Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 99 wastes not otherwise specified
A megtisztított tökmagot szárítják majd finom péppé őrlik. Víz hozzáadásával megdagasztják, kíméletesen megpirítják, a folyamat végén mechanikus préssel kinyerik az olajat, ami visszamarad, az a tökmag olajpogácsa.
Magas széntartalma mellett főként zsírokat és fehérjéket tartalmaz.
Ehető filmrétegek előállítására alkalmas.
Popovic, S., Pericin, D., Vastag, Z., Popovic, L., Lazic, V. (2011) Evaluation of edible film-forming ability of pumpkin oil cake; effect of pH and temperature, Food Hydrocolloids 25(3), pp. 470–476
Fehérje izolátumot készítenek belőle.
Vastag, Z. (2010) Characterization of bioactive protein products obtained by enzymatic modifications of pumpkin oil cakeprotein isolate, Journal of Biotechnology 150, pp. 304.
A belőle izolált fehérje film gáz-barrier borítás előállítására alkalmas.
Popovic, S., Pericin, D., Vastag, Z., Lazic, V., Popovic, L. (2012) Pumpkin oil cake protein isolate films as potential gas barrier coating, Journal of Food Engineering 110(3), pp. 374–379.
Exopektináz enzim előállítás alapanyag lehet.http://journaldatabase.org/articles/production_exo-pectinase_by.html
Biodegradálható kompozitok előállítására alkalmas.
Senka Popovic´,* Vera Lazic´ , Ljiljana Popovic´, Z· uz·ana Vas·tag & Draginja Peric·in (2010) Effect of the addition of pumpkin oil cake to gelatin to produce
biodegradable composite films, International Journal of Food Science and Technology 45, 1184–1190
Feltételezhetően nincs káros hatása.
Nitrogén és szerves anyag pótlásra alkalmas.
Franc BAVEC, Martina BAVEC, Milojka FEKONJA, Organic and mineral nitrogen fertilizers in sweet maize(Zea mays L. saccharata Sturt.) production under
temperate climate, Zemdirbyste-Agriculture, vol. 100, No. 3 (2013), p. 243‒250.
Vastag, Z., Popovic, L., Popovic, S., Krimer, V., Pericin, D. (2010) Hydrolysis of pumpkin oil cake protein isolate and free radical scavenging activity of hydrolysates: Influence of temperature, enzyme/substrate ratio and time, Food and Bioproducts Processing 88(2–3), pp. 277-282
Vastag, Z. (2010) Characterization of bioactive protein products obtained by enzymatic modifications of pumpkin oil cakeprotein isolate, Journal of Biotechnology 150, pp. 304.
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.
Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press
Magas N és foszfor tartalmának köszönhetően igen.
Franc BAVEC, Martina BAVEC, Milojka FEKONJA, Organic and mineral nitrogen fertilizers in sweet maize(Zea mays L. saccharata Sturt.) production under
temperate climate, Zemdirbyste-Agriculture, vol. 100, No. 3 (2013), p. 243‒250.
Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.
Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press
Állagából kifolyólag nem.
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.
Franc BAVEC, Martina BAVEC, Milojka FEKONJA, Organic and mineral nitrogen fertilizers in sweet maize(Zea mays L. saccharata Sturt.) production under
temperate climate, Zemdirbyste-Agriculture, vol. 100, No. 3 (2013), p. 243‒250.
Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.
Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press
Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően igen.
Horak, J., Gerhardt, H., Theiner, J., Lindner W. (2013) Correlation between amino acid racemization and processing conditions for various wheat products, oilseed press cakes and lignin samples, Food and Bioproducts Processing, In Press
Feltehetően nincs kockázata.