Mandula zöldhéj

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Hulladék, melléktermék megnevezéseMandula zöldhéj
Hulladék, melléktermék angol megnevezése
Almond hull
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Mezőgazdasági és erdészeti eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 01 mosásból, tisztításból, hámozásból, centrifugálásból és más szétválasztásokból származó iszapok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Szilárd
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A mandula külső zöld héját eltávolítják a csonthéjas termésről kézzel, vagy iparban erre alkalmas berendezéssel.

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Vegyes
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • szén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
50.6 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • oxigén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
41.7 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • hidrogén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
6.4 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • nitrogén (összes)
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
1.2 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szervetlen vegyi anyagok
  • kén
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
0.07 tömeg %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szerves vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
Nyers fehérje
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
6 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szerves vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
Nyers rost
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
18 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szerves vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
szénhidrátok
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
30 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szerves vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
Lignin
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
11 %
Vegyi anyag, főcsoport|Vegyi anyag, alcsoport
  • Egyéb szerves vegyi anyag
Egyéb vegyi anyag
Cellulóz
A vegyi anyag (mennyisége) a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
Komponens
A vegyi anyag koncentrációja a hulladékban, melléktermékben / bioszénben
14 %
Vegyes hulladék/termék neve
Mandula zöldhéj
Vegyes hulladék/termék összetevői

Cellulóz, hemicellulóz, lignin, zsírok, fehérje, szénhidrát.
Forrás: http://ucce.ucdavis.edu/files/repositoryfiles/ca3903p14-62851.pdf

Nedvességtartalom (%)
6.5
Sűrűség (g/cm3)
93.5
Izzitási veszteség (LOI) (%)
7
Puzzolánaktivitás
nem
Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Aktívszenet gyártanak belőle, melyet szennyezőanyagok eltávolítására használnak fel.

K. Thomas Klasson, Craig. A. Ledbetter, Lynda H. Wartelle, Sarah E. Lingle, Feasibility of dibromochloropropane (DBCP) and trichloroethylene (TCE) adsorption onto activated carbons made from nut shells of different almond varieties, Industrial Crops and Products 31(2), pp. 261-265.

Különböző antioxidánsokat vonnak ki a mandula zöld héjából.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.

M. Pinelo, M. Rubilar, J. Sineiro, M.J. Núñez (2004) Extraction of antioxidant phenolics from almond hulls (Prunus amygdalus) and pine sawdust (Pinus pinaster), Food Chemistry 85(2), pp. 267-273.

Ali Jahanban Sfahlan, Ahmad Mahmoodzadeh, Abdollah Hasanzadeh, Reza Heidari, Rashid Jamei (2009) Antioxidants and antiradicals in almond hull and shell (Amygdalus communis L.) as a function of genotype, Food Chemistry 115(2), pp. 529-533.

Állatokkal feletetik.
Forrás: A.A. Aguilar, N.E. Smith, R.L. Baldwin (1984) Nutritional Value of Almond Hulls for Dairy Cows, Journal of Dairy Science 67(1), pp. 97-103.

S.H. Clutter, A.V. Rodiek (1992) Feeding value of diets containing almond hulls, Journal of Equine Veterinary Science 12(2), pp. 99-102.

Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nem
Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

Nem ismert káros hatása a környezetre.

Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően táptalajul szolgálhat a talajban élő mikrooorganizmusok számára, hozzájárulhat a szerkezeti humuszképződéshez.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.

Alkalmas lehet-e nitrogén, foszfor és/vagy kálium pótlására a talajban?
Nem
Alkalmas lehet-e mezoelemek (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) pótlására a talajban?
Nem
Alkalmas lehet-e mikroelemek (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) pótlására a talajban?
Nem
Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Nem
Alkalmas-e humusztartalom/szervesanyag-tartalom növelésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően táptalajul szolgálhat a talajban élő mikrooorganizmusok számára, hozzájárulhat a szerkezeti humuszképződéshez.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.

Alkalmas lehet-e termesztőközeg alapnak?
Nem
Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően igen.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően táptalajul szolgálhat a talajban élő mikrooorganizmusok számára, hozzájárulhat a szerkezeti humuszképződéshez.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.

Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Állagából kifolyólag nem lehetetlen.

Alkalmas lehet-e homoktalajok javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően táptalajul szolgálhat a talajban élő mikrooorganizmusok számára, hozzájárulhat a szerkezeti humuszképződéshez ezáltal a talaj szerkezetének javításához.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.

Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Nem
Alkalmas lehet-e savanyú talajok javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e sós és szikes talajok javítására?
Nem
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Igen
Indoklás, referenciák

A. Ahmadpour, M. Tahmasbi, T. Rohani Bastami, J. Amel Besharati, Rapid removal of cobalt ion from aqueous solutions by almond green hull Original Research Article Journal of Hazardous Materials 166(2–3), 30 July 2009, pp. 925-930.

F. Doulati Ardejani, Kh. Badii, N. Yousefi Limaee, S.Z. Shafaei, A.R. Mirhabibi (2008) Adsorption of Direct Red 80 dye from aqueous solution onto almond shells: Effect of pH, initial concentration and shell type, Journal of Hazardous Materials 151(2–3), pp. 730-737.

Erol Pehlivan, Türkan Altun, Serpil Cetin, M. Iqbal Bhanger (2009) Lead sorption by waste biomass of hazelnut and almond shell, Journal of Hazardous Materials 167(1–3), pp. 1203-1208.

Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mobilitásának, hozzáférhetőségének növelésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok bonthatóságának, fizikai, kémiai, biológiai degradációjának fokozására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nem
Egyéb potenciális használat talajra

Szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére:
Hasan Basri Senturk, Duygu Ozdes, Celal Duran (2010) Biosorption of Rhodamine 6G from aqueous solutions onto almond shell (Prunus dulcis) as a low cost biosorbent, Desalination 252(1–3), pp. 81-87.

Mulcsként talajtakarásra is alkalmazható.
Forrás: http://thegatheringplacehome.myfastforum.org/archive/mulching__o_t__t_4…

Hasznosítással összefüggő kockázatok

Nem ismert a hasznosításával összefüggő kockázat.

Adatlap azonosító (eredeti)
1346
Bevivő
Fekete-Kertész Ildikó
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás