Skip to main content

Tejsavó

Data provider

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Contact details
Telephone/fax
+36-1-4632347
General information about the waste or by-product
Denomination of the waste or by-productTejsavó
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from food industry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • 02 05 wastes from the dairy products industry
  • 02 05 99 wastes not otherwise specified
Consistency of the waste or by-product
Fluid (liquid)
Description of the waste generating technology

A tejsavó (whey) a sajt-, túró- és kazeingyártás mellékterméke. A tej savas alvasztásakor (túró gyártásánál), illetve oltós- vagy vegyes alvasztásakor (sajtok gyártása) a sajttej fehérjéi közül a kazein koagulál, az így képződött kazeintérháló magába zárja a tej többi összetevőjét (tejzsír, tejcukor, savak, ásványi anyagok, víz). Az alvadék szilárd fázisától elválasztott folyadékot
nevezzük savónak. A savó zöldessárga színű, kellemes illatú, íze enyhén savanykás. A tejcukor és a tejsav egymáshoz viszonyított arányától függően megkülönböztetünk savanyú (acid whey) és édes tejsavót (sweet whey). Előbbi a tej savas alvasztása, utóbbi az oltós és a vegyes alvasztás során keletkezik. Forrás: Román András, Tejsavó nano- és diaszűrésének vizsgálata, Doktori értekezés, Budapest, 2010

Any special characteristics of the waste or by-product

A tejsavó összetevője eltérő lehet annak függvényében, hogy milyen tejből készül (tehén, kecske, bölény), milyen a tej minősége és a tejet adó állatot mivel etették.
Forrás: De Wit, J.N. (2001) Lecturer’s Handbook on Whey and Whey Products, first ed. European Whey Products Association, Brussels: Belgium.

Is it a hazardous waste?
no
Characterisation of the waste as a chemical substance
Blend
Characterisation and concentration of the chemical substances
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • phosphorous
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
1100 mg/kg
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • potassium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
2000 mg/kg
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • calcium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
960 mg/kg
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • magnesium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
120 mg/kg
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • sodium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
440 mg/kg
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • nitrogen (total)
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
1500 mg/kg
Main characteristics of the waste/ by-product
Name of the waste/by-product
Tejsavó
Components of the waste/by-product

A tejsavó összetevője eltérő lehet annak függvényében, hogy milyen tejből készül (tehén, kecske, bölény), milyen a tej minősége és a tejet adó állatot mivel etették.
Forrás: De Wit, J.N. (2001) Lecturer’s Handbook on Whey and Whey Products, first ed. European Whey Products Association, Brussels: Belgium.

Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.

Physico-chemical properties of the waste or by-product
pH
4.5
Conductivity (mS/cm)
5.4
Dry matter content (%)
6
Moisture content (%)
88
Density (g/cm3)
1
Ignition loss (LOI) (%)
0.67
C/N ratio
19
Total Organic Carbon (mg/l)
38
Other

Összes nitrogéntartalom: 2%

Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

Talaj tápanyagpótlásra: nagy szervesanyag tartalmának köszönhetően megemeli a talajban élő mikroorganizmusok számát. Hatására nagyobb átmérőjű talajaggregátumok képződnek.

Talajművelés során a barázdás öntözésből származó üledék veszteséget csökkenti. Eróziógátlásra is alkalmas.

Fémmel szennyezett felszín alatti vizek tisztítása - in situ bioprecipitation (in situ biológiai kicsapás)
Színesfémiparból származó nehézfémek: Cd, Pb, Cu, Zn, Hg, Co és Ni (az esővízzel bekerülnek a talajba és a felszíni vizekbe)
szulfátredukáló baktériumok (SO42- S2-) redukálás közben kötik meg ezeket. Szerves szénforrás lehet a tejsavó.

References on utilisation

Sonnleitner, R., Lorbeer, E., Schinner, F., Effects of straw, vegetable oil and whey on physical and microbiological properties of a chernozem, Applied Soil Ecology 22 (2003) 195–204.

Lehrsch, G.A., Robbins, C.W., Brown, M.J., Whey utilization in furrow irrigation: Effects on aggregate stability and erosion, Bioresource Technology 99 (2008) 8458–8463.

Yamini Satyawali, Edo Schols, Sandra Van Roy, Winnie Dejonghe, Ludo Diels, Karolien Vanbroekhoven (2007)Stability investigations of zinc and cobalt precipitates immobilized by in situ bioprecipitation (ISBP) process. Journal Hazardous Materials, 181(1–3), pp. 217–225.

Hazards of the waste or by-product
Hazard characteristics
Not classified
No information
Measured harmful effects
Yes
If harmful effect was measured, please, specify what was measured, which method was used, who did the measurement, and what was the result

Ha túl magas a savó ásványi sótartalma, akkor ellehetetleníti a növénytermesztést a talajon. Ha a savó belemosódik a környező vizekbe, a magas foszfor és nitrogén tartalom miatt eutrofizációt okozhat. A savó savas pH-ja a talaj elsavasodását okozhatja. Ezek a hatások előkezeléssel csökkenthetőek.
Forrás: Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.

Potential utilisation in soil
Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Nagy szervesanyag tartalmának köszönhetően megemeli a talajban élő mikroorganizmusok számát. Hatására nagyobb átmérőjű talajaggregátumok képződnek.
Forrás: Sonnleitner, R., Lorbeer, E., Schinner, F., Effects of straw, vegetable oil and whey on physical and microbiological properties of a chernozem, Applied Soil Ecology 22 (2003) 195–204.

Foszfor, nitrogén, kálcium, nátrium, kálium, magnézium, klór stb. tartalmának köszönhetően növeli a talaj tápelemtartalmát.Forrás:Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.
Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.

Szikes talajok javítására alkalmas.
Forrás: S. B. Jones, C. W. Robbins, C. L. Hansen (1993) Sodic Soil Reclamation Using Cottage Cheese (Acid) Whey, Arid Soil Res. and Rehab. 7. pp. 51-61.

Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
No information
Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Nagy szervesanyag tartalmának köszönhetően része lehet termesztőközegnek.
Forrás: Sonnleitner, R., Lorbeer, E., Schinner, F., Effects of straw, vegetable oil and whey on physical and microbiological properties of a chernozem, Applied Soil Ecology 22 (2003) 195–204.

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
No
Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
No information
Would it be suitable for erosion prevention?
Yes
Justification, references

Talajművelés során a barázdás öntözésből származó üledék veszteséget csökkenti. Eróziógátlásra is alkalmas.
Forrás: Lehrsch, G.A., Robbins, C.W., Brown, M.J., Whey utilization in furrow irrigation: Effects on aggregate stability and erosion, Bioresource Technology 99 (2008) 8458–8463.

Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
Yes
Justification, references

Közvetett módon igen! In situ biológiai kicsapásnál (in situ bioprecipitation) szénforrásként alkalmazható lehet fémmel szennyezett felszín alatti vizek tisztítására. Színesfémiparból származó nehézfémek, pl. Cd, Pb, Cu, Zn, Hg, Co és Ni, az esővízzel bekerülhetnek a talajba és a felszíni vizekbe. A technológia során szulfátredukáló baktériumok szulfid-csapadék formában távolítják el fémeket a vízből.
Forrás:
Yamini Satyawali, Edo Schols, Sandra Van Roy, Winnie Dejonghe, Ludo Diels, Karolien Vanbroekhoven (2007)Stability investigations of zinc and cobalt precipitates immobilized by in situ bioprecipitation (ISBP) process. Journal Hazardous Materials, 181(1–3), pp. 217–225.

Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No information
Risks associated with potential utilisation in soil

Ha túl magas a savó ásványi sótartalma, akkor ellehetetleníti a növénytermesztést a talajon Ha a savó belemosódik a környező vizekbe, a magas foszfor és nitrogén tartalom miatt eutrofizációt okozhat. A savó savas pH-ja a talaj elsavasodását okozhatja. Ezek a hatások előkezeléssel csökkenthetőek.
Forrás: Ana R. Prazeres, Fátima Carvalho, Javier Rivas (2012) Cheese whey management: A review, Journal of Environmental Management 110, pp. 48-68.

Properties of the datasheet
Datasheet id (original)
1290
Creator
Fekete-Kertész Ildikó
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás