Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
- 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
- 02 07 alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italok termeléséből származó hulladékok (kivéve kávé, tea és kakaó)
- 02 07 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
Az almatörköly a gyümölcslégyártás mellékterméke, a termék 25-30%-át is kitevő mennységben keletkezik. Alacsony tápanyagtartalma miatt nem tekinthető teljes értékű takarmánynak, viszont fermentáció szubsztrátjának kiválóan megfelel. Különböző mikroorganizmusok felhasználásával (Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis, Torula utilis), szilárd fázisú anaerob fermentációval etilalkohol és állati takarmánynak felhasználható fermentált almatörköly állítható elő. A fermentáció előtt az almatörkölyt szárítják és valamilyen nitrogénforrással, például ammónium-szulfáttal keverik (1.8%). A fermentáció 25°C körüli hőmérsékleten (+-15°C) anaerob körülmények között megy végbe. A keletkezett végterméket (etanol) desztillálással elválasztják, majd a fermentált almatörköly szilárd fázisát szárítják és porítják.
Igen, a fermentációhoz felhasznált mikroorganizmusoktól (Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis, Torula utilis) függően összetétele változhat.
- Egyéb szerves vegyi anyag
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- kálium
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- nátrium
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- kálcium
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- magnézium
- Fémek, félfémek és vegyületeik
- réz
- Fémek, félfémek és vegyületeik
- cink
- Fémek, félfémek és vegyületeik
- mangán
- Fémek, félfémek és vegyületeik
- vas
Összes cukor = 10.4-10.6%; Nyersfehérje = 15-18.5%; Nyerszsír = 6.2-8.5%; Nyersrost = 18.3-19.2%; Oldható fehérjék = 3.1-4.4%; Összes oldható anyag = 30-33%. Kalóriatartalma magas = 2540-2690 kcal/kg. Tartalmaz színanyagokat is, vöröset 1.3-1.8 egységben, sárgát 10 egységgel, kéket 0.1 egységgel. Aszkorbinsav 259-370 mg/kg, kálium 1.13-1.24%, nátrium 0.14-0.18%, kálcium 0.04-0.05%, magnézium 0.01-0.02%, réz 1.67-2.38 mg/l, cink 24-24.7 mg/l, mangán 26.3-43.2 mg/l, vas 501-543 mg/l
Könnyen biodegradálható, a környezetbe kerülve a biotával való kölcsönhatás következményeképpen szerves molekula komplexitásának csökkentése, vagy teljes lebontása, mineralizációja megy végbe.
Titrálható savtartalom = 2.68-2.99%; Hamutartalma = 3.72-3.8%, pH 3.7-3.9, szárazanyag-tartalom 95-96%
Állati takarmánynak felhasználható.
[1] V. K. Joshi, D. K. Sandhu, Preparation and evaluation of an animal feed byproduct produced by solid-state fermentation of apple pomace, Bioresource Technology 56 (1996) 251-255
Tápanyagtartalom, toxikus elemtartalom, pH, aflatoxin tartalom. [V. K. Joshi, D. K. Sandhu, Preparation and evaluation of an animal feed byproduct produced by solid-state fermentation of apple pomace, Bioresource Technology 56 (1996) 251-255]
A sók felhalmozódása (különösen a nátriumsóké) az ökoszisztémákra nézve az egyik legnagyobb fiziológiai veszély. A só megzavarja a növények növekedését azzal, hogy korlátozza a tápanyag-felvételt és rontja a növény rendelkezésére álló víz minőségét. Hatással van a talajban található organizmusok anyagcseréjére is, és a talaj termékenységének jelentős csökkenéséhez vezet. A talaj kiterjedt szikesedése a növények sorvadását idézi elő az ozmózisnyomás növekedése és a só mérgező hatása miatt. A túlzott sómennyiség a talaj szerkezetének romlásához vezet, a talaj az oxigénhiány miatt képtelen lesz fenntartani a növények növekedését vagy az állati életet.
Jelentős káliumtartalma, de alacsony nitrogén- és foszfortartalma tápanyagpótlásra csak korlátozottan teszi alkalmassá.
Kálium-tartalma miatt alkalmas lehet.
Főleg vas-tartalma miatt (522 mg/l), de tartalmaz magnéziumot (0,015%), nátriumot (0,16%) és kalciumot (0,045%) is.
Réz- (2,025 mg/l), cink- (24,35 mg/l) és mangán-tartalma (34,75 mg/l) miatt is alkalmas lehet.
Magas szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
Nagy mennyiségben tartalmaz könnyen biodegradálható anyagokat, például cukrokat, így a talaj mikrobiológiai aktivitásának növelésével a talajaktivitást javíthatja.
A talaj mikrobiológiai aktivitásának növelése a talajtextúra javulását is magával vonja.
A szervesanyag-tartalom növelésén keresztül a humuszképződés elősegítésével alkalmas lehet.
Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
A talaj szervesanyag-tartalmának növelésén és a vegetáció kialakulásának elősegítésével.
Savas kémhatása miatt nem alkalmas.
Magas sótartalma miatt nem alkalmas.
Ilyen jellegű alkalmazásról nincs információ.
Alacsony pH-ja miatt a talaj savanyodását idézheti elő, magas sótartalma ugyanakkor szikesedéshez vezethet. A sók felhalmozódása (különösen a nátriumsóké) az ökoszisztémákra nézve az egyik legnagyobb fiziológiai veszély. A só megzavarja a növények növekedését azzal, hogy korlátozza a tápanyag-felvételt és rontja a növény rendelkezésére álló víz minőségét. Hatással van a talajban található organizmusok anyagcseréjére is, és a talaj termékenységének jelentős csökkenéséhez vezet. A talaj kiterjedt szikesedése a növények sorvadását idézi elő az ozmózisnyomás növekedése és a só mérgező hatása miatt. A túlzott sómennyiség a talaj szerkezetének romlásához vezet, a talaj az oxigénhiány miatt képtelen lesz fenntartani a növények növekedését vagy az állati életet.