Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
- 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
- 02 07 alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italok termeléséből származó hulladékok (kivéve kávé, tea és kakaó)
- 02 07 01 a nyersanyagok mosásából, tisztításából és mechanikus aprításából származó hulladékok
A borkészítés egyik mellékterméke. A bor erjesztése során keletkező élesztő-sejttömeg illetve az egyéb kicsapódó szervetlen vegyületek a bor alján ülepednek le. A bor átfejtése során a tiszta bort átszivattyúzzák egy másik hordóba/tartályba. A hordó/tartály alján ottmaradó anyag a borseprő.
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
- Nem vegyi anyag
Alkohol kb. 10-12%, szárazanyagtartalom: 10-15%, ebből 42-45% fehérje, 5-6% zsír, 6-7% hamu, 8-11% borkősav.
A borseprőt nagy arányban továbbhasznosítják. Lepárlásával nyerik a seprőpálinkát, az egyes esetekben az alkoholt kidesztillálják belőle, vagy a borkősav-tartalmát nyerik ki. Biogáz termelésre is használják.
Körülbelül a termelődő mennyiség 20%-a nem hasznosul.
Nem veszélyes a környezetben.
Van tápanyagtartalma.
50 mg/l foszfort tartalmaz.
50 mg/l foszfort tartalmaz.
F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes Chemosphere 73 (2008) 670–677
F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes Chemosphere 73 (2008) 670–677
Nem ismert káros hatása.