Cukorrépamelasz

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Név
Magyar Cukor Zrt. Kaposvári Cukorgyár
Település
Kaposvár
Utca, házszám
Pécsi utca 10-13.
Irányítószám
7400
Telefon/fax
36-82-505-303, Fax: 36-82-505-301
Kapcsolata a hulladékkal, melléktermékkel
Termelő
Hulladék, melléktermék megnevezéseCukorrépamelasz
Hulladék, melléktermék angol megnevezése
Beet molasses
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 04 cukorgyártási hulladékok
  • 02 04 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Folyékony
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A cukorrépát alapos mosás után a köztes tárolóból viszik a feldolgozáshoz. A vágógépek a répát háztető formájú szeletekre aprítják, amelyek cukortartalma 16 és 20% között van. A cukrot a szeletből ellenáramú forró vízzel (kb.70°C) oldják ki - a szeletet a vízárammal szemben alulról felfelé továbbítják. Nyerslé keletkezik. Ez a répában lévő cukor 98 százalékát valamint a szerves és szervetlen anyagokat (ún. nem-cukrok) tartalmazza. A nyerslében lévő nem-cukor anyagokat saját mészkemencében előállított anyagokkal - mész és széndioxidgáz - megkötik és kiválasztják. A kicsapatható és oldhatatlan nem-cukor anyagokat és a meszet szűrőberendezéseken szűrik ki. A szűrletet híglének, a szűrés után visszamaradó anyagot mésziszapnak nevezik. A híglevet többfokozatú sűrítéssel főzik be. A magasnyomású kazánokban előállított gőzzel turbógenerátorokat hajtanak meg, amellyel áramot fejlesztenek. A turbina fáradt gőzét technológiai gőzként a bepárló állomások fűtésére használják. A sűrűlevet a főzőkészülékekben vákuum alatt tovább sűrítik. A kristályosítást finomra őrölt cukor hozzáadásával (oltással) indítják. A további sűrítés során a kristályok a kívánt szemcsenagyságig növekednek. A cukorkristályokat centrifugálással választják le a szörptől. A leválasztott szörpöt további kristályosítási folyamatnak vetik alá. Az így nyert kristályos cukor fehérnek tűnik. A fehércukor szacharóztartalma legalább 99,7%. A fennmaradó rész nedvesség. A fehércukrot légáramban szárítják, hűtik, és silóban tárolják, majd a háztartási illetve ipari igényeknek megfelelően csomagolják. Az utolsó kristályosítási fokozat leválasztott szörpjét melasznak nevezik. A melasz tartalmazza a répából ki nem oldott cukrot (kb. 6-9%) és számos oldható nem-cukor anyagot is.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék, melléktermék éves mennyisége Magyarországon
23 000 t
Hulladék, melléktermék lerakott mennyisége Magyarországon
0 t
Hulladék jellemzése anyagként
Termék
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Fémek, félfémek és vegyületeik
  • kálium-oxid (K2O)
Egyéb vegyi anyag
K2O
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
6.6-7.2 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • egyéb szervetlen
Egyéb vegyi anyag
Na2O
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.9-1.6 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálcium
Egyéb vegyi anyag
CaO
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.4-0.7 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • klór/klorid
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.8-1.2 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Nem vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
cukor
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Fő komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
50 %
Vegyes hulladék/termék neve
Cukorrépamelasz
Vegyes hulladék/termék összetevői

50% szacharóz, 30% nemcukor anyag

Vegyes hulladék/termék viselkedése, sorsa a környezetben, egyéb jellemzői

A nagy cukortartalmú melasz a környezetbe kerülve vízben jól oldódik, könnyen biodegradálódik, a mikroorganizmusok növekedését stimulálja.
Állaga miatt töményen ragacsos, és emiatt töményen gátolja a víz és levegő szabad mozgását.

pH
6-8
Szárazanyag-tartalom (%)
80
Sűrűség (g/cm3)
1.2-1.4
Izzitási veszteség (LOI) (%)
90
Szervesanyag tartalom (%)
70
C/N arány
15-20
Összes szerves eredetű szén, TOC (mg/l vagy mg/kg)
30%
Összes oldott anyag, TDS (mg/l)
870 000
Kémiai oxigén igény, KOI(mg/l)
1 000 000
Homogenitás
Homogén
Puzzolánaktivitás
nem
Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Takarmányozás (felhasználási arány kb. 60%);
Fermentációs eljárásokban (felhasználás arány kb. 40%):etanol, sütőélesztő, glicerin, tejsav, citromsav előállításához

Referenciák hasznosításra

Gyimesi J, Sólyom L. Élesztő- és szeszipari kézikönyv. Mezőgazdasági kiadó, 1979.; Olbrich H. The molasses. Berlin, 1963.

Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Igen
Ha vizsgálták a káros hatást, akkor adja meg, hogy mit, milyen módszerrel, ki mérte és milyen eredménnyel

Nincs káros hatása, sokkal inkább serkentő és egyéb pozitív hatással bír.

Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

hagyományos értelemben nem minősítik veszélynek azt, hogy könnyen biodegradálódik, igen értékes tápanyag a mikroorganizmusok számára. Ennek következtében a környezetbe kikerülve eltolja a fajeloszlást a cukrokat és könnyen metabolizálható fehérjéket hasznosítható mikroorganizmusoknak előnyt biztosítva. Ez azt jelenti, hogy a környezetben megnövekedett aerob biodegradáció, anaerob erjedés vagy rothadás folyamatai indulhatnak meg, a megfelelő mikroorganizmusok relatív arányának és a rájuk alapuló táplálékláncok megnövekedésével.

Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Elvileg igen, de nagy cukortartalma miatt csak speciális esetekben

Alkalmas lehet-e nitrogén, foszfor és/vagy kálium pótlására a talajban?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e mezoelemek (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) pótlására a talajban?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e mikroelemek (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) pótlására a talajban?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Hamujának K tartalma magas, l. referenciák hasznosításra

Alkalmas-e humusztartalom/szervesanyag-tartalom növelésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e termesztőközeg alapnak?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Nagy cukortartalma miatt csak speciális esetekben.

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e homoktalajok javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Nem
Alkalmas lehet-e savanyú talajok javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e sós és szikes talajok javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Nem
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mobilitásának, hozzáférhetőségének növelésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok bonthatóságának, fizikai, kémiai, biológiai degradációjának fokozására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nem
Hasznosítással összefüggő kockázatok

Beltartalmi értékei miatt sokkal inkább élelmiszeripari vagy fermentációs felhasználásra javasolt.
Környezetben történő felhasználása azt jelenti, hogy a környezetbe egy könnyen biodegradálódó tápanyagot viszünk be, mely felboríthatja a fajeloszlást a talajban, megnöveli a sejtszámot a vízben. A biodegradációhoz elfogyasztják a mikroorganizmusok a levegőt, a környezet anoxikus lesz, eltolódhat az anaerobicitás felé, erjedési, rothadási folyamatok kerülnek előtérbe. Töményen alkalmazása az ozmózisnyomást is megváltoztathatja, azzal pedig a sejtek transzportfolyamatait.
Kis koncentrációban, kontrolláltan adagolva környezeti biotechnológiákban nem okoz veszélyt, inkább a tárolás, vagy kontrollálatlan kijutás esetén.

Adatlap azonosító (eredeti)
821
Bevivő
Barta Zsolt
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás