Tejsavó

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Hulladék, melléktermék megnevezéseTejsavó
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 05 tejipari hulladékok
  • 02 05 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Folyékony
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A tejsavó (whey) a sajt-, túró- és kazeingyártás mellékterméke. A tej savas alvasztásakor (túró gyártásánál), illetve oltós- vagy vegyes alvasztásakor (sajtok gyártása) a sajttej fehérjéi közül a kazein koagulál, az így képződött kazeintérháló magába zárja a tej többi összetevőjét (tejzsír, tejcukor, savak, ásványi anyagok, víz). Az alvadék szilárd fázisától elválasztott folyadékot
nevezzük savónak. A savó zöldessárga színű, kellemes illatú, íze enyhén savanykás. A tejcukor és a tejsav egymáshoz viszonyított arányától függően megkülönböztetünk savanyú (acid whey) és édes tejsavót (sweet whey). Előbbi a tej savas alvasztása, utóbbi az oltós és a vegyes alvasztás során keletkezik. Forrás: Román András, Tejsavó nano- és diaszűrésének vizsgálata, Doktori értekezés, Budapest, 2010

Van-e termelő- vagy termékspecifikus jellemzője a hulladéknak?

A tejsavó összetevője eltérő lehet annak függvényében, hogy milyen tejből készül (tehén, kecske, bölény), milyen a tej minősége és a tejet adó állatot mivel etették.
Forrás: De Wit, J.N. (2001) Lecturer’s Handbook on Whey and Whey Products, first ed. European Whey Products Association, Brussels: Belgium.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Vegyes
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • foszfor
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
1100 mg/kg
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
2000 mg/kg
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kálcium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
960 mg/kg
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • magnézium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
120 mg/kg
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • nátrium
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
440 mg/kg
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • nitrogén (összes)
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
1500 mg/kg
Vegyes hulladék/termék neve
Tejsavó
Vegyes hulladék/termék összetevői

A tejsavó összetevője eltérő lehet annak függvényében, hogy milyen tejből készül (tehén, kecske, bölény), milyen a tej minősége és a tejet adó állatot mivel etették.
Forrás: De Wit, J.N. (2001) Lecturer’s Handbook on Whey and Whey Products, first ed. European Whey Products Association, Brussels: Belgium.

Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.

pH
4.5
Vezetőképesség (mS/cm)
5.4
Szárazanyag-tartalom (%)
6
Nedvességtartalom (%)
88
Sűrűség (g/cm3)
1
Izzitási veszteség (LOI) (%)
0.67
C/N arány
19
Összes szerves eredetű szén, TOC (mg/l vagy mg/kg)
38
Egyéb

Összes nitrogéntartalom: 2%

Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Talaj tápanyagpótlásra: nagy szervesanyag tartalmának köszönhetően megemeli a talajban élő mikroorganizmusok számát. Hatására nagyobb átmérőjű talajaggregátumok képződnek.

Talajművelés során a barázdás öntözésből származó üledék veszteséget csökkenti. Eróziógátlásra is alkalmas.

Fémmel szennyezett felszín alatti vizek tisztítása - in situ bioprecipitation (in situ biológiai kicsapás)
Színesfémiparból származó nehézfémek: Cd, Pb, Cu, Zn, Hg, Co és Ni (az esővízzel bekerülnek a talajba és a felszíni vizekbe)
szulfátredukáló baktériumok (SO42- S2-) redukálás közben kötik meg ezeket. Szerves szénforrás lehet a tejsavó.

Referenciák hasznosításra

Sonnleitner, R., Lorbeer, E., Schinner, F., Effects of straw, vegetable oil and whey on physical and microbiological properties of a chernozem, Applied Soil Ecology 22 (2003) 195–204.

Lehrsch, G.A., Robbins, C.W., Brown, M.J., Whey utilization in furrow irrigation: Effects on aggregate stability and erosion, Bioresource Technology 99 (2008) 8458–8463.

Yamini Satyawali, Edo Schols, Sandra Van Roy, Winnie Dejonghe, Ludo Diels, Karolien Vanbroekhoven (2007)Stability investigations of zinc and cobalt precipitates immobilized by in situ bioprecipitation (ISBP) process. Journal Hazardous Materials, 181(1–3), pp. 217–225.

Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Nincs információ
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Igen
Ha vizsgálták a káros hatást, akkor adja meg, hogy mit, milyen módszerrel, ki mérte és milyen eredménnyel

Ha túl magas a savó ásványi sótartalma, akkor ellehetetleníti a növénytermesztést a talajon. Ha a savó belemosódik a környező vizekbe, a magas foszfor és nitrogén tartalom miatt eutrofizációt okozhat. A savó savas pH-ja a talaj elsavasodását okozhatja. Ezek a hatások előkezeléssel csökkenthetőek.
Forrás: Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.

Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Nagy szervesanyag tartalmának köszönhetően megemeli a talajban élő mikroorganizmusok számát. Hatására nagyobb átmérőjű talajaggregátumok képződnek.
Forrás: Sonnleitner, R., Lorbeer, E., Schinner, F., Effects of straw, vegetable oil and whey on physical and microbiological properties of a chernozem, Applied Soil Ecology 22 (2003) 195–204.

Foszfor, nitrogén, kálcium, nátrium, kálium, magnézium, klór stb. tartalmának köszönhetően növeli a talaj tápelemtartalmát.Forrás:Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.
Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.

Szikes talajok javítására alkalmas.
Forrás: S. B. Jones, C. W. Robbins, C. L. Hansen (1993) Sodic Soil Reclamation Using Cottage Cheese (Acid) Whey, Arid Soil Res. and Rehab. 7. pp. 51-61.

Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Nagy szervesanyag tartalmának köszönhetően része lehet termesztőközegnek.
Forrás: Sonnleitner, R., Lorbeer, E., Schinner, F., Effects of straw, vegetable oil and whey on physical and microbiological properties of a chernozem, Applied Soil Ecology 22 (2003) 195–204.

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Igen
Indoklás, referenciák

Talajművelés során a barázdás öntözésből származó üledék veszteséget csökkenti. Eróziógátlásra is alkalmas.
Forrás: Lehrsch, G.A., Robbins, C.W., Brown, M.J., Whey utilization in furrow irrigation: Effects on aggregate stability and erosion, Bioresource Technology 99 (2008) 8458–8463.

Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Közvetett módon igen! In situ biológiai kicsapásnál (in situ bioprecipitation) szénforrásként alkalmazható lehet fémmel szennyezett felszín alatti vizek tisztítására. Színesfémiparból származó nehézfémek, pl. Cd, Pb, Cu, Zn, Hg, Co és Ni, az esővízzel bekerülhetnek a talajba és a felszíni vizekbe. A technológia során szulfátredukáló baktériumok szulfid-csapadék formában távolítják el fémeket a vízből.
Forrás:
Yamini Satyawali, Edo Schols, Sandra Van Roy, Winnie Dejonghe, Ludo Diels, Karolien Vanbroekhoven (2007)Stability investigations of zinc and cobalt precipitates immobilized by in situ bioprecipitation (ISBP) process. Journal Hazardous Materials, 181(1–3), pp. 217–225.

Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nincs információ
Hasznosítással összefüggő kockázatok

Ha túl magas a savó ásványi sótartalma, akkor ellehetetleníti a növénytermesztést a talajon Ha a savó belemosódik a környező vizekbe, a magas foszfor és nitrogén tartalom miatt eutrofizációt okozhat. A savó savas pH-ja a talaj elsavasodását okozhatja. Ezek a hatások előkezeléssel csökkenthetőek.
Forrás: Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.

Adatlap azonosító (eredeti)
1290
Bevivő
Fekete-Kertész Ildikó
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás