Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
- 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
- 02 07 alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italok termeléséből származó hulladékok (kivéve kávé, tea és kakaó)
- 02 07 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
Gabonaszesz gyártásnál az őrölt szemet vízben szuszpendálják, és 3 óra alatt 85°C-on alfa-amiláz enzimmel keményítőtartalmát vízoldható dextrinekké hidrolizálják. A szem egyéb alkotója (fehérje, csíraolaj, rost) a szilárd frakcióban marad, amelyet szűréssel távolítanak el. Erre a célra egy háromcellás hengeres szűrőt alkalmaznak, melyben a dextrinoldat elválasztása után a maradékot vízzel ellenáramban mossák. A mosóvíz a dextrinoldattal együtt a szimultán cukrosítási és erjesztési lépésbe kerül, ahol a dextrintartalmat amiloglükozidáz enzim glükózzá alakítja, melyet a pékélesztő etanollá erjeszt. A nedves szilárd maradékot szeszgyári törkölynek nevezzük.
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
Szárazanyagra nézve: rost 27%, fehérje 27%, csíraolaj 23%, dextrin 17%, hamu 7%.
Takarmányozás, biogáz előállítás.
Gyimesi J, Sólyom L. Élesztő- és szeszipari kézikönyv. Mezőgazdasági kiadó, 1979.
A környezetben nem veszélyes.
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra.
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra.
N, P, K pótlásra.
Magas fehérjetartalma révén komposztálásnál a megfelelő C:N arány beállításához.