Skip to main content

Olajpogácsa

Data provider

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Contact details
Telephone/fax
+36-1-4632347
General information about the waste or by-product
Denomination of the waste or by-productOlajpogácsa
Denomination of the waste or by-product in English
Oil cake
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from agriculture and forestry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • HUF
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 99 wastes not otherwise specified
Consistency of the waste or by-product
Solid
Description of the waste generating technology

Az olajpogácsa olyan melléktermék, amely az olaj eltávolítása (sajtolás, extrakció) során visszamarad a magokból. Hideg sajtolás: A magok nagy része héjuktól megtisztítva tiszta magbélként kerül feldolgozásra. A hidegsajtolásos eljárás során a magokból 120 atm nyomással, Co-on csigapréssel nyerik ki az olajat. A présekből kifolyó olaj zárt, rozsdamentes tárolótartályba kerül. A kész olajat fénytől és levegőtől elzártan tárolják a szükség szerinti kiszerelésig. Az extrakciós eljárás során az olajpogácsa maradék olajtartalmának kivonásával 20%-kal nagyobb hozam érhető el. Az extrakció során - a hexán segítségével - a préselvény (szilárd pogácsa) 2o%o-os olajtartalmát 1 %-osra csökkentik és az így létrejött extrahált olajat, még a finomítást megelőzően 5 lépcsős desztilláción vezetik végig. Így a finomításra kerülő nyersolaj 2 részből áll: 80%-ban a magból közvetlenül kisajtolt olajból, 2o%-ban extrahált olajból.

Any special characteristics of the waste or by-product

Az összetételük nagymértékben függ a növény fajtájától, a termesztés feltételeitől és az extrakciós eljárástól. Növény fajtája alapján az olajpogácsa lehet: napraforgó (NOP), szezám (SzOP), szójabab (SOP), kókuszdió (KOP), mustár (MOP), pálmadió (POP), földimogyoró (FOP), gyapotmag (GYOP), repce (ROP), olívabogyó (OOP) és repcemag (RmOP) olajpogácsa.

Is it a hazardous waste?
no
Characterisation of the waste as a chemical substance
Product
Characterisation and concentration of the chemical substances
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Not a chemical substance
Other type of chemical substance
Cellulóz
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
33 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Not a chemical substance
Other type of chemical substance
Hemicelulóz
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
15 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Not a chemical substance
Other type of chemical substance
Lignin
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
22 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • nitrogen (organic)
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
1.06 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • phosphorous
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.113 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • potassium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.833 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • calcium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.820 %
Main characteristics of the waste/ by-product
Name of the waste/by-product
Olajpogácsa
Components of the waste/by-product

Az olajpogácsák 3 fő frakcióból épülnek fel: lignocellulóz frakció 23,2-25,3%, fehérjetartalmú frakció 55,4-57,6%, oldható frakció 17,1-21,4%.
Szárazanyagra vetítve, az alapanyagtól, az extrakció minőségétől és a tárolási körülményektől függően tartalmaz: 27-57,6% fehérjét, 10-13% rostot. Jellemző aminosav tartalom: triptofán, treonin, lizin, metionin, hisztidin, arginin és cisztein. Tartalmazhat galactomannant.Az extrakció minőségétől függően az olajpogácsa maradék oldószertartalma 200ppm is lehet.[Kiss Béla: Olajnövények, növényolajgyártás] A növényolajgyártás során felhasznált jellemző oldószer a hexán.
(1) V. Manios, C. Balis, Respirometry to determine optimum conditions for
the biodegradation of extracted olive press-cake, Soil Biol. Biochem. 15
(1983) 75–83.

Other characteristics of the waste/by-product

Talajba keverve összetevői bekerülnek a biológiai rendszerekbe, elemkörforgalmakba, átalakulva vagy eredeti formában. A talaj szervetlen strukturális alkotóelemeibe, oxidokban, hidroxidokba és anyagásványokba beépülnek.

Physico-chemical properties of the waste or by-product
pH
7
Moisture content (%)
11.75
Organic content (%)
53
Homogeneity
Homogeneous
Pozzolan activity
no
Other

Szervesanyag-tartalom: 50-56%

Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

Fermentációs technológiában alkalmazva ezeket a hulladékokat, vegyszerek illetve nagy hozzáadott értékű termékek (pl.: aminosavak, szerves savak, enzimek, gombák (3), biológiailag aktív szekunder metabolitok stb.) gyártására is felhasználhatók, valamint a növény- és gabonatermést veszélyeztető parazita nematodafajok szaporodásának meggátolására. Az olajpogácsákat széles körben alkalmazzák enzimek, antibiotikumok, vitaminok stb. gyártására és állatok takarmányozásának kiegészítésére (1). Az olajpogácsáknak két fajtája van az élelmezési és a nem élelmezési célú. Az ehető olajpogácsáknak magas a tápanyagértéke. Magas fehérjetartalma alkalmassá teszi takarmányozási célra, főleg kérődzőknél és halaknál. A nem élelmezési célú olajpogácsák, mint a ricinus és a miatyánkcserje (neem), szerves nitrogén tartalma miatt alkalmas trágyázásra (1). A repceolaj pogácsa teaföldeken hatékonyan javítja a tea aromáját, N, P és tápanyagtartalma miatt, de csökkenti a talaj pH-ját is, ezért bázikus kémhatású ipari adalékanyagokkal együtt alkalmazzák (bázikus salak) (2). Az olajpogácsák alkalmasak biogáz előállítására is, valamint energiaforrásként is hasznosíthatóak.

References on utilisation

(1) Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche, Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey (2007) Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000-2009
(2)WANG Lei1, YANG Xing-Lun1 et al (2013)Combined Use of Alkaline Slag and Rapeseed Cake to Ameliorate Soil Acidity in an Acid Tea Garden Soil, Pedosphere 23(2):177–184
(3) Malika Mansour–Benamar, Jean-Michel Savoie, Louis Chavant (2013) Valorization of solid olive mill wastes by cultivation of a local strain of edible mushrooms, C. R. Biologies 336 (2013) 407–415

Hazards of the waste or by-product
Hazard characteristics
Not classified
Measured harmful effects
No information
Suspected harmful effects

Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.
Fenolokat és polifenolokat tartalmazhat, ezért főképp komposztálva használható fel. [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar, Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603]

Potential utilisation in soil
Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Az olajpogácsa (mint pl. a ricinus és a miatyánkcserje) szerves nitrogén tartalma miatt alkalmas trágyázásra (1)
(1) Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Vaughn, S.F., Deppe, N.A., Berhow, M.A., Evangelista, R.L., 2010 Lesquerella presscake as an organic fertilizer for greenhouse tomatoes. Ind. Crop Prod. 32, 163–168.

Would it supply nitrogen, phosphorous and/or potassium to the soil?
Yes
Justification, references

N, P, K tartalom (1)
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Would it supply mesoelements (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) to the soil?
Yes
Justification, references

Kis mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot is, így elméletileg alkalmas lehet. [1]-Salma Hachicha et al., Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603 [2]- F. Sellami et al., Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188

Would it supply microelements (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) to the soil?
No information
Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
Yes
Justification, references

Néhány olajpogácsa típus növeli a növények nitrogén felvételét, miközben a talaj nitrifikációját gátolja (1). A parazitáktól, rovaroktól is védi a növényt, amely ezáltal ellenállóvá válik a fertőzésekkel szemben (2).
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Alam, M. M., 1991: Control of plant parasitic nematodes with oilseed cakes on some vegetables in field. Pak. J. Nematol.9, (1), 21–30.

Would it increase the humus/organic matter content of the soil?
Yes
Justification, references

Vaughn, S.F., Deppe, N.A., Berhow, M.A., Evangelista, R.L., 2010 Lesquerella presscake as an organic fertilizer for greenhouse tomatoes. Ind. Crop Prod. 32, 163–168.

Would it suffice as a main component of growing media?
Yes
Justification, references

Alkalmas lehet antibiotikumokat és enzimeket termelő mikroorganizmusok, valamint különböző gombák termesztőközegének. [1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
Yes
Justification, references

Szervesanyag- és tápanyagtartalma javíthatja a talaj szerkezetét.

Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
No information
Would it be suitable for amending sandy soils?
Yes
Justification, references

Szervesanyagtartalma miatt. A talajba vitt szerves anyagok növelik a talaj víztartó képességét, a vályog és lösz talajokon, ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Would it be suitable for erosion prevention?
Yes
Justification, references

Szervesanyagtartalma miatt. A talajba vitt szerves anyagok növelik a talaj víztartó képességét, a vályog és lösz talajokon, ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Would it be suitable for amending acidic soils?
No
Justification, references

Savas kémhatása miatt önmagában nem, hanem együttesen bázikus adalékanyaggal (1).

(1) WANG Lei1, YANG Xing-Lun1 et al (2013)Combined Use of Alkaline Slag and Rapeseed Cake to Ameliorate Soil Acidity in an Acid Tea Garden Soil, Pedosphere 23(2):177–184

Would it be suitable for amending saline and sodic soils?
No information
Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
Yes
Justification, references

Szervetlen adalékokkal együtt alkalmas rossz minőségű, valamint fémekkel szennyezett talajok javítására, remediációjára. Együttes alkalmazása csökkentheti a szennyezőanyagok biológiai hozzáférhetőségét, mobilitását.
L.C. Ram, R.E.Masto (2014) Fly ash for soil amelioration: A review on the influence of ash blending with inorganic and organic amendments, Earth-Science Reviews 128 (2014) 52–74

Would it intensify the mobility, availability of the contaminants?
No information
Would it intensify physical, chemical, and/or biological degradation and decomposition of contaminants?
No information
Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No information
Risks associated with potential utilisation in soil

Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.

Properties of the datasheet
Datasheet id (original)
1217
Creator
Böröndi Tamás
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás