Pálinka szeszmoslék/kifőzött cefre

Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group

Organisation/Data provider's nameBudapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Name of contact
Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória
Telephone/fax
+36-1-4632347
Denomination of the waste or by-productPálinka szeszmoslék/kifőzött cefre
Denomination of the waste or by-product in English
Stillage
Type of the waste or by-product data-sheet
General characterization
Functional characterisation
Non-hazardous waste from food industry
EWC code of waste
  • 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
  • 02 07 wastes from the production of alcoholic and non-alcoholic beverages (except coffee, tea and cocoa)
  • 02 07 02 wastes from spirits distillation
Consistency of the waste or by-product
Sludge (sludgy), pasta
Description of the waste generating technology

Magyarországon nagy hagyománya van a pálinkakészítésnek. Ez történhet üzemi körülmények között vagy háztáji, un. kisüsti pálinkafőzés formájában. Utóbbi esetben a kierjedt cefre desztillálását bérfőzető lepárlóban lehetett elvégeztetni, ma már mindenki végezheti otthon is. Pálinkát csak gyümölcsből, szőlőtörkölyből vagy egyes borászati melléktermékekből (mint például a borseprő) lehet készíteni. Magyarországon 57 kereskedelmi és 525 bérfőzde üzemelt 2009-ben, melyek rendre 16 millió hektoliterfok illetve 6.5 millió hektoliterfok pálinkát állítottak elő. Jelen adatlap a bérfőzésből eredő szeszmoslék/kifőzött cefre mennyiségét veszi alapul.

Is it a hazardous waste?
no
Generated annual tonnage
150 000 t
Dumped tonnage
0 t
Characterisation of the waste as a chemical substance
Product
Chemical substance, Main group|Chemical substance, Subgroup
  • Not a chemical substance
Name of the waste/by-product
Pálinka szeszmoslék, kifőzött cefre
Components of the waste/by-product

A kifőzött cefre kb. 80-90% vizet, 8-18% szárazanyagot, 1-2%-nál kevesebb nyersrostot, zsírt és hamut tartalmaz.

pH
4
Dry matter content (%)
13
Density (g/cm3)
1
Ignition loss (LOI) (%)
98.6
Organic content (%)
10
C/N ratio
21
Total Organic Carbon (mg/l)
6.5
Is this waste or by-product being utilised?
Yes
Utilisation

A kifőzött cefrét legnagyobb mértékben talaj tápanyagpótlásra, kisebb mértékben állati takarmányozásra használják. Külföldön nagyrészt biogázüzemekben hasznosítják, amire Magyarországon is egyre nagyobb arányban nyílik lehetőség.

References on utilisation

DR. MEGGYES ATTILA – NAGY VALÉRIA – SZABÓ EMESE; BIOADALÉKANYAGOK HATÁSA A BIOGÁZTERMELÉSRE
Békési Z., Pándi F., Pálinkafőzés (2005, Mezőgazda kiadó).

Hazard characteristics
Not classified
Measured harmful effects
Yes
If harmful effect was measured, please, specify what was measured, which method was used, who did the measurement, and what was the result

Nincs káros hatása a környezetben.

Would it be suitable for soil reclamation in general?
Yes
Justification, references

Békési Z., Pándi F., Pálinkafőzés (2005, Mezőgazda kiadó).

Would it supply nitrogen, phosphorous and/or potassium to the soil?
No information
Would it supply mesoelements (Ca, Cl, Fe, Mg, Na, S, Si) to the soil?
No information
Would it supply microelements (B, Co, Cu, Mn, Mo, Zn, V) to the soil?
No information
Would it provide sufficient amounts of special nutrients to the soil?
No information
Would it increase the humus/organic matter content of the soil?
No information
Would it suffice as a main component of growing media?
No
Would it suffice as an additive to growing media?
Yes
Justification, references

Békési Z., Pándi F., Pálinkafőzés (2005, Mezőgazda kiadó).

Would it improve the structure of compacted soil and/or contribute to soil crumb formation of poorly structured soils?
No information
Would it be suitable for physical stabilisation and/or texture improvement of loose, quagmire soils?
No
Would it be suitable for amending sandy soils?
No information
Would it be suitable for erosion prevention?
No
Justification, references

a textúrája ezt nem teszi lehetővé

Would it be suitable for amending acidic soils?
No information
Would it be suitable for amending saline and sodic soils?
No information
Would it reduce the mobility and availability of the contaminants?
No information
Would it intensify the mobility, availability of the contaminants?
No information
Would it intensify physical, chemical, and/or biological degradation and decomposition of contaminants?
No information
Would it be suitable for production of geotechnical elements?
No
Datasheet id (original)
859
Creator
Sipos Bálint
Status
Verified
Adatlap típusaWaste / by-product survey
Létrehozás
Módosítás