Fermentált almatörköly

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Telephone/fax
+36-1-4632347
Denomination of the waste or by-productFermentált almatörköly
Denomination of the waste or by-product in English
Fermented Apple Pomace
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from food industry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
  • 02 07 99 waste not otherwise specified
Consistency of the waste or by-product
Solid
Description of the waste generating technology

Az almatörköly a gyümölcslégyártás mellékterméke, a termék 25-30%-át is kitevő mennységben keletkezik. Alacsony tápanyagtartalma miatt nem tekinthető teljes értékű takarmánynak, viszont fermentáció szubsztrátjának kiválóan megfelel. Különböző mikroorganizmusok felhasználásával (Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis, Torula utilis), szilárd fázisú anaerob fermentációval etilalkohol és állati takarmánynak felhasználható fermentált almatörköly állítható elő. A fermentáció előtt az almatörkölyt szárítják és valamilyen nitrogénforrással, például ammónium-szulfáttal keverik (1.8%). A fermentáció 25°C körüli hőmérsékleten (+-15°C) anaerob körülmények között megy végbe. A keletkezett végterméket (etanol) desztillálással elválasztják, majd a fermentált almatörköly szilárd fázisát szárítják és porítják.

Any special characteristics of the waste or by-product

Igen, a fermentációhoz felhasznált mikroorganizmusoktól (Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis, Torula utilis) függően összetétele változhat.

Is it a hazardous waste?
no
Characterisation of the waste as a chemical substance
Mixture of chemical substances
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other organic chemical substance
Other type of chemical substance
Aszkorbinsav (C-vitamin)
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
314 mg/kg
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • potassium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
1.17 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • sodium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.16 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • calcium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.045 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Other inorganic chemical compounds
  • magnesium
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
0.015 %
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Metals, semi-metals and their compounds
  • copper
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Contaminant
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
2.025 mg/l
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Metals, semi-metals and their compounds
  • zinc
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
24.35 mg/l
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Metals, semi-metals and their compounds
  • manganese
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
34.75 mg/l
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Metals, semi-metals and their compounds
  • iron
Is the contained chemical substance main component, component or contaminant of the waste or by-products / biochar?
Component
Concentration of the chemical in the waste or by-product / biochar
522 mg/l
Name of the waste/by-product
Fermentált almatörköly
Components of the waste/by-product

Összes cukor = 10.4-10.6%; Nyersfehérje = 15-18.5%; Nyerszsír = 6.2-8.5%; Nyersrost = 18.3-19.2%; Oldható fehérjék = 3.1-4.4%; Összes oldható anyag = 30-33%. Kalóriatartalma magas = 2540-2690 kcal/kg. Tartalmaz színanyagokat is, vöröset 1.3-1.8 egységben, sárgát 10 egységgel, kéket 0.1 egységgel. Aszkorbinsav 259-370 mg/kg, kálium 1.13-1.24%, nátrium 0.14-0.18%, kálcium 0.04-0.05%, magnézium 0.01-0.02%, réz 1.67-2.38 mg/l, cink 24-24.7 mg/l, mangán 26.3-43.2 mg/l, vas 501-543 mg/l

Other characteristics of the waste/by-product

Könnyen biodegradálható, a környezetbe kerülve a biotával való kölcsönhatás következményeképpen szerves molekula komplexitásának csökkentése, vagy teljes lebontása, mineralizációja megy végbe.

pH
3.8
Dry matter content (%)
95.5
Moisture content (%)
4.5
Homogeneity
Homogeneous
Pozzolan activity
no
Other

Titrálható savtartalom = 2.68-2.99%; Hamutartalma = 3.72-3.8%, pH 3.7-3.9, szárazanyag-tartalom 95-96%

Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

Állati takarmánynak felhasználható.

References on utilisation

[1] V. K. Joshi, D. K. Sandhu, Preparation and evaluation of an animal feed byproduct produced by solid-state fermentation of apple pomace, Bioresource Technology 56 (1996) 251-255

Hazard characteristics
Not classified
Measured harmful effects
Yes
If harmful effect was measured, please, specify what was measured, which method was used, who did the measurement, and what was the result

Tápanyagtartalom, toxikus elemtartalom, pH, aflatoxin tartalom. [V. K. Joshi, D. K. Sandhu, Preparation and evaluation of an animal feed byproduct produced by solid-state fermentation of apple pomace, Bioresource Technology 56 (1996) 251-255]

Suspected harmful effects

A sók felhalmozódása (különösen a nátriumsóké) az ökoszisztémákra nézve az egyik legnagyobb fiziológiai veszély. A só megzavarja a növények növekedését azzal, hogy korlátozza a tápanyag-felvételt és rontja a növény rendelkezésére álló víz minőségét. Hatással van a talajban található organizmusok anyagcseréjére is, és a talaj termékenységének jelentős csökkenéséhez vezet. A talaj kiterjedt szikesedése a növények sorvadását idézi elő az ozmózisnyomás növekedése és a só mérgező hatása miatt. A túlzott sómennyiség a talaj szerkezetének romlásához vezet, a talaj az oxigénhiány miatt képtelen lesz fenntartani a növények növekedését vagy az állati életet.

Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Jelentős káliumtartalma, de alacsony nitrogén- és foszfortartalma tápanyagpótlásra csak korlátozottan teszi alkalmassá.

Would it supply nitrogen, phosphorous and/or potassium to the soil?
Yes
Justification, references

Kálium-tartalma miatt alkalmas lehet.

Would it supply mesoelements (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) to the soil?
Yes
Justification, references

Főleg vas-tartalma miatt (522 mg/l), de tartalmaz magnéziumot (0,015%), nátriumot (0,16%) és kalciumot (0,045%) is.

Would it supply microelements (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) to the soil?
Yes
Justification, references

Réz- (2,025 mg/l), cink- (24,35 mg/l) és mangán-tartalma (34,75 mg/l) miatt is alkalmas lehet.

Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
No
Would it increase the humus/organic matter content of the soil?
Yes
Justification, references

Magas szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.

Would it suffice as a main component of growing media?
No
Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Nagy mennyiségben tartalmaz könnyen biodegradálható anyagokat, például cukrokat, így a talaj mikrobiológiai aktivitásának növelésével a talajaktivitást javíthatja.

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
Yes
Justification, references

A talaj mikrobiológiai aktivitásának növelése a talajtextúra javulását is magával vonja.

Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
Yes
Justification, references

A szervesanyag-tartalom növelésén keresztül a humuszképződés elősegítésével alkalmas lehet.

Would it be suitable for amending sandy soils?
Yes
Justification, references

Szervesanyag-tartalma miatt alkalmas lehet.

Would it be suitable for erosion prevention?
Yes
Justification, references

A talaj szervesanyag-tartalmának növelésén és a vegetáció kialakulásának elősegítésével.

Would it be suitable for amending acidic soils?
No
Justification, references

Savas kémhatása miatt nem alkalmas.

Would it be suitable for amending saline and sodic soils?
No
Justification, references

Magas sótartalma miatt nem alkalmas.

Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
No information
Would it intensify the mobility, availability of the contaminants?
No information
Would it intensify physical, chemical, and/or biological degradation and decomposition of contaminants?
No information
Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No information
Justification, references

Ilyen jellegű alkalmazásról nincs információ.

Risks associated with potential utilisation in soil

Alacsony pH-ja miatt a talaj savanyodását idézheti elő, magas sótartalma ugyanakkor szikesedéshez vezethet. A sók felhalmozódása (különösen a nátriumsóké) az ökoszisztémákra nézve az egyik legnagyobb fiziológiai veszély. A só megzavarja a növények növekedését azzal, hogy korlátozza a tápanyag-felvételt és rontja a növény rendelkezésére álló víz minőségét. Hatással van a talajban található organizmusok anyagcseréjére is, és a talaj termékenységének jelentős csökkenéséhez vezet. A talaj kiterjedt szikesedése a növények sorvadását idézi elő az ozmózisnyomás növekedése és a só mérgező hatása miatt. A túlzott sómennyiség a talaj szerkezetének romlásához vezet, a talaj az oxigénhiány miatt képtelen lesz fenntartani a növények növekedését vagy az állati életet.

Datasheet id (original)
1331
Creator
Böröndi Tamás
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás