Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 04 materials unsuitable for consumption or processing
A kávészemek pörkölése után a kávét különböző módon lehet elkészíteni. A forró víz kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat. A visszamaradó szilárd szemcsés anyagot nevezzük zaccnak.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
- Other inorganic chemical compounds
- magnesium
- Other inorganic chemical compounds
- oxigene
- Other inorganic chemical compounds
- carbon
- Other inorganic chemical compounds
- hydrogen
- Other inorganic chemical compounds
- nitrogen (total)
- Other inorganic chemical compounds
- sulphur
Main characteristics of the waste/ by-product
Holocellulóz tartalma 47,2 m/m%, lignin: 39,4 m/m%.
Forrás: Wen-Tien Tsai, Sii-Chew Liu, Ching-Hsiang Hsieh (2012)Preparation and fuel properties of biochars from the pyrolysis of exhausted coffee residue Journal of Analytical and Applied Pyrolysis 93, pp. 63-67.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
A kávézacc kiváló növényvédőszer, távol tartja a kártevőket. Rengeteg ásványi anyaggal és más hasznos tápanyaggal látja el kertünk talaját, növelhetjük vele annak nitrogén, foszfor, kálium, kálcium, magnézium és kén tartalmát. Talajtakaróként is megállja helyét. Szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy a felesleges víz el tudjon távozni kertünkben. A kávészemek csersavtartalma részben a zaccban is megmarad, így alkalmas lehet a talaj javítására. Különösen azok a növények hálálják meg a zacckezelést, amelyek savanyú talajban fejlődnek jobban.
Bioüzemanyagot állítanak elő belőle. Forrás: Wen-Tien Tsai, Sii-Chew Liu, Ching-Hsiang Hsieh (2012)Preparation and fuel properties of biochars from the pyrolysis of exhausted coffee residue Journal of Analytical and Applied Pyrolysis 93, pp. 63-67.
Bioetanolt állítanak elő belőle.
Forrás: In Seong Choi, Seung Gon Wi, Su-Bae Kim, Hyeun-Jong Bae (2012) Conversion of c
Aktív szenet állítanak elő belőe. Forrás: Virote Boonamnuayvitaya, Srisuda Sae-ung, Wiwut Tanthapanichakoon (2005) Preparation of activated carbons from coffee residue for the adsorption of formaldehyde, Separation and Purification Technology 42(2), pp. 159-168.
http://www.edenkert.hu/novenydoktor/aktualis-novenyvedelmi-munkak/ne-do…
http://ezermester.hu/cikk-5057/7_konyhai_hulladek_kerti_felhasznalasa
http://www.viragcenter.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=…
http://www.hegyvidekujsag.eu/archivum/archivum-2011-februar-15/kavezacc…
Komposztálható, hűtő illatosítóként is használható, hangyaűző hatású, a tűzhelybe téve kevesebb hamu keletkezik a fa égése során, színanyagként is alkalmazható.
Forrás:http://lifehackery.com/2008/08/21/home-7/
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080612190650AA1f2eE
http://organi
Hazards of the waste or by-product
Mivel magas a csersav tartalma, túlzott mértékben alkalmazva nagyon elsavanyíthatja a talajt.
Forrás: N.D. Senevirathne, T. Okamoto, J. Takahashi, K. Umetsu, T. Nishida (2012) Effect of Mixed Microbial Culture Treatment on the Nutritive Value of Coffee, Green Tea and Oolong Tea Residues and the Effect of the Fermented Residues on in Vitro Rumen Fermentation, APCBEE Procedia 4, pp. 66-72.
Potential utilisation in soil
Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló. Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.
Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló, emelett foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot, ként tartalmaz nagy mennyiségben.
Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.
Magas a szerves anyag tartalma, nitrogén pótlásra kiváló, emelett foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot, ként tartalmaz nagy mennyiségben.
Vermikomposztáláshoz szintén kiváló, nagyban javul ezáltal a talaj minősége.
Forrás: A.J. Adi, Z.M. Noor, Waste recycling: Utilization of coffee grounds
and kitchen waste in vermicomposting, Bioresource Technology 100 (2009) 1027–1030.
Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően a talaj szerkezetét javíthatja.
Közvetetten alkalmas lehet szervesanyag-tartalmának köszönhetően.
Vízelvezető képességének köszönhetően védi a talajt az elmosódástól.
George Z. Kyzas, Nikolaos K. Lazaridis, Athanassios Ch. Mitropoulos (2012)Removal of dyes from aqueous solutions with untreated coffee residues as potential low-cost adsorbents: Equilibrium, reuse and thermodynamic approach, Chemical Engineering Journal 189–190, pp. 148-159.
Virote Boonamnuayvitaya, Chaiyan Chaiya, Wiwut Tanthapanichakoon, Somnuk Jarudilokkul (2004) Removal of heavy metals by adsorbent prepared from pyrolyzed coffee residues and clay, Separation and Purification Technology 35(1), pp. 11-22.
Chahrazed Djilani, Rachida Zaghdoudi, Ali Modarressi, Marek Rogalski, Fayçal Djazi, Abdelaziz Lallam (2012)Elimination of organic micropollutants by adsorption on activated carbon prepared from agricultural waste, Chemical Engineering Journal 189–190, pp. 203-212
-
Mivel magas a csersav tartalma, túlzott mértékben alkalmazva nagyon elsavanyíthatja a talajt.
Forrás: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080612190650AA1f2eE