Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 01 wastes from washing, cleaning and mechanical reduction of raw materials
A borkészítés egyik mellékterméke. A bor erjesztése során keletkező élesztő-sejttömeg illetve az egyéb kicsapódó szervetlen vegyületek a bor alján ülepednek le. A bor átfejtése során a tiszta bort átszivattyúzzák egy másik hordóba/tartályba. A hordó/tartály alján ottmaradó anyag a borseprő.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
Main characteristics of the waste/ by-product
Alkohol kb. 10-12%, szárazanyagtartalom: 10-15%, ebből 42-45% fehérje, 5-6% zsír, 6-7% hamu, 8-11% borkősav.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
A borseprőt nagy arányban továbbhasznosítják. Lepárlásával nyerik a seprőpálinkát, az egyes esetekben az alkoholt kidesztillálják belőle, vagy a borkősav-tartalmát nyerik ki. Biogáz termelésre is használják.
Körülbelül a termelődő mennyiség 20%-a nem hasznosul.
Hazards of the waste or by-product
Nem veszélyes a környezetben.
Potential utilisation in soil
Van tápanyagtartalma.
50 mg/l foszfort tartalmaz.
50 mg/l foszfort tartalmaz.
F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes Chemosphere 73 (2008) 670–677
F.J. Fernández, V. Sánchez-Arias, J. Villaseñor, L. Rodríguez Evaluation of carbon degradation during co-composting of exhausted grape marc with different biowastes Chemosphere 73 (2008) 670–677
Nem ismert káros hatása.