Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 99 wastes not otherwise specified
Az olajpogácsa olyan melléktermék, amely az olaj eltávolítása (sajtolás, extrakció) során visszamarad a magokból. Hideg sajtolás: A magok nagy része héjuktól megtisztítva tiszta magbélként kerül feldolgozásra. A hidegsajtolásos eljárás során a magokból 120 atm nyomással, Co-on csigapréssel nyerik ki az olajat. A présekből kifolyó olaj zárt, rozsdamentes tárolótartályba kerül. A kész olajat fénytől és levegőtől elzártan tárolják a szükség szerinti kiszerelésig. Az extrakciós eljárás során az olajpogácsa maradék olajtartalmának kivonásával 20%-kal nagyobb hozam érhető el. Az extrakció során - a hexán segítségével - a préselvény (szilárd pogácsa) 2o%o-os olajtartalmát 1 %-osra csökkentik és az így létrejött extrahált olajat, még a finomítást megelőzően 5 lépcsős desztilláción vezetik végig. Így a finomításra kerülő nyersolaj 2 részből áll: 80%-ban a magból közvetlenül kisajtolt olajból, 2o%-ban extrahált olajból.
Az összetételük nagymértékben függ a növény fajtájától, a termesztés feltételeitől és az extrakciós eljárástól. Növény fajtája alapján az olajpogácsa lehet: napraforgó (NOP), szezám (SzOP), szójabab (SOP), kókuszdió (KOP), mustár (MOP), pálmadió (POP), földimogyoró (FOP), gyapotmag (GYOP), repce (ROP), olívabogyó (OOP) és repcemag (RmOP) olajpogácsa.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Not a chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- nitrogen (organic)
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
Main characteristics of the waste/ by-product
Az olajpogácsák 3 fő frakcióból épülnek fel: lignocellulóz frakció 23,2-25,3%, fehérjetartalmú frakció 55,4-57,6%, oldható frakció 17,1-21,4%.
Szárazanyagra vetítve, az alapanyagtól, az extrakció minőségétől és a tárolási körülményektől függően tartalmaz: 27-57,6% fehérjét, 10-13% rostot. Jellemző aminosav tartalom: triptofán, treonin, lizin, metionin, hisztidin, arginin és cisztein. Tartalmazhat galactomannant.Az extrakció minőségétől függően az olajpogácsa maradék oldószertartalma 200ppm is lehet.[Kiss Béla: Olajnövények, növényolajgyártás] A növényolajgyártás során felhasznált jellemző oldószer a hexán.
(1) V. Manios, C. Balis, Respirometry to determine optimum conditions for
the biodegradation of extracted olive press-cake, Soil Biol. Biochem. 15
(1983) 75–83.
Talajba keverve összetevői bekerülnek a biológiai rendszerekbe, elemkörforgalmakba, átalakulva vagy eredeti formában. A talaj szervetlen strukturális alkotóelemeibe, oxidokban, hidroxidokba és anyagásványokba beépülnek.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Szervesanyag-tartalom: 50-56%
Fermentációs technológiában alkalmazva ezeket a hulladékokat, vegyszerek illetve nagy hozzáadott értékű termékek (pl.: aminosavak, szerves savak, enzimek, gombák (3), biológiailag aktív szekunder metabolitok stb.) gyártására is felhasználhatók, valamint a növény- és gabonatermést veszélyeztető parazita nematodafajok szaporodásának meggátolására. Az olajpogácsákat széles körben alkalmazzák enzimek, antibiotikumok, vitaminok stb. gyártására és állatok takarmányozásának kiegészítésére (1). Az olajpogácsáknak két fajtája van az élelmezési és a nem élelmezési célú. Az ehető olajpogácsáknak magas a tápanyagértéke. Magas fehérjetartalma alkalmassá teszi takarmányozási célra, főleg kérődzőknél és halaknál. A nem élelmezési célú olajpogácsák, mint a ricinus és a miatyánkcserje (neem), szerves nitrogén tartalma miatt alkalmas trágyázásra (1). A repceolaj pogácsa teaföldeken hatékonyan javítja a tea aromáját, N, P és tápanyagtartalma miatt, de csökkenti a talaj pH-ját is, ezért bázikus kémhatású ipari adalékanyagokkal együtt alkalmazzák (bázikus salak) (2). Az olajpogácsák alkalmasak biogáz előállítására is, valamint energiaforrásként is hasznosíthatóak.
(1) Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche, Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey (2007) Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000-2009
(2)WANG Lei1, YANG Xing-Lun1 et al (2013)Combined Use of Alkaline Slag and Rapeseed Cake to Ameliorate Soil Acidity in an Acid Tea Garden Soil, Pedosphere 23(2):177–184
(3) Malika Mansour–Benamar, Jean-Michel Savoie, Louis Chavant (2013) Valorization of solid olive mill wastes by cultivation of a local strain of edible mushrooms, C. R. Biologies 336 (2013) 407–415
Hazards of the waste or by-product
Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.
Fenolokat és polifenolokat tartalmazhat, ezért főképp komposztálva használható fel. [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar, Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603]
Potential utilisation in soil
Az olajpogácsa (mint pl. a ricinus és a miatyánkcserje) szerves nitrogén tartalma miatt alkalmas trágyázásra (1)
(1) Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Vaughn, S.F., Deppe, N.A., Berhow, M.A., Evangelista, R.L., 2010 Lesquerella presscake as an organic fertilizer for greenhouse tomatoes. Ind. Crop Prod. 32, 163–168.
N, P, K tartalom (1)
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Kis mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot is, így elméletileg alkalmas lehet. [1]-Salma Hachicha et al., Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603 [2]- F. Sellami et al., Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188
Néhány olajpogácsa típus növeli a növények nitrogén felvételét, miközben a talaj nitrifikációját gátolja (1). A parazitáktól, rovaroktól is védi a növényt, amely ezáltal ellenállóvá válik a fertőzésekkel szemben (2).
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
(2) Alam, M. M., 1991: Control of plant parasitic nematodes with oilseed cakes on some vegetables in field. Pak. J. Nematol.9, (1), 21–30.
Vaughn, S.F., Deppe, N.A., Berhow, M.A., Evangelista, R.L., 2010 Lesquerella presscake as an organic fertilizer for greenhouse tomatoes. Ind. Crop Prod. 32, 163–168.
Alkalmas lehet antibiotikumokat és enzimeket termelő mikroorganizmusok, valamint különböző gombák termesztőközegének. [1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
[1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Szervesanyag- és tápanyagtartalma javíthatja a talaj szerkezetét.
Szervesanyagtartalma miatt. A talajba vitt szerves anyagok növelik a talaj víztartó képességét, a vályog és lösz talajokon, ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Szervesanyagtartalma miatt. A talajba vitt szerves anyagok növelik a talaj víztartó képességét, a vályog és lösz talajokon, ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Savas kémhatása miatt önmagában nem, hanem együttesen bázikus adalékanyaggal (1).
(1) WANG Lei1, YANG Xing-Lun1 et al (2013)Combined Use of Alkaline Slag and Rapeseed Cake to Ameliorate Soil Acidity in an Acid Tea Garden Soil, Pedosphere 23(2):177–184
Szervetlen adalékokkal együtt alkalmas rossz minőségű, valamint fémekkel szennyezett talajok javítására, remediációjára. Együttes alkalmazása csökkentheti a szennyezőanyagok biológiai hozzáférhetőségét, mobilitását.
L.C. Ram, R.E.Masto (2014) Fly ash for soil amelioration: A review on the influence of ash blending with inorganic and organic amendments, Earth-Science Reviews 128 (2014) 52–74
Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.