Tökmag olajpogácsa

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport

Szervezet/Adatszolgáltató neveBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport
Kapcsolattartó személy neve
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Hulladék, melléktermék megnevezéseTökmag olajpogácsa
Hulladék, melléktermék angol megnevezése
Pumpkin oil cake
Hulladékra, melléktermékre kitöltött adatlap típusa
Általános jellemzés
Funkcionális jellemzés
Élelmiszeripari eredetű, nem veszélyes hulladék
Hulladék EWC kódszáma
  • 02 MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI, VÍZKULTÚRÁS TERMELÉSBŐL, ERDŐGAZDASÁGBÓL, VADÁSZATBÓL, HALÁSZATBÓL, ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSBÓL ÉS FELDOLGOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK
  • 02 03 gyümölcs, zöldség, gabonafélék, étolaj, kakaó, kávé, tea és dohány előkészítéséből és feldolgozásából
  • konzervgyártásból
  • lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
  • 02 03 99 közelebbről nem meghatározott hulladékok
Hulladék, melléktermék halmazállapota
Szilárd
Hulladékot eredményező technológia rövid leírása

A megtisztított tökmagot szárítják majd finom péppé őrlik. Víz hozzáadásával megdagasztják, kíméletesen megpirítják, a folyamat végén mechanikus préssel kinyerik az olajat, ami visszamarad, az a tökmag olajpogácsa.

http://www.pumpkinseed.net.au/psoprocessing

Veszélyes hulladéknak minősül-e?
nem
Hulladék jellemzése anyagként
Vegyes
Vegyes hulladék/termék neve
Tökmag olajpogácsa
Vegyes hulladék/termék összetevői

Magas széntartalma mellett főként zsírokat és fehérjéket tartalmaz.

Homogenitás
Inhomogén
Puzzolánaktivitás
nem
Hasznosítják-e (mások) ezt a hulladékot, mellékterméket?
Igen
Mire hasznosítják?

Ehető filmrétegek előállítására alkalmas.
Popovic, S., Pericin, D., Vastag, Z., Popovic, L., Lazic, V. (2011) Evaluation of edible film-forming ability of pumpkin oil cake; effect of pH and temperature, Food Hydrocolloids 25(3), pp. 470–476

Fehérje izolátumot készítenek belőle.
Vastag, Z. (2010) Characterization of bioactive protein products obtained by enzymatic modifications of pumpkin oil cakeprotein isolate, Journal of Biotechnology 150, pp. 304.

A belőle izolált fehérje film gáz-barrier borítás előállítására alkalmas.
Popovic, S., Pericin, D., Vastag, Z., Lazic, V., Popovic, L. (2012) Pumpkin oil cake protein isolate films as potential gas barrier coating, Journal of Food Engineering 110(3), pp. 374–379.

Exopektináz enzim előállítás alapanyag lehet.http://journaldatabase.org/articles/production_exo-pectinase_by.html

Biodegradálható kompozitok előállítására alkalmas.
Senka Popovic´,* Vera Lazic´ , Ljiljana Popovic´, Z· uz·ana Vas·tag & Draginja Peric·in (2010) Effect of the addition of pumpkin oil cake to gelatin to produce
biodegradable composite films, International Journal of Food Science and Technology 45, 1184–1190

Veszélyességi jellemzők a besorolás szerint
Nincs besorolva
Nincs információ
Vizsgálták-e a káros hatást a konkrét hulladéknál/melléketerméknél?
Nem
Feltételezett káros hatások, az anyag veszélyessége

Feltételezhetően nincs káros hatása.

Alkalmas lehet-e talajjavításra általában?
Igen
Indoklás, referenciák

Nitrogén és szerves anyag pótlásra alkalmas.
Franc BAVEC, Martina BAVEC, Milojka FEKONJA, Organic and mineral nitrogen fertilizers in sweet maize(Zea mays L. saccharata Sturt.) production under
temperate climate, Zemdirbyste-Agriculture, vol. 100, No. 3 (2013), p. 243‒250.

Vastag, Z., Popovic, L., Popovic, S., Krimer, V., Pericin, D. (2010) Hydrolysis of pumpkin oil cake protein isolate and free radical scavenging activity of hydrolysates: Influence of temperature, enzyme/substrate ratio and time, Food and Bioproducts Processing 88(2–3), pp. 277-282

Vastag, Z. (2010) Characterization of bioactive protein products obtained by enzymatic modifications of pumpkin oil cakeprotein isolate, Journal of Biotechnology 150, pp. 304.

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.

Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press

Alkalmas lehet-e nitrogén, foszfor és/vagy kálium pótlására a talajban?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas N és foszfor tartalmának köszönhetően igen.

Franc BAVEC, Martina BAVEC, Milojka FEKONJA, Organic and mineral nitrogen fertilizers in sweet maize(Zea mays L. saccharata Sturt.) production under
temperate climate, Zemdirbyste-Agriculture, vol. 100, No. 3 (2013), p. 243‒250.

Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press

Alkalmas lehet-e mezoelemek (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) pótlására a talajban?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e mikroelemek (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) pótlására a talajban?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e speciális tápanyagigény kielégítésére?
Nem
Alkalmas-e humusztartalom/szervesanyag-tartalom növelésére?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.

Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press

Alkalmas lehet-e termesztőközeg alapnak?
Nem
Indoklás, referenciák

Állagából kifolyólag nem.

Alkalmas lehet-e termesztőközeg adaléknak?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.

Franc BAVEC, Martina BAVEC, Milojka FEKONJA, Organic and mineral nitrogen fertilizers in sweet maize(Zea mays L. saccharata Sturt.) production under
temperate climate, Zemdirbyste-Agriculture, vol. 100, No. 3 (2013), p. 243‒250.

Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press

Alkalmas lehet-e talajlazításra, tömörödött talajok szerkezetének javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.

Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press

Alkalmas lehet-e fizikai stabilizálásra, laza, ingoványos talajok textúrájának javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e homoktalajok javítására?
Igen
Indoklás, referenciák

Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.

Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press

Alkalmas lehet-e eróziógátlásra?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e savanyú talajok javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e sós és szikes talajok javítására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mozgékonyságának, hozzáférhetőségének csökkentésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok mobilitásának, hozzáférhetőségének növelésére?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e szennyezőanyagok bonthatóságának, fizikai, kémiai, biológiai degradációjának fokozására?
Nincs információ
Alkalmas lehet-e geotechnikai elemek előállítására?
Nincs információ
Hasznosítással összefüggő kockázatok

Feltehetően nincs kockázata.

Adatlap azonosító (eredeti)
1456
Bevivő
Fekete-Kertész Ildikó
Státusz
Publikált
Adatlap típusaHulladék / melléktermék felmérés
Létrehozás
Módosítás