Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 20 MUNICIPAL WASTES (HOUSEHOLD WASTE AND SIMILAR COMMERCIAL, INDUSTRIAL AND INSTITUTIONAL WASTES) INCLUDING SEPARATELY COLLECTED FRACTIONS
- 20 01 separately collected fractions (except 15 01)
- 20 01 25 edible oil and fat
Sütés háztartásokban, profi konyhákban.
Sütés hőmérséklete: 180 °C.
Sütések száma: többször is használják.
Becsült keletkezett mennyisége Magyarországon:10-20.000 tonna.
Az USA 3 milliárd gallont 'termel' évente, azaz mintegy 12 millió tonnát.
A növényi olaj fajtája (napraforgó, olíva, repce, stb.) befolyásolja a minőséget.
A növényi olaj mellett a sütött élelmiszeralapanyagból is átkerülnek anyagok.
A sütési hőfokkal és a sütések számával egyenes arányban nőnek a kondenzált molekulák.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Other organic chemical substance
- Other organic chemical substance
- Other organic chemical substance
- Other organic chemical substance
- Other organic chemical substance
Main characteristics of the waste/ by-product
Főként trigiceridekből álló növényi olaj, mely nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat, olajsavat, palmitinsavat és sztearinsavat.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Tisztított sütőolaj és sütőzsiradék másodalapanyag lehet.
Szelektíven gyűjtve biodízel, illetve kenőanyag-alapanyag lehet.
MOL gyűjti, illetve gyűjteti (pl. Biofilter Kft-vel), majd biodízelt gyárt belőle a Rossi Biofuel komáromi üzeme.
A használt olajat előkezelik, szűrik, tisztítják és kémiailag (átészterezéssel) átalakítják, így keletkezik belőle a biodízel.
MOL, hulladékhasznosító cégek, hulladékudvarok gyűjtik, csereedényt is adnak.
Sokan maguk gyártanak biodízelt használt alapanyagból. Interneten vannak receptek, technológiák. Aki maga készít ilyet, az sajnos Magyarországon adócsaló.
Ausztráliában a Qantas Airways olcsó és környezetbarát alternatívát keresett, és talált is: kőolaj helyett használt étolajból előállított bio-üzemanyaggal fogja gépeit működtetni.
A biodízelen kívül értékesebb dolgokat is gyártanak belőle, így állateledelt, szappant, enyvet vagy kozmetikumokat.
Talajkezelésre, talajból toxikus anyagok kivonására is alkalmazták.
http://www.alternativenergia.hu/video-igy-keszul-a-hasznalt-sutoolajbol…
http://www.epa.gov/region9/waste/biodiesel/questions.html
http://www.alternativenergia.hu/hasznalt-etolajjal-szallnak-a-repulok/4…
http://www.alternativenergia.hu/biouzemanyag-bioenergia-sutoolaj/32809
http://www.biodizel.info/3.htm
http://www.epa.gov/osw/conserve/materials/organics/food/fd-industry.htm
http://hu.scribd.com/doc/27655435/Etolaj-a-Motorban-Igen-m%C5%B1kodik-M…
M.C. Math, Sudheer Prem Kumar, Soma V. Chetty (2010)Technologies for biodiesel production from used cooking oil — A review, Energy for Sustainable Development 14(4), pp. 339-345.
Z. Liu, D. Carpenter, A.K. Kim (2006) Characteristics of large cooking oil pool fires and their extinguishment by water mist, Journal of Loss Prevention in the Process Industries 19(6), pp. 516-526.
M. Berrios, M.A. Martín, A.F. Chica, A. Martín (2011) Purification of biodiesel from used cooking oils, Applied Ener
Hazards of the waste or by-product
A magas hőfokon használt sütőolajban a sütési idő és a felhasználások számával arányosan nő a 4-hydroxy-trans-2-nonenal (HNE) tartalom. Ez káros az emberi egészségre, mert ez a vegyület könnyen reakcióba lép a fehérjékkel, nukleinsavakkal (RNS, DNS) és más biológiailag aktív molekulákkal. Egy sor betegség köthető ennek a molekulának a jelenlétéhez az emberi szervezetben: atherosclerosis, agyvérzés, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, Huntington-kór és májkárosodások.
A környezetben a levegőgazdálkodás tönkretételén keresztül hat károsan, amúgy nem toxikus és biodegradálható.
Forrás: Biofilter Zrt.
Az étolajokat alkotó trigliceridek viszonylag jól, közepes sebességgel biodegradálgatóak és nem mérgezőek, káros hatásuk a környezetben abból adódhat, hogy nem vízoldhatóak, így a víztől elkülönülő fázisként jelennek meg, kis sűrűségük miatt a vízfelszínen. A talajban is hajlamosak a talaj szilárd szemcséinek felületére vagy a humuszanyagokhoz tapadni, és ezzel tönkretenni azokat a hidrofil felületeket, ahol a talajlakó mikroorganizmusok élnek és amelyek a növényi tápanyagok ioncserével történő felvételében is fontos szerepet játszanak.
A használt sütőolajokban a trigliceridek a megsütött élelmiszerből kikerülő anyagokkal a magas hőmérsékleten policiklikus aromás és más toxikus anyagokat képeznek, melyek emberi fogyasztása nem egészséges és környezetbe kikerülve is problémákat okoznak.
Potential utilisation in soil
A használt sütőolaj mintegy 10%-át talajadalékként hasznosítják Hawaiban.
Dave Kovaleski: From Fries to Fords: Hawaii Hotels’ Cooking-Oil Recycling Continues to Grow Feb 27, 2012
http://meetingsnet.com/green_meetings/cooking_oil_recyled_to_diesel_022…
Nincs referencia, de megfelelően kis mennyiségben (hogy a vízgazdálkodást és talajszerkezetet ne rontsa) a talaj szervesanyagtartalmát növelhet. Az olajfázisben olyan szerves anyagok lehetnek, melyek a talajmikroflórát stimulálják.
Nincs referencia, de megfelelő arányban keverve más hulladékokhoz kiegyensúlyozott összetételt és nagy mikroorganizmusszámot eredményezhet.
Mivel a talajt tömöríteni képes, nem lehetetlen ilyen irányú felhasználása.
PAH-okat nyertek ki a talajból úgy, hogy a növényi olajjal köttették meg azt, amid kinyerték. Tulajdonképpen egy nagyon toxikus anyagot extraháltak ki a talajból a növényi olajjal, mint oldószerrel. Az extrakció utáni maradék elbomlott.
Gong Z, Li P, Wilke BM, Alef K. Effects of vegetable oil residue after soil extraction on physical-chemical properties of sandy soil and plant growth.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209632
Talajban akkor lehet nagy a talajba tett növényi olaj kockázata, ha az olyan mennyiségben történik, mely gátolja a talajban a levegőellátást. A talaj mikroorganizmusok lebontják. A bontás eredményeképpen csökkenhet a talaj pH értéke, mely egyes növényeknek nem kedvez.