyultak a vizsgált keverékek.

Forrás: Forrás: F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez (2008) Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes, Chemosphere 73(5), pp. 670-677.

Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No
Justification, references

Állagából adódóan nem.

Other potential utilisation in soil

Vermikomposztálás után a talajban kiváló tápelemforrás.
Forrás: María Gómez-Brandón, Cristina Lazcano, Marta Lores, Jorge Domínguez (2011) Short-term stabilization of grape marc through earthworms, Journal of Hazardous Materials 187(1–3), pp. 291-295.

Risks associated with potential utilisation in soil

Nagy mennyiségben kontrollálatlan körülmények közt kihelyezve rothadásnak indulhat.

Datasheet id (original)
1497
Creator
Fekete-Kertész Ildikó
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás