Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
- 02 07 02 wastes from spirits distillation
Magyarországon nagy hagyománya van a pálinkakészítésnek. Ez történhet üzemi körülmények között vagy háztáji, un. kisüsti pálinkafőzés formájában. Utóbbi esetben a kierjedt cefre desztillálását bérfőzető lepárlóban lehetett elvégeztetni, ma már mindenki végezheti otthon is. Pálinkát csak gyümölcsből, szőlőtörkölyből vagy egyes borászati melléktermékekből (mint például a borseprő) lehet készíteni. Magyarországon 57 kereskedelmi és 525 bérfőzde üzemelt 2009-ben, melyek rendre 16 millió hektoliterfok illetve 6.5 millió hektoliterfok pálinkát állítottak elő. Jelen adatlap a bérfőzésből eredő szeszmoslék/kifőzött cefre mennyiségét veszi alapul.
- Not a chemical substance
A kifőzött cefre kb. 80-90% vizet, 8-18% szárazanyagot, 1-2%-nál kevesebb nyersrostot, zsírt és hamut tartalmaz.
A kifőzött cefrét legnagyobb mértékben talaj tápanyagpótlásra, kisebb mértékben állati takarmányozásra használják. Külföldön nagyrészt biogázüzemekben hasznosítják, amire Magyarországon is egyre nagyobb arányban nyílik lehetőség.
DR. MEGGYES ATTILA – NAGY VALÉRIA – SZABÓ EMESE; BIOADALÉKANYAGOK HATÁSA A BIOGÁZTERMELÉSRE
Békési Z., Pándi F., Pálinkafőzés (2005, Mezőgazda kiadó).
Nincs káros hatása a környezetben.
Békési Z., Pándi F., Pálinkafőzés (2005, Mezőgazda kiadó).
Békési Z., Pándi F., Pálinkafőzés (2005, Mezőgazda kiadó).
a textúrája ezt nem teszi lehetővé