Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 99 wastes not otherwise specified
Olive Oil Cake (OOC). Olívaolaj extrakciós kinyerése után visszamaradt, az alapanyag szilárd alkotórészeit tartalmazó melléktermék. Olívaolaj kinyerés háromfázisú technológiájánál keletkezik. A háromfázisú szeparációs (centrifuga) rendszer, biztosítja a folyamatos működés feltételeit. Az olíva olajtartalmát, a növényi víztartalmát és szilárd alkotóit választják szét folyamatos üzemben, ami a hagyományos préselési technológiát csaknem teljes egészében háttérbe szorította. A rendszer nagy mennyiségben termel melléktermékeket, olíva olajpogácsát és szennyvizet, főképp az év egy rövid időszakában (November-Február). [1]- J.A. Alburquerque et al. Agrochemical characterisation of ‘‘alperujo’’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction, Bioresource Technology 91 (2004) 195–200
Igen, a felhasznált alapanyag minőségétől, az olaj kinyerés technológiájától függően eltérő minőségű fő és melléktermékek keletkezhetnek.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Phenols
- phenols (all)
- Not a chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Other inorganic chemical compounds
- sodium
- Other inorganic chemical compounds
- magnesium
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
Main characteristics of the waste/ by-product
Az olíva olajpogácsa abban különbözik a többi olajpogácsától, hogy alacsony a nyersfehérje és magas a nyersrost tartalma. A fehérjehányad nagy része a lignocellulóz frakcióhoz kapcsolódik. Gazdag telítetlen C16 és C18 zsírsavakban, amely a zsírtartalom 96%-át adja. [Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche, Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey, Olajpogácsák és biotechnológiai alkalmazásuk, Bioresource Technology 98 (2007) 2000-2009]
Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Talajba és élővizekbe engedve azokat savanyíthatja.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Összes ásványianyag tartalom = 30-36%
Összes Kjeldahl Nitrogén (TKN) = 0.98-1.12%
Komposztálás alapanyaga lehet. Használhatják fermentációs szubsztrátként ipari enzimek, antibiotikumok, biopeszticidek és más biokemikáliák előállításához. Takarmányozási célra is kiválóan alkalmas lehet.
Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar (2008) Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management, 28, 2593–2603
Sumitra Ramachandran, Sudheer Kumar Singh, Christian Larroche,
Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey (2007) Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology, 98, 2000–2009
Hazards of the waste or by-product
Fenolokat és polifenolokat tartalmazhat, ezért főképp komposztálva használható fel. [Salma Hachicha, Fatma Sallemi, Khaled Medhioub, Ridha Hachicha, Emna Ammar, Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater
and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603]
Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.
Potential utilisation in soil
Magas szervesanyag-tartalma miatt alkalmas talajjavításra, alacsony tápelemtartalma miatt azonban főként más anyagokkal együtt alkalmazható. [F. Sellami, R. Jarboui, S. Hachicha, K. Medhioub, E. Ammar Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188]
Kis mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot is, így elméletileg alkalmas lehet. [1]-Salma Hachicha et al., Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes, Waste Management 28 (2008) 2593–2603 [2]- F. Sellami et al., Co-composting of oil exhausted olive-cake, poultry manure and industrial residues of agro-food activity for soil amendment Bioresource Technology 99 (2008) 1177–1188
Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet. Alkalmas lehet antibiotikumokat és enzimeket termelő mikroorganizmusok, valamint különböző gombák termesztőközegének is. [1] Sumitra Ramachandran et al., Oil cakes and their biotechnological applications – A review, Bioresource Technology 98 (2007) 2000–2009
Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
A talajba vitt szerves anyagok növelik a víztartó képességet, a vályog és lösz talajokon. Ezáltal csökkenhet a vízhiány okozta kár a vegetációs időben és csökkenhet az erózió.
Ilyen jellegű hasznosításáról nincs információ.
Magas C/N aránya miatt a talajba keverve oly módon serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, hogy azok kimerítik a talaj nitrát és ammónium tartalmát, elpusztulásuk után jutnak vissza a N vegyületek a talajba. Nagy mennyiségben talajba keverve annak pH-ját savas irányba tolhatja el.