Skip to main content

Cukorrépamelasz

Data provider

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Contact details
Telephone/fax
+36-1-4632347
Data on the producer, manager and collector
Name
Magyar Cukor Zrt. Kaposvári Cukorgyár
Town/place
Kaposvár
Street, No.
Pécsi utca 10-13.
Postal code
7400
Telephone/fax
36-82-505-303, Fax: 36-82-505-301
Connection with the waste or by-product
Producer
General information about the waste or by-product
Denomination of the waste or by-productCukorrépamelasz
Denomination of the waste or by-product in English
Beet molasses
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from food industry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • 02 04 wastes from sugar processing
  • 02 04 99 wastes not otherwise specified
Consistency of the waste or by-product
Fluid (liquid)
Description of the waste generating technology

A cukorrépát alapos mosás után a köztes tárolóból viszik a feldolgozáshoz. A vágógépek a répát háztető formájú szeletekre aprítják, amelyek cukortartalma 16 és 20% között van. A cukrot a szeletből ellenáramú forró vízzel (kb.70°C) oldják ki - a szeletet a vízárammal szemben alulról felfelé továbbítják. Nyerslé keletkezik. Ez a répában lévő cukor 98 százalékát valamint a szerves és szervetlen anyagokat (ún. nem-cukrok) tartalmazza. A nyerslében lévő nem-cukor anyagokat saját mészkemencében előállított anyagokkal - mész és széndioxidgáz - megkötik és kiválasztják. A kicsapatható és oldhatatlan nem-cukor anyagokat és a meszet szűrőberendezéseken szűrik ki. A szűrletet híglének, a szűrés után visszamaradó anyagot mésziszapnak nevezik. A híglevet többfokozatú sűrítéssel főzik be. A magasnyomású kazánokban előállított gőzzel turbógenerátorokat hajtanak meg, amellyel áramot fejlesztenek. A turbina fáradt gőzét technológiai gőzként a bepárló állomások fűtésére használják. A sűrűlevet a főzőkészülékekben vákuum alatt tovább sűrítik. A kristályosítást finomra őrölt cukor hozzáadásával (oltással) indítják. A további sűrítés során a kristályok a kívánt szemcsenagyságig növekednek. A cukorkristályokat centrifugálással választják le a szörptől. A leválasztott szörpöt további kristályosítási folyamatnak vetik alá. Az így nyert kristályos cukor fehérnek tűnik. A fehércukor szacharóztartalma legalább 99,7%. A fennmaradó rész nedvesség. A fehércukrot légáramban szárítják, hűtik, és silóban tárolják, majd a háztartási illetve ipari igényeknek megfelelően csomagolják. Az utolsó kristályosítási fokozat leválasztott szörpjét melasznak nevezik. A melasz tartalmazza a répából ki nem oldott cukrot (kb. 6-9%) és számos oldható nem-cukor anyagot is.

Is it a hazardous waste?
no
Generated annual tonnage
23 000 t
Dumped tonnage
0 t
Characterisation of the waste as a chemical substance
Product
Characterisation and concentration of the chemical substances
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Metals, semi-metals and their compounds
  • potassium oxide (K2O)
Other type of chemical substance
K2O
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
6.6-7.2 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • other inorganic substance
Other type of chemical substance
Na2O
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.9-1.6 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • calcium
Other type of chemical substance
CaO
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.4-0.7 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • chlorine/chloride
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.8-1.2 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Not a chemical substance
Other type of chemical substance
cukor
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Main component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
50 %
Main characteristics of the waste/ by-product
Name of the waste/by-product
Cukorrépamelasz
Components of the waste/by-product

50% szacharóz, 30% nemcukor anyag

Other characteristics of the waste/by-product

A nagy cukortartalmú melasz a környezetbe kerülve vízben jól oldódik, könnyen biodegradálódik, a mikroorganizmusok növekedését stimulálja.
Állaga miatt töményen ragacsos, és emiatt töményen gátolja a víz és levegő szabad mozgását.

Physico-chemical properties of the waste or by-product
pH
6-8
Dry matter content (%)
80
Density (g/cm3)
1.2-1.4
Ignition loss (LOI) (%)
90
Organic content (%)
70
C/N ratio
15-20
Total Organic Carbon (mg/l)
30%
Total Dissolved Solids (mg/l)
870 000
Chemical Oxygen Demand, COD (mg/l)
1 000 000
Homogeneity
Homogeneous
Pozzolan activity
no
Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

Takarmányozás (felhasználási arány kb. 60%);
Fermentációs eljárásokban (felhasználás arány kb. 40%):etanol, sütőélesztő, glicerin, tejsav, citromsav előállításához

References on utilisation

Gyimesi J, Sólyom L. Élesztő- és szeszipari kézikönyv. Mezőgazdasági kiadó, 1979.; Olbrich H. The molasses. Berlin, 1963.

Hazards of the waste or by-product
Hazard characteristics
Not classified
Measured harmful effects
Yes
If harmful effect was measured, please, specify what was measured, which method was used, who did the measurement, and what was the result

Nincs káros hatása, sokkal inkább serkentő és egyéb pozitív hatással bír.

Suspected harmful effects

hagyományos értelemben nem minősítik veszélynek azt, hogy könnyen biodegradálódik, igen értékes tápanyag a mikroorganizmusok számára. Ennek következtében a környezetbe kikerülve eltolja a fajeloszlást a cukrokat és könnyen metabolizálható fehérjéket hasznosítható mikroorganizmusoknak előnyt biztosítva. Ez azt jelenti, hogy a környezetben megnövekedett aerob biodegradáció, anaerob erjedés vagy rothadás folyamatai indulhatnak meg, a megfelelő mikroorganizmusok relatív arányának és a rájuk alapuló táplálékláncok megnövekedésével.

Potential utilisation in soil
Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Elvileg igen, de nagy cukortartalma miatt csak speciális esetekben

Would it supply nitrogen, phosphorous and/or potassium to the soil?
No information
Would it supply mesoelements (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) to the soil?
No information
Would it supply microelements (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) to the soil?
No information
Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
Yes
Justification, references

Hamujának K tartalma magas, l. referenciák hasznosításra

Would it increase the humus/organic matter content of the soil?
No information
Would it suffice as a main component of growing media?
No information
Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Nagy cukortartalma miatt csak speciális esetekben.

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
No
Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
No
Would it be suitable for amending sandy soils?
No information
Would it be suitable for erosion prevention?
No
Would it be suitable for amending acidic soils?
No information
Would it be suitable for amending saline and sodic soils?
No information
Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
No
Would it intensify the mobility, availability of the contaminants?
No information
Would it intensify physical, chemical, and/or biological degradation and decomposition of contaminants?
No information
Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No
Risks associated with potential utilisation in soil

Beltartalmi értékei miatt sokkal inkább élelmiszeripari vagy fermentációs felhasználásra javasolt.
Környezetben történő felhasználása azt jelenti, hogy a környezetbe egy könnyen biodegradálódó tápanyagot viszünk be, mely felboríthatja a fajeloszlást a talajban, megnöveli a sejtszámot a vízben. A biodegradációhoz elfogyasztják a mikroorganizmusok a levegőt, a környezet anoxikus lesz, eltolódhat az anaerobicitás felé, erjedési, rothadási folyamatok kerülnek előtérbe. Töményen alkalmazása az ozmózisnyomást is megváltoztathatja, azzal pedig a sejtek transzportfolyamatait.
Kis koncentrációban, kontrolláltan adagolva környezeti biotechnológiákban nem okoz veszélyt, inkább a tárolás, vagy kontrollálatlan kijutás esetén.

Properties of the datasheet
Datasheet id (original)
821
Creator
Barta Zsolt
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás