Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 99 waste not otherwise specified
Gabonaszesz gyártásnál az őrölt szemet vízben szuszpendálják, és 3 óra alatt 85°C-on alfa-amiláz enzimmel keményítőtartalmát vízoldható dextrinekké hidrolizálják. A szem egyéb alkotója (fehérje, csíraolaj, rost) a szilárd frakcióban marad, amelyet szűréssel távolítanak el. Erre a célra egy háromcellás hengeres szűrőt alkalmaznak, melyben a dextrinoldat elválasztása után a maradékot vízzel ellenáramban mossák. A mosóvíz a dextrinoldattal együtt a szimultán cukrosítási és erjesztési lépésbe kerül, ahol a dextrintartalmat amiloglükozidáz enzim glükózzá alakítja, melyet a pékélesztő etanollá erjeszt. A nedves szilárd maradékot szeszgyári törkölynek nevezzük.
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
Szárazanyagra nézve: rost 27%, fehérje 27%, csíraolaj 23%, dextrin 17%, hamu 7%.
Takarmányozás, biogáz előállítás.
Gyimesi J, Sólyom L. Élesztő- és szeszipari kézikönyv. Mezőgazdasági kiadó, 1979.
A környezetben nem veszélyes.
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra.
Műtrágya helyettesítő. N, P, K pótlásra.
N, P, K pótlásra.
Magas fehérjetartalma révén komposztálásnál a megfelelő C:N arány beállításához.