Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- 02 04 wastes from sugar processing
- 02 04 01 soil from cleaning and washing beet
A cukorrépa átlagos földszennyezettsége 10 és 30% közötti. A répával a gyárba bekerült szennyezés az úsztató-vízbe kerül, majd onnan az ülepítőtavakra. A víz leengedése és a visszamaradó iszap szikkasztása után a földiszap visszavihető a termőföldre.
Forrás: Léder Ferencné, Németh István, Lajos József, Dr. Mohos Ferenc, Dr. Zsigmond András, Boros Ilona, Völgyi Lajos, Környezeti hatások felmérése a gabona-, malom-, sütő-, édes- és cukoriparban különös tekintettel a melléktermékek, hulladékok kérdésére és a vízminőségvédelemre, Budapest, 1997. http://mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_33.pdf
Átlagosan 110kg földiszap/t cukorrépa keletkezik.
Forrás: Útmutató az elérhető legjobb technika meghatározásához a
cukorgyártás terén, Környezetbiztonsági Főosztály, Budapest, 2005. május, http://www.ippc.hu/pdf/cukor_utmutato.pdf
- Other inorganic chemical compounds
- nitrogen (total)
- Metals, semi-metals and their compounds
- copper
- Metals, semi-metals and their compounds
- arsenic
- Metals, semi-metals and their compounds
- nickel
- Other inorganic chemical compounds
- phosphorous
- Metals, semi-metals and their compounds
- cobalt
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Metals, semi-metals and their compounds
- chromium
- Metals, semi-metals and their compounds
- lead
talaj, nitrogén, foszfor, kálium, réz, arzén, ólom, króm, kobalt, nikkel
Forrás: Útmutató az elérhető legjobb technika meghatározásához a
cukorgyártás terén, Környezetbiztonsági Főosztály, Budapest, 2005. május, http://www.ippc.hu/pdf/cukor_utmutato.pdf
Rekultiváció és környezeti kárelhárítás: szemétlerakók és meddőhányók lefedése, szennyezett talajok cseréje.
Forrás: Léder Ferencné, Németh István, Lajos József, Dr. Mohos Ferenc, Dr. Zsigmond András, Boros Ilona, Völgyi Lajos, Környezeti hatások felmérése a gabona-, malom-, sütő-, édes- és cukoriparban különös tekintettel a melléktermékek, hulladékok kérdésére és a vízminőségvédelemre, Budapest, 1997. http://mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_33.pdf
Nehézfém tartalma miatt fokozottan ügyelni kell a talajba való elhelyézésnél, vagy rekultivációra való alkalmazásánál.
Forrás: Léder Ferencné, Németh István, Lajos József, Dr. Mohos Ferenc, Dr. Zsigmond András, Boros Ilona, Völgyi Lajos, Környezeti hatások felmérése a gabona-, malom-, sütő-, édes- és cukoriparban különös tekintettel a melléktermékek, hulladékok kérdésére és a vízminőségvédelemre, Budapest, 1997. http://mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_33.pdf
Nehézfém tartalma miatt fitotoxikus lehet.
Forrás: Léder Ferencné, Németh István, Lajos József, Dr. Mohos Ferenc, Dr. Zsigmond András, Boros Ilona, Völgyi Lajos, Környezeti hatások felmérése a gabona-, malom-, sütő-, édes- és cukoriparban különös tekintettel a melléktermékek, hulladékok kérdésére és a vízminőségvédelemre, Budapest, 1997. http://mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_33.pdf
Nitrogén, kálium és foszfor tartalma miatt.
Forrás: Léder Ferencné, Németh István, Lajos József, Dr. Mohos Ferenc, Dr. Zsigmond András, Boros Ilona, Völgyi Lajos, Környezeti hatások felmérése a gabona-, malom-, sütő-, édes- és cukoriparban különös tekintettel a melléktermékek, hulladékok kérdésére és a vízminőségvédelemre, Budapest, 1997. http://mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_33.pdf
Átlagosan 110kg földiszap/t cukorrépa keletkezik.
Forrás: Útmutató az elérhető legjobb technika meghatározásához a
cukorgyártás terén, Környezetbiztonsági Főosztály, Budapest, 2005. május, http://www.ippc.hu/pdf/cukor_utmutato.pdf
http://www.ejpau.media.pl/volume6/issue2/environment/art-04.html
http://epe.pwr.wroc.pl/2007/Reszel_2-2007.pdf
http://agris.fao.org/agris-search/search/display.do?f=1996/PL/PL96005.x…
http://www.mlive.com/news/bay-city/index.ssf/2012/02/brunners_bill_make…
http://www.chemistryinnovation.co.uk/stroadmap/roadmap.asp-id=329.htm
Nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz.
Forrás: Léder Ferencné, Németh István, Lajos József, Dr. Mohos Ferenc, Dr. Zsigmond András, Boros Ilona, Völgyi Lajos, Környezeti hatások felmérése a gabona-, malom-, sütő-, édes- és cukoriparban különös tekintettel a melléktermékek, hulladékok kérdésére és a vízminőségvédelemre, Budapest, 1997. http://mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_33.pdf
Átlagosan 110kg földiszap/t cukorrépa keletkezik.
Forrás: Útmutató az elérhető legjobb technika meghatározásához a
cukorgyártás terén, Környezetbiztonsági Főosztály, Budapest, 2005. május, http://www.ippc.hu/pdf/cukor_utmutato.pdf
A termesztőközeg 'talaj' komponensét adhatja.
Forrás: Léder Ferencné, Németh István, Lajos József, Dr. Mohos Ferenc, Dr. Zsigmond András, Boros Ilona, Völgyi Lajos, Környezeti hatások felmérése a gabona-, malom-, sütő-, édes- és cukoriparban különös tekintettel a melléktermékek, hulladékok kérdésére és a vízminőségvédelemre, Budapest, 1997. http://mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_33.pdf
Átlagosan 110kg földiszap/t cukorrépa keletkezik.
Forrás: Útmutató az elérhető legjobb technika meghatározásához a
cukorgyártás terén, Környezetbiztonsági Főosztály, Budapest, 2005. május, http://www.ippc.hu/pdf/cukor_utmutato.pdf
http://epe.pwr.wroc.pl/2007/Reszel_2-2007.pdf
http://agris.fao.org/agris-search/search/display.do f=1996/PL/PL96005.xml;PL9501172
http://www.chemistryinnovation.co.uk/stroadmap/roadmap.asp-id=329.htm
Nehézfém tartalma miatt fokozottan ügyelni kell a talajba való elhelyézésnél, vagy rekultivációra való alkalmazásánál. Nehézfém tartalma miatt fitotoxikus lehet.
Forrás: Léder Ferencné, Németh István, Lajos József, Dr. Mohos Ferenc, Dr. Zsigmond András, Boros Ilona, Völgyi Lajos, Környezeti hatások felmérése a gabona-, malom-, sütő-, édes- és cukoriparban különös tekintettel a melléktermékek, hulladékok kérdésére és a vízminőségvédelemre, Budapest, 1997. http://mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_33.pdf