Ugrás a tartalomra

Kávézacc

Adatszolgáltató

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Elérhetőség
Telefon/fax
+36-1-4632347
Hulladék, melléktermék fő adatai
Hulladék, melléktermék megnevezéseKávézacc
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 04 fogyasztásra, illetve feldolgozásra alkalmatlan anyagok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Szilárd
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A kávészemek pörkölése után a kávét különböző módon lehet elkészíteni. A forró víz kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat. A visszamaradó szilárd szemcsés anyagot nevezzük zaccnak.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Vegyi anyag keverék
Vegyi anyag (keverék) jellemzői és vegyi anyag tartalom
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • foszfor
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.112 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.43 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálcium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.103 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • magnézium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.143 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • oxigén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
35 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • szén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
52 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • hidrogén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
7 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • nitrogén (összes)
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
3.5 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.1 tömeg %
Vegyes hulladék, termék jellegű hulladék jellemzői
Vegyes hulladék/termék neve
Kávézacc
Vegyes hulladék/termék összetevői

Holocellulóz tartalma 47,2 m/m%, lignin: 39,4 m/m%.
Forrás: Wen-Tien Tsai, Sii-Chew Liu, Ching-Hsiang Hsieh (2012)Preparation and fuel properties of biochars from the pyrolysis of exhausted coffee residue Journal of Analytical and Applied Pyrolysis 93, pp. 63-67.

Hulladék, melléktermék jellemzése
Nedvességtartalom (%)
11
Izzitási veszteség (LOI) (%)
0.73
Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

A kávézacc kiváló növényvédőszer, távol tartja a kártevőket. Rengeteg ásványi anyaggal és más hasznos tápanyaggal látja el kertünk talaját, növelhetjük vele annak nitrogén, foszfor, kálium, kálcium, magnézium és kén tartalmát. Talajtakaróként is megállja helyét. Szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy a felesleges víz el tudjon távozni kertünkben. A kávészemek csersavtartalma részben a zaccban is megmarad, így alkalmas lehet a talaj javítására. Különösen azok a növények hálálják meg a zacckezelést, amelyek savanyú talajban fejlődnek jobban.

Bioüzemanyagot állítanak elő belőle. Forrás: Wen-Tien Tsai, Sii-Chew Liu, Ching-Hsiang Hsieh (2012)Preparation and fuel properties of biochars from the pyrolysis of exhausted coffee residue Journal of Analytical and Applied Pyrolysis 93, pp. 63-67.

Bioetanolt állítanak elő belőle.
Forrás: In Seong Choi, Seung Gon Wi, Su-Bae Kim, Hyeun-Jong Bae (2012) Conversion of c

Referenciák hasznosításra

Aktív szenet állítanak elő belőe. Forrás: Virote Boonamnuayvitaya, Srisuda Sae-ung, Wiwut Tanthapanichakoon (2005) Preparation of activated carbons from coffee residue for the adsorption of formaldehyde, Separation and Purification Technology 42(2), pp. 159-168.

http://www.edenkert.hu/novenydoktor/aktualis-novenyvedelmi-munkak/ne-do…
http://ezermester.hu/cikk-5057/7_konyhai_hulladek_kerti_felhasznalasa
http://www.viragcenter.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=…
http://www.hegyvidekujsag.eu/archivum/archivum-2011-februar-15/kavezacc…

Komposztálható, hűtő illatosítóként is használható, hangyaűző hatású, a tűzhelybe téve kevesebb hamu keletkezik a fa égése során, színanyagként is alkalmazható.
Forrás:http://lifehackery.com/2008/08/21/home-7/
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080612190650AA1f2eE
http://organi

Hulladék, melléktermék veszélyessége
Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Nincs információ
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nem
Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

Mivel magas a csersav tartalma, túlzott mértékben alkalmazva nagyon elsavanyíthatja a talajt.
Forrás: N.D. Senevirathne, T. Okamoto, J. Takahashi, K. Umetsu, T. Nishida (2012) Effect of Mixed Microbial Culture Treatment on the Nutritive Value of Coffee, Green Tea and Oolong Tea Residues and the Effect of the Fermented Residues on in Vitro Rumen Fermentation, APCBEE Procedia 4, pp. 66-72.

Potenciális használat talajra
Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló. Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.

Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló, emelett foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot, ként tartalmaz nagy mennyiségben.
Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.

Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló, emelett foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot, ként tartalmaz nagy mennyiségben.
Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően a talaj szerkezetét javíthatja.

Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Közvetetten alkalmas lehet szervesanyag-tartalmának köszönhetően.

Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Igen
Indoklás, referenciák

Vízelvezető képességének köszönhetően védi a talajt az elmosódástól.

Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Igen
Indoklás, referenciák

George Z. Kyzas, Nikolaos K. Lazaridis, Athanassios Ch. Mitropoulos (2012)Removal of dyes from aqueous solutions with untreated coffee residues as potential low-cost adsorbents: Equilibrium, reuse and thermodynamic approach, Chemical Engineering Journal 189–190, pp. 148-159.

Virote Boonamnuayvitaya, Chaiyan Chaiya, Wiwut Tanthapanichakoon, Somnuk Jarudilokkul (2004) Removal of heavy metals by adsorbent prepared from pyrolyzed coffee residues and clay, Separation and Purification Technology 35(1), pp. 11-22.

Chahrazed Djilani, Rachida Zaghdoudi, Ali Modarressi, Marek Rogalski, Fayçal Djazi, Abdelaziz Lallam (2012)Elimination of organic micropollutants by adsorption on activated carbon prepared from agricultural waste, Chemical Engineering Journal 189–190, pp. 203-212

Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nem
Indoklás, referenciák

-

Hasznosítással összefüggő kockázatok

Mivel magas a csersav tartalma, túlzott mértékben alkalmazva nagyon elsavanyíthatja a talajt.
Forrás: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080612190650AA1f2eE

Adatlap tulajdonságai
Adatlap azonosító (eredeti)
1234
Bevivő
Fekete-Kertész Ildikó
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás