Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
- 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
- 02 07 alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italok termeléséből származó hulladékok (kivéve kávé, tea és kakaó)
- 02 07 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
A sörgyártás során a malátaőrleményt cefrézik, a cefrézés során a szénhidrátbontó enzimek a keményítőtartalom egy részét egyszerű cukrokká bontják. A vízben nem oldható maradék szilárd anyagokat a cefreszűrés során szűrőkádban távolítják el a színsörlétől. A kád perforált fenekű, erre rétegződik a szilárd maradék, melyet a szűrés után meleg vízzel többször átmosnak, ezzel minél teljesebben eltávolítva a még benne lévő extrakot. Ez a technológiai lépés a máslás. A máslóvíz hőmérsékletét 80°C alatt tartják, így az alfa-amiláz enzimek, melyek működése az utócukrosodáshoz elengedhetetlen, nem inaktiválódnak. A máslás végén visszamaradó szilárd frakció a sörtörköly. A törkölyt nem szabad túlságosan kilúgozni, mert az extrakt minőségét rontó anyagok egyre nagyobb mértékben kerülnek az oldatba.
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
Szárazanyagra nézve: fehérje 31%, pentozán 19%, lignin 16%, keményítő és béta-glükán 12%, cellulóz 9%, zsírok 9%, hamu 4%.
Takarmányozásra: marhának 10-15 kg, sertésnek és juhoknak 0,5-1 kg adható naponta. Biogáztermelésre is alkalmas. Kései laskagomba (Pleurotus ostreatus) termesztésre is használják.
El-Shafey, E. I., Gameiro, M. L. F., Correia, P. F. M., de Carvalho, J. M. R., 2004. Dewatering of brewer’s spent grain using a membrane filter press: A pilot plant study. Separation Science and Technology 39 (14), 3237–3261.
Nincs káros hatása a környezetben.
Szag
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 52, 18, 1 g/kg).
Forrás: http://www.idosi.org/gjer/gjer1%281%2907/4.pdf
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 52, 18, 1 g/kg).
Forrás: http://www.idosi.org/gjer/gjer1%281%2907/4.pdf
N, P, K pótlásra (a megfelelő tartalmak: 52, 18, 1 g/kg). http://www.idosi.org/gjer/gjer1%281%2907/4.pdf
Magas a szerves anyag tartalma.
Magas fehérjetartalma révén komposztálásnál a megfelelő C:N arány beállításához.
http://www.idosi.org/gjer/gjer1%281%2907/4.pdf