Skip to main content

Olíva olajpogácsa

Data provider

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Contact details
Telephone/fax
+36-1-4632347
General information about the waste or by-product
Denomination of the waste or by-productOlíva olajpogácsa
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from food industry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • HUF
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 99 wastes not otherwise specified
Consistency of the waste or by-product
Solid
Description of the waste generating technology

Olive Oil Cake (OOC). Olívaolaj extrakciós kinyerése után visszamaradt, az alapanyag szilárd alkotórészeit tartalmazó melléktermék. Olívaolaj kinyerés háromfázisú technológiájánál keletkezik. A háromfázisú szeparációs (centrifuga) rendszer, biztosítja a folyamatos működés feltételeit. Az olíva olajtartalmát, a növényi víztartalmát és szilárd alkotóit választják szét folyamatos üzemben, ami a hagyományos préselési technológiát csaknem teljes egészében háttérbe szorította. A rendszer nagy mennyiségben termel melléktermékeket, olíva olajpogácsát és szennyvizet, főképp az év egy rövid időszakában (November-Február). [1]- J.A. Alburquerque et al. Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology 91 (2004) 195–200

Any special characteristics of the waste or by-product

Igen, a felhasznált alapanyag minőségétől, az olaj kinyerés technológiájától függően eltérő minőségű fő és melléktermékek keletkezhetnek.

Is it a hazardous waste?
no
Characterisation of the waste as a chemical substance
Product
Characterisation and concentration of the chemical substances
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Phenols
  • phenols (all)
Other type of chemical substance
Oldható fenolok
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
310 mg/l
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Not a chemical substance
Other type of chemical substance
Összes polifenol
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
3.1 mg/l
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • phosphorous
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.1 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • potassium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.63 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • sodium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.42 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • magnesium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.12 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • calcium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.23 %
Main characteristics of the waste/ by-product
Name of the waste/by-product
Olíva olajpogácsa
Components of the waste/by-product

Az olíva olajpogácsa abban különbözik a többi olajpogácsától, hogy alacsony a nyersfehérje és magas a nyersrost tartalma. A fehérjehányad nagy része a lignocellulóz frakcióhoz kapcsolódik. Gazdag telítetlen C16 és C18 zsírsavakban, amely a zsírtartalom 96%-át adja. [Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche, Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey, Olajpogácsák és biotechnológiai alkalmazásuk, Bioresource Technology 98 (2007) 2000-2009]

Other characteristics of the waste/by-product

Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Talajba és élővizekbe engedve azokat savanyíthatja.

Physico-chemical properties of the waste or by-product
pH
5.85
Conductivity (mS/cm)
0.097
Dry matter content (%)
80.4
Moisture content (%)
19.6
Density (g/cm3)
0.6-1
Organic content (%)
67
C/N ratio
41
Total Organic Carbon (mg/l)
430 000
Homogeneity
Homogeneous
Pozzolan activity
no
Other

Összes ásványianyag tartalom = 30-36%
Összes Kjeldahl Nitrogén (TKN) = 0.98-1.12%

Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

Komposztálás alapanyaga lehet. Használhatják fermentációs szubsztrátként ipari enzimek, antibiotikumok, biopeszticidek és más biokemikáliák előállításához. Takarmányozási célra is kiválóan alkalmas lehet.

References on utilisation

Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar (2008) Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management, 28, 2593–2603

Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche,
Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey (2007) Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology, 98, 2000–2009

Hazards of the waste or by-product
Hazard characteristics
Not classified
Measured harmful effects
Yes
If harmful effect was measured, please, specify what was measured, which method was used, who did the measurement, and what was the result

Fenolokat és polifenolokat tartalmazhat, ezért főképp komposztálva használható fel. [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar, Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603]

Suspected harmful effects

Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.

Potential utilisation in soil
Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Magas szervesanyag-tartalma miatt alkalmas talajjavításra, alacsony tápelemtartalma miatt azonban főként más anyagokkal együtt alkalmazható. [F. Sellami, R. Jarboui, S. Hachicha, K. Medhioub, E. Ammar Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188]

Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
Yes
Justification, references

Kis mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot is, így elméletileg alkalmas lehet. [1]-Salma Hachicha et al., Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603 [2]- F. Sellami et al., Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188

Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet. Alkalmas lehet antibiotikumokat és enzimeket termelő mikroorganizmusok, valamint különböző gombák termesztőközegének is. [1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
Yes
Justification, references

Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.

Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
No information
Would it be suitable for erosion prevention?
Yes
Justification, references

A talajba vitt szerves anyagok növelik a víztartó képességet, a vályog és lösz talajokon. Ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.

Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
No information
Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No information
Justification, references

Ilyen jellegű hasznosításáról nincs információ.

Risks associated with potential utilisation in soil

Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.

Properties of the datasheet
Datasheet id (original)
1257
Creator
Böröndi Tamás
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás