Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
- 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
- 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 01 mosásból, tisztításból, hámozásból, centrifugálásból és más szétválasztásokból származó iszapok
A mandula külső zöld héját eltávolítják a csonthéjas termésről kézzel, vagy iparban erre alkalmas berendezéssel.
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- szén
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- oxigén
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- hidrogén
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- nitrogén (összes)
- Egyéb szervetlen vegyi anyagok
- kén
- Egyéb szerves vegyi anyag
- Egyéb szerves vegyi anyag
- Egyéb szerves vegyi anyag
- Egyéb szerves vegyi anyag
- Egyéb szerves vegyi anyag
Cellulóz, hemicellulóz, lignin, zsírok, fehérje, szénhidrát.
Forrás: http://ucce.ucdavis.edu/files/repositoryfiles/ca3903p14-62851.pdf
Aktívszenet gyártanak belőle, melyet szennyezőanyagok eltávolítására használnak fel.
K. Thomas Klasson, Craig. A. Ledbetter, Lynda H. Wartelle, Sarah E. Lingle, Feasibility of dibromochloropropane (DBCP) and trichloroethylene (TCE) adsorption onto activated carbons made from nut shells of different almond varieties, Industrial Crops and Products 31(2), pp. 261-265.
Különböző antioxidánsokat vonnak ki a mandula zöld héjából.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.
M. Pinelo, M. Rubilar, J. Sineiro, M.J. Núñez (2004) Extraction of antioxidant phenolics from almond hulls (Prunus amygdalus) and pine sawdust (Pinus pinaster), Food Chemistry 85(2), pp. 267-273.
Ali Jahanban Sfahlan, Ahmad Mahmoodzadeh, Abdollah Hasanzadeh, Reza Heidari, Rashid Jamei (2009) Antioxidants and antiradicals in almond hull and shell (Amygdalus communis L.) as a function of genotype, Food Chemistry 115(2), pp. 529-533.
Állatokkal feletetik.
Forrás: A.A. Aguilar, N.E. Smith, R.L. Baldwin (1984) Nutritional Value of Almond Hulls for Dairy Cows, Journal of Dairy Science 67(1), pp. 97-103.
S.H. Clutter, A.V. Rodiek (1992) Feeding value of diets containing almond hulls, Journal of Equine Veterinary Science 12(2), pp. 99-102.
Nem ismert káros hatása a környezetre.
Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően táptalajul szolgálhat a talajban élő mikrooorganizmusok számára, hozzájárulhat a szerkezeti humuszképződéshez.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.
Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően táptalajul szolgálhat a talajban élő mikrooorganizmusok számára, hozzájárulhat a szerkezeti humuszképződéshez.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.
Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően igen.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.
Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően táptalajul szolgálhat a talajban élő mikrooorganizmusok számára, hozzájárulhat a szerkezeti humuszképződéshez.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.
Állagából kifolyólag nem lehetetlen.
Magas szervesanyag tartalmának köszönhetően táptalajul szolgálhat a talajban élő mikrooorganizmusok számára, hozzájárulhat a szerkezeti humuszképződéshez ezáltal a talaj szerkezetének javításához.
Forrás: Ali Jahanban Esfahlan, Rashid Jamei, Rana Jahanban Esfahlan (2010) The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products Review Article, Food Chemistry 120(2), pp. 349-360.
A. Ahmadpour, M. Tahmasbi, T. Rohani Bastami, J. Amel Besharati, Rapid removal of cobalt ion from aqueous solutions by almond green hull Original Research Article Journal of Hazardous Materials 166(2–3), 30 July 2009, pp. 925-930.
F. Doulati Ardejani, Kh. Badii, N. Yousefi Limaee, S.Z. Shafaei, A.R. Mirhabibi (2008) Adsorption of Direct Red 80 dye from aqueous solution onto almond shells: Effect of pH, initial concentration and shell type, Journal of Hazardous Materials 151(2–3), pp. 730-737.
Erol Pehlivan, Türkan Altun, Serpil Cetin, M. Iqbal Bhanger (2009) Lead sorption by waste biomass of hazelnut and almond shell, Journal of Hazardous Materials 167(1–3), pp. 1203-1208.
Szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére:
Hasan Basri Senturk, Duygu Ozdes, Celal Duran (2010) Biosorption of Rhodamine 6G from aqueous solutions onto almond shell (Prunus dulcis) as a low cost biosorbent, Desalination 252(1–3), pp. 81-87.
Mulcsként talajtakarásra is alkalmazható.
Forrás: http://thegatheringplacehome.myfastforum.org/archive/mulching__o_t__t_4…
Nem ismert a hasznosításával összefüggő kockázat.