Ugrás a tartalomra

Olajpogácsa

Adatszolgáltató

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Elérhetőség
Telefon/fax
+36-1-4632347
Hulladék, melléktermék fő adatai
Hulladék, melléktermék megnevezéseOlajpogácsa
Hulladék, melléktermék angol megnevezése
Oil cake
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Mezőgazdasági és erdészeti eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Szilárd
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

Az olajpogácsa olyan melléktermék, amely az olaj eltávolítása (sajtolás, extrakció) során visszamarad a magokból. Hideg sajtolás: A magok nagy része héjuktól megtisztítva tiszta magbélként kerül feldolgozásra. A hidegsajtolásos eljárás során a magokból 120 atm nyomással, Co-on csigapréssel nyerik ki az olajat. A présekből kifolyó olaj zárt, rozsdamentes tárolótartályba kerül. A kész olajat fénytől és levegőtől elzártan tárolják a szükség szerinti kiszerelésig. Az extrakciós eljárás során az olajpogácsa maradék olajtartalmának kivonásával 20%-kal nagyobb hozam érhető el. Az extrakció során - a hexán segítségével - a préselvény (szilárd pogácsa) 2o%o-os olajtartalmát 1 %-osra csökkentik és az így létrejött extrahált olajat, még a finomítást megelőzően 5 lépcsős desztilláción vezetik végig. Így a finomításra kerülő nyersolaj 2 részből áll: 80%-ban a magból közvetlenül kisajtolt olajból, 2o%-ban extrahált olajból.

Van-e termelő- vagy termékspecifikus jellemzője a hulladéknak?

Az összetételük nagymértékben függ a növény fajtájától, a termesztés feltételeitől és az extrakciós eljárástól. Növény fajtája alapján az olajpogácsa lehet: napraforgó (NOP), szezám (SzOP), szójabab (SOP), kókuszdió (KOP), mustár (MOP), pálmadió (POP), földimogyoró (FOP), gyapotmag (GYOP), repce (ROP), olívabogyó (OOP) és repcemag (RmOP) olajpogácsa.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Termék
Vegyi anyag (keverék) jellemzői és vegyi anyag tartalom
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Nem vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
Cellulóz
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
33 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Nem vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
Hemicelulóz
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
15 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Nem vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
Lignin
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
22 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • nitorgén (szerves)
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
1.06 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • foszfor
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.113 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.833 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálcium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.820 %
Vegyes hulladék, termék jellegű hulladék jellemzői
Vegyes hulladék/termék neve
Olajpogácsa
Vegyes hulladék/termék összetevői

Az olajpogácsák 3 fő frakcióból épülnek fel: lignocellulóz frakció 23,2-25,3%, fehérjetartalmú frakció 55,4-57,6%, oldható frakció 17,1-21,4%.
Szárazanyagra vetítve, az alapanyagtól, az extrakció minőségétől és a tárolási körülményektől függően tartalmaz: 27-57,6% fehérjét, 10-13% rostot. Jellemző aminosav tartalom: triptofán, treonin, lizin, metionin, hisztidin, arginin és cisztein. Tartalmazhat galactomannant.Az extrakció minőségétől függően az olajpogácsa maradék oldószertartalma 200ppm is lehet.[Kiss Béla: Olajnövények, növényolajgyártás] A növényolajgyártás során felhasznált jellemző oldószer a hexán.
(1) V. Manios, C. Balis, Respirometry to determine optimum conditions for
the biodegradation of extracted olive press-cake, Soil Biol. Biochem. 15
(1983) 75–83.

Vegyes hulladék/termék viselkedése, sorsa a környezetben, egyéb jellemzői

Talajba keverve összetevői bekerülnek a biológiai rendszerekbe, elemkörforgalmakba, átalakulva vagy eredeti formában. A talaj szervetlen strukturális alkotóelemeibe, oxidokban, hidroxidokba és anyagásványokba beépülnek.

Hulladék, melléktermék jellemzése
pH
7
Nedvességtartalom (%)
11.75
Szervesanyag tartalom (%)
53
Homogenitás
Homogén
Puzzolánaktivitás
nem
Egyéb

Szervesanyag-tartalom: 50-56%

Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Fermentációs technológiában alkalmazva ezeket a hulladékokat, vegyszerek illetve nagy hozzáadott értékű termékek (pl.: aminosavak, szerves savak, enzimek, gombák (3), biológiailag aktív szekunder metabolitok stb.) gyártására is felhasználhatók, valamint a növény- és gabonatermést veszélyeztető parazita nematodafajok szaporodásának meggátolására. Az olajpogácsákat széles körben alkalmazzák enzimek, antibiotikumok, vitaminok stb. gyártására és állatok takarmányozásának kiegészítésére (1). Az olajpogácsáknak két fajtája van az élelmezési és a nem élelmezési célú. Az ehető olajpogácsáknak magas a tápanyagértéke. Magas fehérjetartalma alkalmassá teszi takarmányozási célra, főleg kérődzőknél és halaknál. A nem élelmezési célú olajpogácsák, mint a ricinus és a miatyánkcserje (neem), szerves nitrogén tartalma miatt alkalmas trágyázásra (1). A repceolaj pogácsa teaföldeken hatékonyan javítja a tea aromáját, N, P és tápanyagtartalma miatt, de csökkenti a talaj pH-ját is, ezért bázikus kémhatású ipari adalékanyagokkal együtt alkalmazzák (bázikus salak) (2). Az olajpogácsák alkalmasak biogáz előállítására is, valamint energiaforrásként is hasznosíthatóak.

Referenciák hasznosításra

(1) Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche, Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey (2007) Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000-2009
(2)WANG Lei1, YANG Xing-Lun1 et al (2013)Combined Use of Alkaline Slag and Rapeseed Cake to Ameliorate Soil Acidity in an Acid Tea Garden Soil, Pedosphere 23(2):177–184
(3) Malika Mansour–Benamar, Jean-Michel Savoie, Louis Chavant (2013) Valorization of solid olive mill wastes by cultivation of a local strain of edible mushrooms, C. R. Biologies 336 (2013) 407–415

Hulladék, melléktermék veszélyessége
Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nincs információ
Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.
Fenolokat és polifenolokat tartalmazhat, ezért főképp komposztálva használható fel. [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar, Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603]

Potenciális használat talajra
Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Az olajpogácsa (mint pl. a ricinus és a miatyánkcserje) szerves nitrogén tartalma miatt alkalmas trágyázásra (1)
(1) Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Vaughn, S.F., Deppe, N.A., Berhow, M.A., Evangelista, R.L., 2010 Lesquerella presscake as an organic fertilizer for greenhouse tomatoes. Ind. Crop Prod. 32, 163–168.

Alkalmas lehet-e nitrogén, foszfor és/vagy kálium pótlására a talajban?
Igen
Indoklás, referenciák

N, P, K tartalom (1)
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Alkalmas lehet-e mezoelemek (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) pótlására a talajban?
Igen
Indoklás, referenciák

Kis mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot is, így elméletileg alkalmas lehet. [1]-Salma Hachicha et al., Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603 [2]- F. Sellami et al., Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188

Alkalmas lehet-e mikroelemek (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) pótlására a talajban?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Néhány olajpogácsa típus növeli a növények nitrogén felvételét, miközben a talaj nitrifikációját gátolja (1). A parazitáktól, rovaroktól is védi a növényt, amely ezáltal ellenállóvá válik a fertőzésekkel szemben (2).
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Alam, M. M., 1991: Control of plant parasitic nematodes with oilseed cakes on some vegetables in field. Pak. J. Nematol.9, (1), 21–30.

Alkalmas-e humusztartalom/szervesanyag-tartalom növelésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Vaughn, S.F., Deppe, N.A., Berhow, M.A., Evangelista, R.L., 2010 Lesquerella presscake as an organic fertilizer for greenhouse tomatoes. Ind. Crop Prod. 32, 163–168.

Alkalmas lehet-e termesztőközeg alapnak?
Igen
Indoklás, referenciák

Alkalmas lehet antibiotikumokat és enzimeket termelő mikroorganizmusok, valamint különböző gombák termesztőközegének. [1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervesanyag- és tápanyagtartalma javíthatja a talaj szerkezetét.

Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e homoktalajok javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervesanyagtartalma miatt. A talajba vitt szerves anyagok növelik a talaj víztartó képességét, a vályog és lösz talajokon, ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervesanyagtartalma miatt. A talajba vitt szerves anyagok növelik a talaj víztartó képességét, a vályog és lösz talajokon, ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Alkalmas lehet-e savanyú talajok javítására?
Nem
Indoklás, referenciák

Savas kémhatása miatt önmagában nem, hanem együttesen bázikus adalékanyaggal (1).

(1) WANG Lei1, YANG Xing-Lun1 et al (2013)Combined Use of Alkaline Slag and Rapeseed Cake to Ameliorate Soil Acidity in an Acid Tea Garden Soil, Pedosphere 23(2):177–184

Alkalmas lehet-e sós és szikes talajok javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervetlen adalékokkal együtt alkalmas rossz minőségű, valamint fémekkel szennyezett talajok javítására, remediációjára. Együttes alkalmazása csökkentheti a szennyezőanyagok biológiai hozzáférhetőségét, mobilitását.
L.C. Ram, R.E.Masto (2014) Fly ash for soil amelioration: A review on the influence of ash blending with inorganic and organic amendments, Earth-Science Reviews 128 (2014) 52–74

Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mobilitásának, hozzáférhetőségének növelésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok bonthatóságának, fizikai, kémiai, biológiai degradációjának fokozására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nincs információ
Hasznosítással összefüggő kockázatok

Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.

Adatlap tulajdonságai
Adatlap azonosító (eredeti)
1217
Bevivő
Böröndi Tamás
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás