Olíva olajpogácsa

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Hulladék, melléktermék megnevezéseOlíva olajpogácsa
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Szilárd
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

Olive Oil Cake (OOC). Olívaolaj extrakciós kinyerése után visszamaradt, az alapanyag szilárd alkotórészeit tartalmazó melléktermék. Olívaolaj kinyerés háromfázisú technológiájánál keletkezik. A háromfázisú szeparációs (centrifuga) rendszer, biztosítja a folyamatos működés feltételeit. Az olíva olajtartalmát, a növényi víztartalmát és szilárd alkotóit választják szét folyamatos üzemben, ami a hagyományos préselési technológiát csaknem teljes egészében háttérbe szorította. A rendszer nagy mennyiségben termel melléktermékeket, olíva olajpogácsát és szennyvizet, főképp az év egy rövid időszakában (November-Február). [1]- J.A. Alburquerque et al. Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology 91 (2004) 195–200

Van-e termelő- vagy termékspecifikus jellemzője a hulladéknak?

Igen, a felhasznált alapanyag minőségétől, az olaj kinyerés technológiájától függően eltérő minőségű fő és melléktermékek keletkezhetnek.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Termék
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Fenolok
  • fenolok (összes)
Egyéb vegyi anyag
Oldható fenolok
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
310 mg/l
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Nem vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
Összes polifenol
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
3.1 mg/l
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • foszfor
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.1 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.63 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • nátrium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.42 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • magnézium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.12 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálcium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.23 %
Vegyes hulladék/termék neve
Olíva olajpogácsa
Vegyes hulladék/termék összetevői

Az olíva olajpogácsa abban különbözik a többi olajpogácsától, hogy alacsony a nyersfehérje és magas a nyersrost tartalma. A fehérjehányad nagy része a lignocellulóz frakcióhoz kapcsolódik. Gazdag telítetlen C16 és C18 zsírsavakban, amely a zsírtartalom 96%-át adja. [Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche, Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey, Olajpogácsák és biotechnológiai alkalmazásuk, Bioresource Technology 98 (2007) 2000-2009]

Vegyes hulladék/termék viselkedése, sorsa a környezetben, egyéb jellemzői

Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Talajba és élővizekbe engedve azokat savanyíthatja.

pH
5.85
Vezetőképesség (mS/cm)
0.097
Szárazanyag-tartalom (%)
80.4
Nedvességtartalom (%)
19.6
Sűrűség (g/cm3)
0.6-1
Szervesanyag tartalom (%)
67
C/N arány
41
Összes szerves eredetű szén, TOC (mg/l vagy mg/kg)
430 000
Homogenitás
Homogén
Puzzolánaktivitás
nem
Egyéb

Összes ásványianyag tartalom = 30-36%
Összes Kjeldahl Nitrogén (TKN) = 0.98-1.12%

Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Komposztálás alapanyaga lehet. Használhatják fermentációs szubsztrátként ipari enzimek, antibiotikumok, biopeszticidek és más biokemikáliák előállításához. Takarmányozási célra is kiválóan alkalmas lehet.

Referenciák hasznosításra

Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar (2008) Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management, 28, 2593–2603

Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche,
Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey (2007) Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology, 98, 2000–2009

Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Igen
Ha vizsgálták a káros hatást, akkor adja meg, hogy mit, milyen módszerrel, ki mérte és milyen eredménnyel

Fenolokat és polifenolokat tartalmazhat, ezért főképp komposztálva használható fel. [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar, Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603]

Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.

Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag-tartalma miatt alkalmas talajjavításra, alacsony tápelemtartalma miatt azonban főként más anyagokkal együtt alkalmazható. [F. Sellami, R. Jarboui, S. Hachicha, K. Medhioub, E. Ammar Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188]

Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Kis mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot is, így elméletileg alkalmas lehet. [1]-Salma Hachicha et al., Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603 [2]- F. Sellami et al., Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188

Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet. Alkalmas lehet antibiotikumokat és enzimeket termelő mikroorganizmusok, valamint különböző gombák termesztőközegének is. [1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.

Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Igen
Indoklás, referenciák

A talajba vitt szerves anyagok növelik a víztartó képességet, a vályog és lösz talajokon. Ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.

Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nincs információ
Indoklás, referenciák

Ilyen jellegű hasznosításáról nincs információ.

Hasznosítással összefüggő kockázatok

Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.

Adatlap azonosító (eredeti)
1257
Bevivő
Böröndi Tamás
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás