Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 01 wastes from agriculture, horticulture, aquaculture, forestry, hunting and fishing
- 02 01 03 plant-tissue waste
- 19 WASTES FROM WASTE MANAGEMENT FACILITIES, OFF-SITE WASTE WATER TREATMENT PLANTS AND THE PREPARATION OF WATER INTENDED FOR HUMAN CONSUMPTION AND WATER FOR INDUSTRIAL USE
- 19 08 wastes from waste water treatment plants not otherwise specified
- 19 08 05 sludges from treatment of urban waste water
A szennyvíziszapok komposztálása a szennyvíziszap olyan minőségjavulásával jár együtt, amely megkönnyíti a későbbi mezőgazdasági felhasználását, mivel a komposztálás során a szennyvíziszap szerves anyagai stabil, humuszszerű termékké alakulnak. A szennyvíziszapok azonban önmagukban nem alkalmasak komposzt készítésére, ezért a kedvező C/N arány és nedvességtartalom beállítása céljából különböző struktúranyagot (szalma, fűrészpor, fanyesedék) kell hozzáadni. A szennyvíziszapok komposztálása rendszerint aerob folyamat, amit prizmákban erre a célra kijelölt komposztáló telepen valósítanak meg. Az aerob körülmények fenntartása azért is szükséges, mert így a komposztálás során magas hőmérséklet érhető el és a szagképződés is minimalizálható. Higiéniai szempontból kívánatos, hogy a komposztálás során a hőmérséklet több napon keresztül meghaladja a 60-65 °C-ot, mert ezen a hőmérsékleten az iszapban előforduló legtöbb patogén szervezet elpusztul.A komposztálási folyamat végterméke a humuszhoz hasonló szennyvíziszap komposzt ugyanúgy hasznosítható, mint más anyagokból készült komposztok - pl. szántóföldi hasznosítás esetén is.
A technológia fejlesztés során annak a lehetőségét vizsgálták, hogy a sokáig alkalmazott faapríték milyen módon helyettesíthető egyéb mezőgazdaságban képződő melléktermékek (pl. kukoricaszár, mely teljesen újszerű kezdeményezés) felhasználásával.
- Biological technologies
- Composting
Beltartalom vizsgálatok
A kommunális szennyvíziszapok ártalmatlanításának környezetvédelmi szempontból leginkább elfogadott módja a komposztálás és az iszapkomposzt mezőgazdasági vagy rekultivációs célú hasznosítása. Egyszerre két hulladék válik hasznosíthatóvá. a technológia előnye, hogy a folyamat relatíve rövid idő alatt (a komposztálás ciklusideje 14 nap megy végbe, szagtalanul), a folyamat végén jól rostálható, kedvező konzisztenciájú, kellemetlen szagoktól mentes termék képződött.
A szennyvíziszapból készült komposztok mezőgazdasági felhasználása hatósági engedélyköteles tevékenység. A szennyvíziszap és a mezőgazdasági hulladékok keverési arányának beállítására előkísérletekre van szükség.
A kész komposztok beltartalmi összetételük alapján mezőgazdasági felhasználásra alkalmasak.
A szennyvíziszapokból készült komposztok mezőgazdasági felhasználását elsősorban nehézfémtartalmuk korlátozza.
- Industrial
Az 1:1 arányú szennyvíziszap és repceszalma, búzaszalma vagy kukoricaszár keverékkel készült komposztok magas nedvességtartalmúak maradtak, nehezen rostálhatók. Az 1:3 keverési aránnyal készült komposztban túl sok maradt az el nem bomlott szalma. A kirostált anyag szalmás volt, illetve kevés volt a kirostálható komposzt.Az elvégzett kísérletek eredményei szerint legkedvezőbb keverési arányt mindhárom melléktermék esetében az 1 rész szennyvíziszaphoz adagolt 2 rész térfogatarányú szalma adta.
A 2009-ben végzett előzetes vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a vizsgált szennyvíziszap komposztok nem tartalmaznak a mezőgazdasági felhasználást kizáró koncentrációban nehézfémeket. Hg, Mo és Se esetében a koncentráció egyik mintában sem érte el a kimutathatósági határt.
- 19 WASTES FROM WASTE MANAGEMENT FACILITIES, OFF-SITE WASTE WATER TREATMENT PLANTS AND THE PREPARATION OF WATER INTENDED FOR HUMAN CONSUMPTION AND WATER FOR INDUSTRIAL USE
- 19 08 wastes from waste water treatment plants not otherwise specified
- 19 08 05 sludges from treatment of urban waste water
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 01 wastes from agriculture, horticulture, aquaculture, forestry, hunting and fishing
- 02 01 02 animal-tissue waste
Kulcsár László, Potyondi László, Kovács Tibor, Mészáros Imre: Technológiafejlesztés a soproni kommunális szennyvíziszap komposztálására különböző mezőgazdasági melléktermékek felhasználásával
www.hidrologia.hu/vandorgyules/28/dolgozatok/word/kulcsar_laszlo.doc