Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 99 waste not otherwise specified
Az almatörköly a gyümölcslégyártás mellékterméke, a termék 25-30%-át is kitevő mennységben keletkezik. Alacsony tápanyagtartalma miatt nem tekinthető teljes értékű takarmánynak, viszont fermentáció szubsztrátjának kiválóan megfelel. Különböző mikroorganizmusok felhasználásával (Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis, Torula utilis), szilárd fázisú anaerob fermentációval etilalkohol és állati takarmánynak felhasználható fermentált almatörköly állítható elő. A fermentáció előtt az almatörkölyt szárítják és valamilyen nitrogénforrással, például ammónium-szulfáttal keverik (1.8%). A fermentáció 25°C körüli hőmérsékleten (+-15°C) anaerob körülmények között megy végbe. A keletkezett végterméket (etanol) desztillálással elválasztják, majd a fermentált almatörköly szilárd fázisát szárítják és porítják.
Igen, a fermentációhoz felhasznált mikroorganizmusoktól (Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis, Torula utilis) függően összetétele változhat.
- Other organic chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Other inorganic chemical compounds
- sodium
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
- Other inorganic chemical compounds
- magnesium
- Metals, semi-metals and their compounds
- copper
- Metals, semi-metals and their compounds
- zinc
- Metals, semi-metals and their compounds
- manganese
- Metals, semi-metals and their compounds
- iron
Összes cukor = 10.4-10.6%; Nyersfehérje = 15-18.5%; Nyerszsír = 6.2-8.5%; Nyersrost = 18.3-19.2%; Oldható fehérjék = 3.1-4.4%; Összes oldható anyag = 30-33%. Kalóriatartalma magas = 2540-2690 kcal/kg. Tartalmaz színanyagokat is, vöröset 1.3-1.8 egységben, sárgát 10 egységgel, kéket 0.1 egységgel. Aszkorbinsav 259-370 mg/kg, kálium 1.13-1.24%, nátrium 0.14-0.18%, kálcium 0.04-0.05%, magnézium 0.01-0.02%, réz 1.67-2.38 mg/l, cink 24-24.7 mg/l, mangán 26.3-43.2 mg/l, vas 501-543 mg/l
Könnyen biodegradálható, a környezetbe kerülve a biotával való kölcsönhatás következményeképpen szerves molekula komplexitásának csökkentése, vagy teljes lebontása, mineralizációja megy végbe.
Titrálható savtartalom = 2.68-2.99%; Hamutartalma = 3.72-3.8%, pH 3.7-3.9, szárazanyag-tartalom 95-96%
Állati takarmánynak felhasználható.
[1] V. K. Joshi, D. K. Sandhu, Preparation and evaluation of an animal feed byproduct produced by solid-state fermentation of apple pomace, Bioresource Technology 56 (1996) 251-255
Tápanyagtartalom, toxikus elemtartalom, pH, aflatoxin tartalom. [V. K. Joshi, D. K. Sandhu, Preparation and evaluation of an animal feed byproduct produced by solid-state fermentation of apple pomace, Bioresource Technology 56 (1996) 251-255]
A sók felhalmozódása (különösen a nátriumsóké) az ökoszisztémákra nézve az egyik legnagyobb fiziológiai veszély. A só megzavarja a növények növekedését azzal, hogy korlátozza a tápanyag-felvételt és rontja a növény rendelkezésére álló víz minőségét. Hatással van a talajban található organizmusok anyagcseréjére is, és a talaj termékenységének jelentős csökkenéséhez vezet. A talaj kiterjedt szikesedése a növények sorvadását idézi elő az ozmózisnyomás növekedése és a só mérgező hatása miatt. A túlzott sómennyiség a talaj szerkezetének romlásához vezet, a talaj az oxigénhiány miatt képtelen lesz fenntartani a növények növekedését vagy az állati életet.
Jelentős káliumtartalma, de alacsony nitrogén- és foszfortartalma tápanyagpótlásra csak korlátozottan teszi alkalmassá.
Kálium-tartalma miatt alkalmas lehet.
Főleg vas-tartalma miatt (522 mg/l), de tartalmaz magnéziumot (0,015%), nátriumot (0,16%) és kalciumot (0,045%) is.
Réz- (2,025 mg/l), cink- (24,35 mg/l) és mangán-tartalma (34,75 mg/l) miatt is alkalmas lehet.
Magas szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
Nagy mennyiségben tartalmaz könnyen biodegradálható anyagokat, például cukrokat, így a talaj mikrobiológiai aktivitásának növelésével a talajaktivitást javíthatja.
A talaj mikrobiológiai aktivitásának növelése a talajtextúra javulását is magával vonja.
A szervesanyag-tartalom növelésén keresztül a humuszképződés elősegítésével alkalmas lehet.
Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.
A talaj szervesanyag-tartalmának növelésén és a vegetáció kialakulásának elősegítésével.
Savas kémhatása miatt nem alkalmas.
Magas sótartalma miatt nem alkalmas.
Ilyen jellegű alkalmazásról nincs információ.
Alacsony pH-ja miatt a talaj savanyodását idézheti elő, magas sótartalma ugyanakkor szikesedéshez vezethet. A sók felhalmozódása (különösen a nátriumsóké) az ökoszisztémákra nézve az egyik legnagyobb fiziológiai veszély. A só megzavarja a növények növekedését azzal, hogy korlátozza a tápanyag-felvételt és rontja a növény rendelkezésére álló víz minőségét. Hatással van a talajban található organizmusok anyagcseréjére is, és a talaj termékenységének jelentős csökkenéséhez vezet. A talaj kiterjedt szikesedése a növények sorvadását idézi elő az ozmózisnyomás növekedése és a só mérgező hatása miatt. A túlzott sómennyiség a talaj szerkezetének romlásához vezet, a talaj az oxigénhiány miatt képtelen lesz fenntartani a növények növekedését vagy az állati életet.